Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan: Bodaj by na Svetovom pohári museli riešiť hymnu tímu Európy

V lete si užíva možnosť stráviť dlhší čas doma na Slovensku. Aj počas oddychu je však stále v kontakte s hráčmi, ktorým bude v pozícii generálneho manažéra tímu Európy veliť na blížiacom sa Svetovom pohári.

30.07.2016 08:00
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (3)

Bývalý dlhoročný kapitán hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan (41) si užil víťazstvá Petra Sagana na Tour de France a teší sa na prenosy z olympijských hier v Riu. „Verím, že na Svetovom pohári budeme príjemným prekvapením,“ vravel v rozhovore s novinármi počas tenisového turnaja Stars for Stars Media Cup.

O svojom lete

Približne tri týždne som už na Slovensku a najmä oddychujem. Pobyt doma beriem ako dovolenku. Po ročnej príprave na Svetový pohár máme teraz z tohto pohľadu tichšie obdobie. Onedlho ale zase začne rušno, keďže štart SP sa blíži.

O návratoch domov

Každý návrat je veľmi príjemný. Na Slovensko chodíme často s celou rodinou. Na niekoľko týždňov sme tu boli aj počas vianočných sviatkov. Kde sa usadím dlhodobo, je zatiaľ otvorené. Viem si predstaviť život na oboch stranách oceána. Kým som hral za Slovan, bol som viac na Slovensku a na prázdniny sme chodili do Ameriky. Odkedy som ukončil kariéru, sme viac v Amerike a počas leta chodíme na Slovensko.

O programe tímu Európy

Všetko už máme nastavené, vybraný káder aj 20-členný realizačný tím, ktorý zabezpečuje všetky organizačné veci okolo, aby všetko fungovalo bez zádrhelov. Momentálne zabezpečujeme lístky pre hráčov, letenky, hotely a tréningové haly. Kemp odštartujeme 4. septembra v Québecu, na druhý deň sa pripoja hráči, ktorí hrajú olympijskú kvalifikáciu. Týka sa to takmer polovice mužstva, čo nám trochu sťažuje situáciu. Nie je to ideálne, niekto sa môže zraniť. Zvyšných sedem mužstiev tento problém nemá. Pri výbere termínov sa asi na toto nemyslelo.

O motivácii hráčov

Všetci chalani sú profesionáli, ich denno-dennou prácou je hrať hokej a vyhrávať bez ohľadu na to, za aký tím nastúpia. Keď uvidia vedľa seba tie mená – náš tím je ozaj nabitý kvalitnými hokejistami – nebudú to chcieť len tak odkorčuľovať. Verím, že dajú do toho všetko. Svetový pohár je dostatočná motivácia. Verím, že budeme príjemným prekvapením turnaja. Kapitána určíme asi na úvod kempu. Necháme to na trénerov.

O hymne európskeho mužstva

Túto otázku zatiaľ organizátori vyriešili netradične. Počas základných skupín sa hrať hymny vôbec nebudú, a tak ostáva otvorené, ako to bude, ak postúpime do semifinále. Pôsobí to, akoby s nami príliš nepočítali. No, nechávam to na nich.

O svojej budúcnosti

Práca pri tíme Európy je skvelá príležitosť vidieť mnohé veci zvnútra. Združujeme hráčov z viacerých krajín, takže nás nezastrešuje niektorý z európskych zväzov, ale NHL. Veci, ktoré som riešil, šli cez ligu, ona tento projekt vymyslela. Je to pre mňa cenná skúsenosť do budúcnosti. Nič to však nezmenilo na mojom postoji, čomu sa venovať v budúcnosti. Vždy som hovoril, že som otvorený tomu, aby som vrátil slovenskému hokeju, čo som sa naučil. Ešte neviem, v akej forme to bude, ale som pripravený.

O debatách s prezidentom SZĽH Kohútom

Už sme sa s Martinom Kohútom stretli. Zatiaľ žiadne zmeny ohľadom môjho zapojenia do slovenského hokeja nenastanú. Otázka spolupráce do budúcnosti je však otvorená. Určite sa k tomu vrátime, aj keď asi až na budúci rok. Rozprávali sme sa najmä o funkcii generálneho manažéra. Teraz držím palce Robovi Švehlovi a Zdenovi Cígerovi, aby sa im darilo. Keď sa o rok kompetentní rozhodnú pre nejaké zmeny, tak sa o tom môžeme rozprávať. Nemusí však ísť len o pozíciu generálneho manažéra.

O zmenách v slovenskom hokeji

Nového prezidenta treba podporiť a držať mu palce, ale zatiaľ neviem, akým prezidentom bude. Najdôležitejšie je, aby sa hnutie zjednotilo. Videli sme, ako to vyzeralo predošlý rok, keď bolo rozdelené. Možno zmena v našom hokeji nebude taká dramatická a rázna, ako si mnohí želali a bude postupná. Dúfam, že sme na dobrej ceste.

O rozlúčkovom zápase Višňovského

Už dvakrát sme boli s bývalými hráčmi Slovana aj s Ľubom na ľade. Bolo nás pätnásť alebo sedemnásť. Oprášili sme korčule a ešte raz či dvakrát sa stretneme, aby sme divákov nepripravili o poriadny hokejový zážitok.

O tenise

Tento rok som sa mu príliš nevenoval. Na mediálnom turnaji som hral len druhý raz v sezóne. Bolo by dobré dostať sa k nemu častejšie. Ako tínedžer som tenis hrával ako doplnkový šport v lete. Potom som ho na dlhé roky vypustil, ale teraz by som sa k nemu rád vrátil. Rád ho sledujem aj v televízii, najmä neskoršie zápasy na grandslamových turnajoch. Pred dvoma rokmi som mal možnosť vidieť naživo US Open v New Yorku.

O obľúbenom hráčovi

Z tenistov sa poznám najmä s Dominikom Hrbatým, je môj dobrý kamarát. Vždy som fandil Federerovi a stále som jeho priaznivec. Teraz ohlásil zo zdravotných dôvodov pauzu, možno mu to pomôže a vráti sa ešte v lepšej forme. Zo svetových hviezd som sa na spomínaných US Open rozprával pár minút s Novakom Djokovičom, ktorý potom vyhral turnaj. Držím palce aj jemu. Problém mám, len keď hrá s Federerom. Fandím mu aj preto, že ho trénuje Marián Vajda.

O olympiáde v Riu

Nemám vopred vybrané, čo musím vidieť, čo by mi nemalo ujsť. Práveže si rád pozriem ľubovoľný šport – aj taký, ktorý štyri roky nikde nevidím. Napríklad skoky do vody alebo čokoľvek iné. Keď mám počas dňa čas, tak si zapnem televíziu a pozriem, čo práve ide. Trošku ma zarazila aféra okolo ruských športovcov. Je zaujímavé, že nemajú proti nim konkrétne dôkazy, ale veľa z nich sa nemôže na OH zúčastniť. Je to škoda, viem sa totiž vžiť do kože športovca, ktorý sa štyri roky pripravuje na najdôležitejšiu súťaž, pričom môže byť pokojne jeho posledná. Je mi ľúto tých, ktorí sa nemôžu zúčastniť pre výstrelky iných. Nepovažujem to za správne.

O Tour de France a Saganovi

Som rád, keď Peťo vyhráva. Tento rok sa mu to podarilo trikrát. Najviac ma nadchla etapa, v ktorej asi desať kilometrov pred cieľom ušiel spolu s Froomom a peletón sa len pozeral a nevedel ich dostihnúť. Vlani som mal šancu na pozvanie pána Tiňkova dostať sa do sprievodného vozidla, ktoré išlo za Petrom. Bola to skvelá etapa, v ktorej nakoniec skončil Peter druhý. Videl som veci, ktoré si doma pri televízii nevšimnete. Vďaka tomu teraz viac rozumiem cyklistike. Takým gestom by urobili z každého rýchlo fanúšika cyklistiky. Peťo mi imponuje. Vidím zopár podobností medzi ním a mnou, najmä v spôsobe, ako sa vie obrniť voči všetkému a plne sústreďovať na vlastné výkony.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Miroslav Šatan #Svetový pohár 2016 #Tím Európy