Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf Capitals by svojich hráčov pustil na ZOH. Do rozhovorov vstupuje Bach

S húfnou účasťou hokejistov zo severoamerickej NHL na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu 2018 to stále vyzerá bledo, ale to neznamená, že všetky hviezdy do nohy tam aj skutočne budú chýbať.

03.02.2017 11:20
Alexander Ovečkin Foto: ,
Hokejisti Washingtonu Capitals.
debata

NHL je jediná profesionálna súťaž, ktorá si počas ZOH dáva zhruba na dva týždne prestávku, aby uvoľnila hráčov na tento najväčší sviatok športovcov. Platilo to počnúc japonským Naganom 1998, na budúci rok to však drvivá väčšina majiteľov tridsiatich klubov nie je ochotná spraviť znova. V Pjongčangu je o štrnásť hodín viac než v New Yorku, čo pre severoamerického televízneho diváka predstavuje problém, navyše juhokórejský trh nie je pre NHL zďaleka taký atraktívny ako ten čínsky.

Väčšina hráčov tak ako v minulosti netají záujem bojovať za svoju vlasť o olympijské zlato, ruský kanonier a jedna z najväčších svetových hokejových hviezd Alexander Ovečkin je dokonca presvedčený, že v Pjongčangu nebude chýbať, aj keď NHL nepreruší sezónu. Prieky mu nebude robiť majiteľ Washingtonu Ted Leonsis.

„Túto ligu tvoria hráči. Keď nám Alex Ovečkin, Braden Holtby či Nick Bäckström povedia ‚chceme reprezentovať svoju krajinu‘, ako mám povedať nie? Môžem za to dostať pokutu alebo byť nejako potrestaný. Mám pocit, že pre Nicka, Bradena a Alexa som partnerom,“ konštatoval šéf Capitals.

Do rozhovorov o účasti hráčov z NHL už vstupuje prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. MOV a Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) na čele s René Faselom podľa zdroja AP požiadali o schôdzku s komisárom NHL Garym Bettmanom a výkonným riaditeľom hráčskej asociácie NHLPA Donom Fehrom. Bach sa na debate zúčastní prvý raz, zvyšná trojica diskutovala spoločne v uplynulých mesiacoch.

Fasel tvrdí, že IIHF bude mať prostriedky na to, aby pokryla cestovné náklady a poistky pre hráčov. MOV už dávnejšie odmietol úlohu sponzora najlepším hokejistom sveta, hoci ním bol na predchádzajúcich piatich zimných hrách. Hokejový turnaj v Soči stál z tohto pohľadu 14 miliónov amerických dolárov. Výdavky spojené s Pjongčangom sa pri úspornom režime odhadujú na 10 miliónov USD. Zlato tam bude obhajovať Kanada. Hry sa uskutočnia 9. – 25. februára 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Pjongčang 2018