Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verím, že ma hetrik nakopne, tvrdí spokojný Pánik

Nezabudnuteľnú noc a pravdepodobne zatiaľ najlepší zápas kariéry v zámorskej hokejovej NHL má za sebou slovenský útočník Richard Pánik v drese Chicaga.

16.10.2016 12:25
Richard Pánik Foto: ,
Hrdina sobotňajšieho stretnutia Chicaga s Nashvillom Richard Pánik.
debata

K sobotňajšiemu víťazstvu svojho tímu nad Nashvillom (5:3) prispel hetrikom, ktorý bol pre 25-ročného rodáka z Martina prvým počas doterajšieho pôsobenia v NHL. Pánik v 11. min zvýšil už na 3:0 pre domácich, neskôr síce hostia skorigovali na 2:3, ale slovenský krídelník sa opäť zaskvel v tretej tretine v 45. a 59. min, keď pečatil na konečných 5:3. Výrazne sa tak postaral o prvé sezónne víťazstvo jedného z favoritov na zisk Stanleyho pohára.

V útoku nastúpil s centrom Jonathanom Toewsom a Vinniem Hinostrozom, ale počas stretnutia si zahral aj s krajanom Mariánom Hossom či inými útočníkmi Blackhawks. Celkovo odohral 17:14 min a k trom gólom pridal aj štyri hity a jeden plusový bod. Zaslúžene ho vyhlásili za prvú hviezdu zápasu.

„V prvých dvoch zápasoch sezóny som dostal šancu v prvom útoku a oba sme prehrali. Nepotešilo nás to, ale teraz sme zvíťazili a sme všetci spokojní,“ skonštatoval Richard Pánik podľa webu NHL. Pánik má po troch zápasoch sezóny na konte 4 góly a 1 asistenciu a spolu s torontským nováčikom Austonom Matthewsom sú na čele tabuľky strelcov celej súťaže. V kanadskom bodovaní patrí Pánikovi so 4 bodmi štvrtá priečka, na čele je mladučký kapitán Edmontonu Connor McDavid so 6 bodmi.

Pri góle Pánika na 5:3 zohral dôležitú úlohu Patrick Kane. Najproduktívnejší hráč uplynulého ročníka NHL zatiaľ nestrieľa góly, ale minútu a pol pred koncom tretej tretiny našiel slovenského spoluhráča tak parádne, že tomu stačilo nastaviť hokejku na gól do odkrytej bránky hostí. Krásny bol aj prvý zásah slovenského útočníka v zápase. V ňom ukázal nesporné individuálne majstrovstvo, keď si chrbtom k bránke prikryl puk pred obrancom Mattom Carlem, posunul si ho na bekhend a zasunul popod ľavý betón brankára Nashvillu Marka Mazanca, ktorý v NHL chytal premiérovo od januára 2015. „Mojím najväčším problémom doteraz bola nestálosť výkonov. Bodaj by ma takýto úvod nakopol a dostal ma viac do hry,“ zaželal si Richard Pánik na webe TSN.

Slovenský krídelník obdržal pochvalu aj od trénera Joela Quennevilla: „Má za sebou výborný zápas. Ukázal, čoho je schopný v ofenzíve, s pukom dokáže veľké veci.“ Pánikov skúsenejší krajan z útoku Blackhawks Marián Hossa síce ani v treťom zápase sezóny nedosiahol jubilejný 500. gól v zámorskej kariére, ale k triumfu svojho tímu prispel jednou asistenciou. Stála za to. Počas presilovej hry v 45. min sa Hossa natlačil pred brankára Predators, ale namiesto strely zvolil prihrávku na Pánika a ten dosiahol vtedy svoj druhý gól v stretnutí.

Pánik si pred príchodom do Chicaga v sezóne 2015/2016 predtým v NHL obliekal dresy Tampy Bay a Toronta, zo všetkých týchto štácií má na konte dovedna 184 zápasov a v nich 29 gólov a 23 asistencií. Jeho sezónnym maximom je zatiaľ 11 gólov z ročníka 2014/2015, keď hrával za Toronto. Teraz má ako „čierny jastrab“ veľkú šancu túto svoju štatistiku výrazne vylepšiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Pánik #Chicago Blackhawks