Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa dosiahol päťstý gól v NHL. Nemôžem byť šťastnejší, vraví

Marián Hossa dosiahol významný míľnik svojej hokejovej kariéry - strelil päťstý gól v NHL. Slovenskému útočníkovi vo farbách Chicaga sa to podarilo v utorkovom domácom stretnutí, v ktorom Chicago zdolalo Philadelphiu 7:4.

19.10.2016 07:16
debata (3)
Marián Hossa aj so vzácnym pukom na pamiatku. Foto: SITA/AP, Charles Rex Arbogast
Marián Hossa Marián Hossa aj so vzácnym pukom na pamiatku.

Hossa pokoril hranicu 500 gólov ako 44. hráč v histórii NHL a tretí rodák zo Slovenska po Stanovi Mikitovi (541) a Petrovi Bondrovi (503). Päťsto gólov pred Hossom nastrieľali štyria hráči, ktorí si počas kariéry obliekali dres Chicaga, okrem spomenutej dvojice Mikita, Bondra aj Bobby Hull a Michel Goulet. Z aktívnych hokejistov v NHL majú viac ako 500 gólov na konte iba český veterán z Floridy Jaromír Jágr (749), kanadský krídelník Colorada Jarome Iginla (612) a ruský kanonier Washingtonu Alexander Ovečkin (526).

„Cítim sa výborne. Podarilo sa mi to v domácom prostredí pred našimi fanúšikmi, nemôžem byť šťastnejší. A nakoniec sme víťazne zavŕšili tento zápas. Ešte raz – skvelý pocit,“ cituje Mariána Hossu portál TSN. „Bol to prenádherný moment. Marián to veľmi prežíval, ale aj diváci boli vo vytržení. Veľmi pekná oslava, do ktorej sa zapojili všetci na striedačke,“ skonštatoval útočník Chicaga Patrick Kane.

Hossa v 26. min zvýšil náskok Blackhawks proti Flyers už na 4:0, keď počas presilovej hry bekhendom šikovne poslal puk medzi betóny brankára Michala Neuvirtha. Po Hossovom góle sa český gólman nechal vystriedať. Slovenskému krídelníkovi gratulovali všetci spoluhráči vrátane krajana Richarda Pánika, autora hetriku zo sobotňajšieho súboja proti Nashvillu.

Špeciálna gratulácia k 500. zásahu v kariére sa objavila aj na časomere v útrobách United Center. Hossovi tlieskalo v stoji vyše 21 000 divákov, pridala sa aj celá striedačka, vrátane hlavného trénera „čiernych jastrabov“ Joela Quennevilla. Tridsaťsedemročný Hossa ešte absolvoval krátke oslavné kolo so zdvihnutou hokejkou a zápas mohol pokračovať.

V jeho ďalšom priebehu sa už staroľubovniansky rodák do štatistík produktivity nezapísal, napriek tomu sa stal prvou hviezdou. „Som rád, že som sa mi podarilo dostať do spoločnosti plejády skvelých hráčov. Veľká vďaka patrí všetkým, s ktorými som počas kariéry hral. Bez nich by som to nedokázal,“ cituje jubilanta Chicago Tribune a pripomína, že Hossov prvý gól v NHL padol 9. decembra 1998, keď bol prezidentom USA Bill Clinton a R. Kelly so Celine Dion trónili na čele hitparád s piesňou I'm Your Angel.

„Zo všetkého najmenej som si želal, aby som päťstý gól strelil do prázdnej bránky. Som rád, že sa mi to podarilo počas zápasu, je to naozaj parádny pocit,“ dodal Hossa.

V utorok vôbec nebodoval Richard Pánik. Chicagu však zabrali tri útočné esá z uplynulej sezóny – najproduktívnejší hráč celej súťaže 2015/2016 Patrick Kane strelil svoj prvý gól v novom súťažnom ročníku a pridal aj tri asistencie, Rus Artemij Panarin mal súčet 2 góly a 1 asistencia a jeho krajan Arťom Anisimov dokonca 2+2.

Práve Anisimov prihral Hossovi na jeho päťstý gól. „Snažili sme sa hrať jednoducho a povestné ‚momentum‘ sa priklonilo na našu stranu,“ zhodnotil Anisimov.

Hráči Philadelphie sa ani za stavu 0:4 nevzdávali. Skvelý začiatok tretej tretiny a tri góly v rozpätí 3:49 min im priniesli vyrovnanie na 4:4. Potom však Chicagu ešte raz zabral jeho najproduktívnejší útok a dva góly Anisimova a jeden Panarina definitívne rozhodli o triumfe Blackhawks.

Marián Hossa (vpravo) sleduje veľkoplošnú... Foto: SITA/AP, Charles Rex Arbogast
Marián Hossa Marián Hossa (vpravo) sleduje veľkoplošnú obrazovku nad ľadom, ktorá oznamuje, že práve strelil svoj 500. gól v kariére.

„Nevzdali sme sa, ale toto mužstvo sa nikdy nevzdáva, čo si pamätám. Škoda len, že sme sa dostali do situácie, keď sme museli doťahovať vyšší náskok súpera. Zatlačili sme na nich, ale nakoniec nám to nevyšlo,“ cituje útočníka Philadelphie Waynea Simmondsa portál TSN.

Hossa aktuálne má na konte 1240 zápasov v NHL, v ktorých strelil 500 gólov a pridal 593 asistencií. Svoj debut v prestížnej profilige absolvoval 1. októbra 1997 ako hráč Ottawy, okrem toho pôsobil aj v Atlante, Pittsburghu a Detroite.

Od sezóny 2009/2010 je hráčom Chicaga, s ktorým sa trikrát tešil z triumfu v Stanleyho pohári (2009/2010, 2012/2013 a 2014/2015). Hranicu 400 strelených gólov sa mu podarilo prekonať 8. decembra 2011, stal sa vtedy 85. hráčom profisúťaže s týmto zápisom.

Chicago – Philadelphia 7:4 (3:0, 1:1, 3:3)
Góly: 1. P. Kane (Anisimov, Seabrook), 18. Rasmussen, 19. Panarin (Seabrook, D. Keith), 26. Marián Hossa (Anisimov, B. Campbell), 51. Anisimov (Panarin, P. Kane), 57. Panarin (P. Kane), 60. Anisimov (P. Kane, Seabrook) – 39. Read (Voráček, C. Giroux), 41. Read (C. Giroux, Gostisbehere), 42. Couturier (Schultz, Konecny), 44. Simmonds (Voráček, C. Giroux) Marián Hossa odohral 12:03 min, 1 gól, 2 strely, 1 zblokovaná strela, 1. hviezda zápasu, Richard Pánik (obaja Chicago) odohral 14:22 min, 1 mínusový bod, 3 hity

Washington – Colorado 3:0
Islanders – San Jose 2:3
New Jersey – Anaheim 2:1
Ottawa – Arizona 7:4
Tampa Bay – Florida 4:3SN
Montreal – Pittsburgh 4:0
Minnesota – Los Angeles 6:3
Nashville – Dallas 1:2
Chicago – Philadelphia 7:4
Calgary – Buffalo 4:3PP
Edmonton – Carolina 3:2
Vancouver – St. Louis 2:1PP

3 debata chyba