Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mentor Sekera sa občas cíti ako päťdesiatnik, velebí McDavida

Slovenský reprezentant Andrej Sekera je od júna tridsiatnikom, ale v obranných šíkoch súčasného Edmontonu by ste staršieho hokejistu hľadali márne.

30.11.2016 12:52
Andrej Sekera, Edmonton Oilers Foto: ,
Andrej Sekera prijíma gratulácie od spoluhráčov z Edmontonu po góle Torontu.
debata

„Niekedy si pripadám, ako keby som už mal päťdesiat rokov,“ skonštatoval Sekera v rozhovore pre nhl.com/sk na tému mladého kolektívu Oilers, v ktorom je jedným z mentorov. „Chlapci sa občas pýtajú, čo majú ako urobiť. Vždy im rád pomôžem. Klub chce, aby som týchto mladých chlapcov trochu kočíroval a ja sa o to snažím,“ poznamenal Prievidžan s už takmer šiestimi stovkami stretnutí v NHL v hokejovom životopise.

Aktuálny ročník vo farbách „olejárov“ je jeho druhý zo šiestich podľa zmluvy na 33 miliónov dolárov, ktorú podpísal v lete 2015. V tom premiérovom bol s 30 kanadskými bodmi (6+24) suverénne najproduktívnejším obrancom tímu, druhý v poradí Oscar Klefbom ich nazbieral dvanásť (4+8). Príchodom Švéda Adama Larssona z New Jersey v rámci letnej výmeny za Taylora Halla sa Sekera posunul z prvej do druhej obrannej dvojice ku Krisovi Russellovi a priemerný čas na ľade mu klesol o zhruba dve minúty.

„Adam je vynikajúci hokejista. Má svoj rozum, štýl a vynikajúcu strelu. Je to aj super človek do kabíny. Ale pre mňa sa toľko nemení, ja ďalej hrám svoj hokej. S Krisom sa mi spolupracuje veľmi dobre. On hrá jednoducho a používa rozum. Veľmi dobre využíva hokejku aj svoje telo,“ konštatuje o partnerovi z obrannej dvojice Sekera.

Hokejista roka na Slovensku má po 24 dueloch na konte tri góly, štyri asistencie a sedem plusových bodov. Oilers sa zatiaľ držia v postupovej osmičke do play off. „Máme niektorých nových hráčov. Aj chlapci, ktorí tu už boli, vedia, aký systém majú hrať a hrajú zodpovednejšie. Všetko si to sadlo, mužstvo je zohrané a morálka a etika je oveľa lepšia ako v minulej sezóne,“ vysvetľuje dôvody obratu k lepšiemu Sekera. Iba devätnásťročnému kapitánovi tímu Connorovi McDavidovi, aktuálne najproduktívnej­šiemu hokejistovi NHL, adresoval aj on slová uznania.

„Je to vynikajúci hráč. Chlapec, ktorý je posunutý o mnoho rokov dopredu. Je to skrátka talent. To, čo on dokáže, sa skrátka nedá ani natrénovať. To musíte mať od boha. Je to veľmi skromný chlapec. Veľa nerozpráva, a keď niečo povie, tak je to potrebné. Svojou vyrovnanou povahou a pozitívnou náladou ide príkladom všetkým, aj keď je taký mladý,“ povedal o kanadskej hviezde Andrej Sekera.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Sekera #Edmonton Oilers #Connor McDavid