Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Budaj je šťastný, že opäť pravidelne chytá v NHL

Slovenský hokejový brankár Peter Budaj v sobotu odchytal v zámorskej NHL už štyridsiaty tohtosezónny duel v profilige.

22.01.2017 18:00
Peter Budaj Foto: ,
Peter Budaj.
debata

V ročníku 2016/2017 ich tak má na svojom konte viac ako v období medzi letami 2012 a 2016. Na jubilejný súboj v tejto sezóne však nebude spomínať v dobrom, jeho tím Los Angeles Kings totiž prehral na ľade New Yorku Islanders 2:4.

Už v 3. minúte duelu domáci Jason Chimera propagačne a mimo bránky vystrelil, Budaj sa snažil puk vyraziť maskou, ale zrazil ho na ľad a odtiaľ do vlastnej svätyne. „Som veľmi šťastný, že môžem hrať veľa zápasov. Je to úžasné, som za to mimoriadne vďačný. Škoda, že sme dnes nevyhrali. Bol to veľmi dobrý zápas. Prvý gól bol zvláštny, od prilby sa mi puk odrazil dolu, musím sa pozrieť na video, čo sa vlastne stalo. Nemám radosť z takýchto gólov v mojej sieti. Na obidvoch stranách bolo dosť šancí, oni dali o jeden gól viac. Škoda,“ povedal Budaj.

„Králi“ síce majú kvalitný káder, no v tabuľke Západnej konferencie im patrí až 10. priečka. „Musíme nájsť spôsob, ako dosiahnuť väčšiu vyrovnanosť výkonov. Nesmie sa nám stať, že vyhráme dva, tri zápasy a potom prehráme tri za sebou. Myslím si, že hráčsky potenciál mužstva je dobrý, sú tu hviezdy, dobrí chalani do šatne. Jednoznačne máme na viac. Nikto nie je spokojný so súčasnými výsledkami. Nie je dobré, keď je tím priemerný; musíme byť vysoko nadpriemerní,“ pokračoval banskobystric­ký rodák.

V sezóne 2010/2011 Kings získali Stanleyho pohár, no do play-off postúpili až z ôsmeho miesta. Spoliehajú sa na šťastie aj teraz? „Dôležité je, aby sme sa dostali do vyraďovacej časti. Je úplne jedno, z akého miesta. Tam sa už začína od nuly. Je to najdôležitejšia časť sezóny, dostať sa tam je náš prvoradý cieľ. Treba začať vyhrávať zápasy, aby sme v ňom nechýbali. Strácame body a to nie je dobre,“ myslí si Peter Budaj.

Peter Budaj a Tanner Pearson z Los Angeles... Foto: Reuters, Jake Roth
Peter Budaj, Tanner Pearson Peter Budaj a Tanner Pearson z Los Angeles oslavujú víťazstvo.

Skúsený slovenský gólman v tejto sezóne patrí medzi stabilné články zostavy Kings, v predchádzajúcich sezónach to však vyzeralo, že vrátiť sa do NHL bude problém. Prišlo však zranenie Jonathana Quicka a situácia sa zmenila. „Som vďačný Bohu, že som dostal túto šancu, že som zdravý. Človek nikdy nie je rád, keď je to na úkor zranenia niekoho iného. Na druhej strane je to možnosť ukázať, že na to stále mám, že mám hokej rád. Som šťastný, že sa mi to darí a pomáham mužstvu vyhrávať zápasy. Keby mi niekto povedal pred dvoma rokmi, že budem v takejto situácii, tak by som tomu neveril. Niekedy sú ľudské cesty kľukaté. Treba makať, bojovať, veriť si, byť vďačný, sústreďovať sa na prítomnosť a nie na to, čo bude. Mne to teraz vychádza a som z toho šťastný,“ povedal pre SITA Budaj.

Kým Budaj mal problémy vrátiť sa do NHL v predchádzajúcich sezónach, tentokrát sa v podobnej situácii ocitol jeho krajan Jaroslav Halák. Vedenie „ostrovanov“ ho nedávno poslalo do farmárskej AHL. „Myslím si, že mu netreba nič radiť. Každý z nás je profesionál a vie, čo treba robiť. Jaro je vynikajúci brankár, mal skvelý Svetový pohár, chytal výborne až do finále, kde hrala Európa vyrovnaný duel s Kanadou. Ani počas sezóny nechytal zle, ale taký je život. Klub sa rozhodol poslať ho na farmu. Dúfam, že Jaro bude naďalej poctivo makať, človek nikdy nevie, čo sa stane. V hokeji je istá iba jedna vec, že veci sa menia veľmi rýchlo. Raz je človek tu, potom zase tam. Myslím si, že Jaro bude úplne v pohode,“ dodal Budaj.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Budaj #Los Angeles Kings