Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z dieťaťa je muž. Matthews vošiel do histórie

Draftová jednotka NHL býva vždy pod prísnejším drobnohľadom ako ostatní nováčikovia. Veľa sa od nej očakáva.

13.10.2016 17:46
Auston Matthews Foto: ,
Auston Matthews.
debata (2)

V takejto pozícii vstupoval do nového ročníka Auston Matthews, ktorého si v júni tohto roka vybralo Toronto. Maple Leafs priviedol k bodu, fanúšikov do vytrženia a tešiacu sa mamu na tribúne k slzám. Hneď po prvom zápase očaril NHL.

Devätnásťročný mladík z Arizony sa zapísal do dejín vo veľkom štýle. Je prvým najvyššie vybratým hráčom zámorskej profiligy, ktorý v novodobej histórii datujúcej sa od sezóny 1943/1944 pri svojom debute štyrikrát prekonal súperovho brankára.

Robí si žarty?

„Vyzeralo to ako hokejový zápas detí, pri ktorom jedno z nich jednoznačne prevyšuje ostatné. Kvôli nemu som si zaplatil balík prenosov NHL, aby som ho mohol sledovať aj v Connecticute. Každý raz, keď mal na hokejke puk, som očakával niečo navyše. A on mi to ponúkol,“ komentoval Matthewsov koncert na ľade Ottawy (4:5 po predĺžení) historicky najproduktívnejší hráč Tampy Bay Martin St. Louis.

Obzvlášť druhý gól talentovaného centra zdvihol divákov zo sedadiel. Šikovný útočník v obkolesení troch protihráčov nasadil jasličky Markovi Stoneovi i Mikeovi Hoffmanovi a obhodil si Kyla Turrisa. Potom dvojnásobnému držiteľovi Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL Erikovi Karlssonovi s ľahkosťou ukradol puk a popred padajúceho Marca Methota prekonal Craiga Andersona.

„Čo to bolo? Robí si srandu? Sklepol si puk zo vzduchu, urobil zo šiestich hráčov Ottawy štatistov a skóroval. Neuveriteľné, čo Matthews dokázal v jeho ligovej premiére. Je fantastický,“ rozplýval sa komentátor na nhl.com. „Je to muž. Má síce len 19 rokov, ale správa sa, ako by mal 27. Hrá ako skvelý profesionál. Odkedy som tu, sme sa k takémuto výkonu ani len nepriblížili,“ chválil svojho zverenca i jeho spoluhráčov Mike Babcock.

Američan strávil minulú sezónu v tíme ZSC Zürich Lions. Stal sa najlepším mladým hokejistom súťaže a druhým v hlasovaní o najužitočnejšieho hráča švajčiarskej NLA.

Mamine slzy

„Keď som stretol jeho rodičov, umocnilo to vo mne pocit, že by som ho mal rád v mužstve. Pri stretnutí s nimi som bol z neho ohromený. Sú to skvelí ľudia a Austonov rešpekt k mame, otcovi a sestrám je príkladný. Nechápte ma zle – draftovali by sme ho aj bez toho. No celá táto situácia to urobila ešte špeciálnejším,“ priznáva Babcock.

S rodičmi má Matthews skvelý vzťah. Otec Brian ho prvýkrát vzal na hokejový zápas Phoenixu Coyotes, keď mal syn dva roky. Skúšal s ním aj bejzbal, v ktorom sa mu veľmi darilo. Mama Ema mu na osemnáste narodeniny pripravila prekvapenie – pricestovala za ním do Švajčiarska a urobila mu obľúbené jedlo – kuraciu polievku s tortillou.

Do NHL vletel ako kométa. „Bol to osobitný moment. Vedel som, že ma sledujú z tribúny. Veľa takýchto vydarených zápasov nebude. Veľmi sa teším. Je to však prvý zápas a čaká nás ďalší, na ktorý sa musíme pripraviť,“ priznal Matthews s tým, že rozhodujúci gól Ottawy ide na jeho vrub.

„Bola to stopercetne moja chyba. Mal som si podržať svojho hráča. Musím sa z toho poučiť.“ Po jeho treťom góle v 22. minúte začali padať na ľad šiltovky a dojatej matke vyhŕkli z očí slzy.

„Od radosti. Cítila som veľké vzrušenie. Auston o tom sníval od šiestich rokov a teraz sa to splnilo,“ tešila sa Ema, ktorú doplnil jej manžel: „Dúfam, že ma nikto z tohto sna tak skoro neprebudí. Je to neuveriteľné.“

Sociálne siete doslova zaplavili slová chvály na adresu jeho syna. „Nestihol som načať štvrté pivo a on strelil štyri góly,“ vtipkoval na twitteri Marián Gáborík, ktorému takýto štvorgólový kúsok predviedol dvakrát v kariére. „Austin Matthews možno strelí viac gólov túto noc, ako ja v celej mojej kariére,“ pridal sa Tom Sestito – v NHL skóroval desaťkrát.

„Vitaj v NHL, neuveriteľný mladý muž. Nech sa ti darí aj naďalej,“ zložil poklonu Američanovi aj legendárny Fín Teemu Selänne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto Maple Leafs #Auston Matthews