Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára: Slová prosím a ďakujem otvárajú svet. Som skromným lídrom

Je najvyšším hráčom v NHL, jedenásť sezón kapitánom Bostonu a hrajúcou legendou slovenského hokeja. Zdeno Chára (39) dá svoje zmýšľanie najavo, keď sa rozhovorí.

27.12.2016 12:00
Zdeno Chára Foto: ,
Zdeno Chára.
debata

"Za hviezdu sa nepovažujem. Som obyčajný hráč s obrovskou túžbou dosiahnuť čo najviac úspechov,” vravel po piatkovej výhre Bruins na ľade Floridy 3:1 držiteľ Stanleyho pohára a dvoch strieborných medailí so slovenskou reprezentáciou na MS 2000 a 2012.

Čo sa zmenilo v tíme Bruins oproti minulej sezóne?
Máme tu viacero nových hráčov, zmenili sa asistenti trénera i herný systém. Mladí hokejisti u nás dostávajú väčší priestor na ľade ako kedysi.

S mladými hráčmi často komunikujete. Ste predĺženou rukou trénera Clauda Juliena?
Na ľade musíme spolu komunikovať. Je dôležité, aby niekto v zápase velil. Každý musí vedieť, čo je jeho úloha. Snažím sa s chalanmi prebrať, čo robiť po každom vhadzovaní, či ho vyhráme alebo nie. To je podľa mňa veľká pomoc. V dnešnom hokeji je všetko také rýchle, že ak nekomunikujeme, robíme chyby. Tým, že sa dohodneme, kto koho obsadí, im predchádzame.

Konzultujete s trénermi aj taktiku?
To nie, na to sú oni. Rozhodnú, ktorí hráči pôjdu na ľad v danom momente.

Aj napriek tomu, že ste jednou z najväčších hviezd NHL, pôsobíte veľmi skromne. V čom sú vaše najväčšie devízy?
Ja sa za hviezdu nepovažujem. Som obyčajný hráč s obrovskou túžbou dosiahnuť čo najviac úspechov. Som známy tým, že tvrdo pracujem. Vďaka tomu som sa prepracoval medzi najlepších. Je mojím veľkým plusom, že som veľmi ctižiadostivý a odolný, môj prah bolesti je veľmi vysoký. Viem utrpenie v hre alebo tréningoch potláčať.

Aká je podľa vás cesta k úspechu v najlepšej lige sveta?
Pokiaľ ste skromný a beriete každý deň ako možnosť dokázať, že ste dobrý hráč, ste na ceste k úspechu. Moji rodičia ma naučili, že prosím a ďakujem sú slová, ktoré otvárajú svet. Nemám dôvod mať pocit hviezdy a tváriť sa tak. Som obyčajný človek, ktorý tvrdo maká. To spolu s rodinou a víťazstvami sú pre mňa najdôležitejšie veci v živote.

Nabádate k tomu aj mladších spoluhráčov?
Som kapitán, snažím sa mužstvo viesť v tomto duchu. Chcem byť príkladom nielen rozprávaním, ale najmä výkonmi na ľade. Líder vedie mužstvo najmä činmi. Tie sa musia prejaviť najmä v náročných chvíľach.

Myslíte si, že budú hrať hráči z NHL na olympiáde 2018 v Pjongčangu?
Myslím si, že áno. Je to otázka biznisu a marketingu, ktorý je súčasťou športu v dnešnej dobe. Ide o to, aby hráči boli počas výluky v NHL kvázi zaplatení. Olympiáda je o najlepších športovcoch na svete. Verím, že na nej nebudeme chýbať ani my, hokejisti z NHL.

Radi by ste si ešte zahrali pod piatimi kruhmi?
Samozrejme, stále chcem mať vysokú výkonnosť. Závisí to od môjho zdravotného stavu. Je dôležité, aby mal o mňa záujem aj reprezentačný tréner. Stále som ochotný obliecť si najcennejší dres.

Na ktorom jedle si počas vianočných sviatkov najviac pochutíte?
Na čomkoľvek, čo pripraví manželka. Je to z lásky, takže mi to chutí o to viac. Je skvelá kuchárka, najlepšia kamarátka a výnimočný človek v mojom živote.

Čo by ste si zaželali do nového roku 2017?
Zdravie pre moju rodinu a aby sa mi vyhýbali zranenia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára