Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kane písal históriu. Ako prvý Američan získal Hartovu trofej

Útočník Chicaga Patrick Kane sa ako prvý americký hokejista v histórii NHL dočkal Hartovej trofeje určenej pre najužitočnejšieho hráča sezóny.

23.06.2016 07:28 , aktualizované: 08:20
Patrick Kane, Hartova trofej Foto: ,
Patrick Kane s Hartovou trofejou.
debata

V uplynulom súťažnom ročníku nazbieral 106 bodov a teší sa aj z Trofeje Arta Rossa pre najproduktívnej­šieho hráča základnej časti. Tiež ho ocenili hráči Trofejou Teda Lindsaya pre najužitočnejšieho hráča podľa hráčskej asociácie NHLPA. Kane získal Hart Trophy ako prvý hráč v službách Chicaga od roku 1968, keď ňou vyznamenali slovenského rodáka s kanadským občianstvom Stana Mikitu.

„Som veľmi šťastný. V histórii tejto súťaže bolo veľa skvelých amerických hráčov a je neuveriteľné, že ja som tým prvým s Hartovou trofejou. Chlapi ako Chris Chelios, Brian Leetch, Mike Modano, Joe Mullen či Jeremy Roenick, tí všetci majú za sebou závratné kariéry. Neviem, či som mal jednoducho šťastie, že sa trofej ušla práve mne, ale je milé a vzrušujúce, že som prvým Američanom,“ uviedol Patrick Kane.

Patrick Kane počas sezóny 2015/2016 predviedol veľa krásnych akcií a strelil veľa dôležitých gólov vrátane tých počas 26-zápasovej série s minimálne jedným bodom na konte. Až 121 zo 150 hlasujúcich ho zaradilo na prvé miesto v súboji o Hartovu trofej, kde bol jeho najväčším protivníkom Sidney Crosby. Kapitán držiteľov Stanleyho pohára z Pittsburghu sa dostal 11-krát na prvé miesto, tretiu priečku v súboji o najprestížnejšie individuálne ocenenie získal Jamie Benn z Dallasu. „Bola to celkom slušná jazda. Zažil som počas nej veľa nezabudnuteľných momentov. Cítim, že mám stále len 27 rokov, takže v budúcnosti sa snáď ešte čosi pritrafí,“ doplnil k úspešnej sezóne Kane, ktorý s tímom Blackhawks trikrát získal Stanleyho pohár. Nikdy predtým však nebol taký dominantný ako v uplynulom súťažnom ročníku.

Na výročnom galavečere v kalifornskom v Hard Rock Hotel a Casino v Las Vegas sa stal najlepším brankárom sezóny Braden Holtby z Washingtonu, ktorý vyrovnal rekord Martina Brodeura so 48 víťaznými zápasmi. Právom mu patrí Vezinova trofej. „Nikdy som nebol na ocenenia alebo rekordy. O toto víťazstvo sa podelím s celým tímom. Je to zároveň veľký záväzok voči všetkým,“ skonštatoval Holtby. Jeho tréner vo Washingtone Barry Trotz sa dočkal prvého ocenenia po 17 rokoch kariéry, Trofej Jacka Adamsa mu patrí za to, že doviedol Capitals k suverénnemu víťazstvu v základnej časti NHL. Držiteľom cenenej Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka je Slovinec Anže Kopitar v službách Los Angeles, ktorý tiež získal Lady Bing Trophy za džentlmenské správanie na ľade. Najlepším obrancom sa stal a prestížnu Norrisovu trofej získal Kopitarov spoluhráč Drew Doughty. Vyšiel víťazne v konkurencii so Švédom Erikom Karlssonom z Ottawy a Brentom Burnsom zo San Jose. Doughty zaznamenal 51 kanadských bodov a 24 plusových bodov v základnej časti a na ľade strávil enormné množstvo minút. Hlasujúci ocenili jeho univerzálnosť, čiže stabilnú defenzívu aj ofenzívne kvality. „Moji dvaja súperi mali priemer bod na zápas, čo ja zrejme nikdy nedosiahnem a na obrancu je to absolútne výnimočné,“ sňal klobúk pred svojimi súpermi Doughty.

Najlepším nováčikom sezóny sa stal Rus Artemij Panarin zo Chicaga, ktorý v 80 zápasoch tzv. regular season zaznamenal 77 bodov. Panarin uspel v mikrosúboji s kanadským supertalentom Connorom McDavidom, ktorý si sezónu neúmyselne skrátil vinou zlomenej kľúčnej kosti. Český veterán Jaromír Jágr z Floridy je novým držiteľom Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju. Na slávnostnej ceremónii sa 44-ročný rodák z Kladna nezúčastnil, lebo je doma pri chorom otcovi. Najlepším generálnym manažérom roka sa stal Jim Rutherford z Pittsburghu, ktorý dal dokopy tím pre Stanleyho pohár. Útočník Vancouveru Henrik Sedin a obrancovia Shea Weber z Nashvillu a Mark Giordano z Calgary dostali ocenenia za líderstvo a služby hokeju,

Tohtoročné odovzdávanie výročných cien NHL bolo bez slovenského zastúpenia.

Prehľad držiteľov individuálnych trofejí NHL za sezónu 2015/2016:

Hart Memorial Trophy (najužitočnejší hráč podľa Asociácie profesionálnych hokejových novinárov): Patrick Kane (Chicago)
Vezina Trophy (najlepší brankár): Braden Holtby (Washington)
James Norris Memorial Trophy (najlepší obranca): Drew Doughty (Los Angeles)
Frank J. Selke Trophy (najlepšie brániaci útočník): Anže Kopitar (Los Angeles)
Calder Memorial Trophy (najlepší nováčik): Artemij Panarin (Chicago)
Ted Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa hráčskej asociácie NHLPA): Patrick Kane (Chicago)
Jack Adams Award (najlepší tréner): Barry Trotz (Washington)
NHL General Manager Of The Year Award (najlepší generálny manažér): Jim Rutherford (Pittsburgh)
Bill Masterton Memorial Trophy (za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju): Jaromír Jágr (Florida)
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový džentlmen): Anže Kopitar (Los Angeles)
Mark Messier Leadership Award (za vodcovstvo): Shea Weber (Nashville)
King Clancy Memorial Trophy (osoba spájajúca hráčske a ľudské kvality): Henrik Sedin (Vancouver)
NHL Foundation Player Award (za charitatívnu činnosť): Mark Giordano (Calgary)

Trofeje s vopred známymi držiteľmi:

Art Ross Trophy (produktivita v základnej časti): Patrick Kane (Chicago) – 106 bodov (46+60)
Maurice Richard Trophy (najlepší strelec): Alexander Ovečkin (Washington) – 50 gólov
William Jennings Trophy (brankári tímu s najmenším počtom inkasovaných gólov): Frederik Andersen a John Gibson (Anaheim) – 192 inkasovaných gólov
Conn Smythe Trophy (najužitočnejší hráč play off): Sidney Crosby (Pittsbugh)

debata chyba