Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ovečkin má tisícku. Chýbajú mu najvzácnejšie tímové trofeje

Miluje góly a strieľa ich na počkanie. Všetci obrancovia veľmi dobre vedia, že mu nesmú dopriať ani piaď voľného priestoru. Ubrániť ho je však pre drvivú väčšinu z nich neriešiteľná úloha. Obzvlášť, ak naberie rýchlosť.

12.01.2017 18:30
Alexander Ovečkin Foto: ,
Gólová radosť Alexandra Ovečkina.
debata (1)

Alexander Ovečkin je najlepší kanonier súčasnej NHL. V ostatných štyroch sezónach mu udelili Maurice Richard Trophy a celkove získal ocenenie pre najlepšieho strelca ligy už šesťkrát. Svoj nenapodobiteľný čuch na góly predviedol aj v stredu. V súboji s víťazom Stanleyho pohára Pittsburghom strelil pri víťazstve svojho Washingtonu 5:2 dva góly.

Prvým, už v 35. sekunde, dosiahol na historický míľnik – zaznamenal svoj tisíci bod v základnej časti slávnej ligy. Ešte do polovice stretnutia pridal aj druhý, ktorým zas načal druhú tisícku. „Po zápase v Montreale (zaznamenal v ňom tri body, pozn.) som vedel, že mám šancu dosiahnuť tisíci bod pred našimi fanúšikmi a mojimi rodinnými príslušníkmi. Som nadšený, že sa mi to podarilo,“ vravel 31-ročný ruský krídelník po vydarenom stretnutí.

Rodák z Moskvy sa stal len 84. hráčom v histórii s tisíckou bodov na konte. Po Sergejovi Fiodorovovi (1179), Alexandrovi Mogiľnom (1032) a Alexejovi Kovaľovovi (1029) je štvrtým Rusom. Vo vybranej spoločnosti sú aj Stan Mikita (1467), Peter Šťastný (1239) a Marián Hossa (1114). Len 37 hokejistov pokorilo magickú hranicu v drese jediného tímu.

„Je to skvelý moment. Budem naň spomínať po celý život. Stále si presne pamätám na svoj prvý bod v NHL a teraz je tu tisíci. Čas rýchlo letí. Hokej ma však baví stále rovnako. Necítim sa byť starý, ale keď nazbierate tisíc bodov, naznačuje to, že v lige pôsobíte už dosť dlho,“ usmieval sa kapitán Capitals v obkolesení novinárov.

Diváci jeho jubilejný bod ocenili dlhotrvajúcimi ováciami a skandovaním „Ovi! Ovi!“ Trojnásobný majster sveta si slávnostný okamih natoľko užíval, že sa počas skandovania aj zabudol postaviť, aby pozdravil fanúšikov.

„Asi bol unavený z dlhého striedania, tak som ho musel postrčiť. Keď dokážete čosi takéto, navyše v takom nízkom počte zápasov, zaslúžite si malú oslavu. Ovi je neuveriteľný hráč. Sledovať ho je obrovská zábava,“ glosoval Ovečkinov dvorný nahrávač Nicklas Bäckström.

Hviezde Washingtonu i celej ligy stačilo na nazbieranie 1001 bodov (546 gólov a 455 asistencií) necelých 12 sezón a 880 zápasov v nich. Pre porovnanie, aj taký výnimočný hokejista ako je Marián Hossa potreboval na pokorenie tejto hranice 1100 stretnutí.

Symbolické určite bolo, že pamätný zápas odohral Ovečkin proti svojmu dlhoročnému rivalovi Sidneymu Crosbymu, s ktorým ho neustále porovnávajú od ich spoločného vstupu do NHL. Na tisícku dosiahol ruský srdciar (štartoval na 12 z ostatných 13 svetových šampionátoch) skôr než jeho kanadský súper, kapitán Penguins však má na svojom konte pre niekdajšie dlhotrvajúce problémy po otrase mozgu len 741 súbojov. Dvojnásobný olympijský medailista a dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára sa k tisícke tiež nezadržateľne blíži, po strede ho od nej delilo len 17 bodov.

Alexander Ovečkin. Foto: SITA/AP, Paul Chiasson
Alexander Ovečkin Alexander Ovečkin.

Ovečkin, syn dvojnásobnej olympijskej víťazky v basketbale a bývalého profesionálneho futbalistu, si zamiloval hokej už odmalička. Jeho najobľúbenejšou hračkou vždy bola hokejka a namiesto rozprávok sledoval v televízii hokejové prenosy.

„Musel som tvrdo makať, aby som sa vypracoval do pozície, v akej teraz som. Aby ste sa v Rusku na ľade presadili, musíte mať vynikajúcu techniku a byť ako tiger - chvíľu sa skrývať a potom udrieť,“ vysvetlil pred pár rokmi pre The New York Times.

Hoci individuálne zbiera trofeje ako na bežiacom páse – trikrát získal Ted Lindsey Award pre najlepšieho hráča podľa hokejistov a rovnako trikrát aj Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny – stále čaká na tie najvzácnejšie tímové úspechy. S Washingtonom v play off nikdy neprešiel cez druhé kolo, hoci dvakrát získali Prezidentskú trofej pre najlepší tím základnej časti. S Ruskom zase ešte ani raz neuspel pod piatimi kruhmi a chýba mu vytúžená olympijská medaila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Alexander Ovečkin