Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pittsburgh vyhral v San Jose 3:1 a štvrtýkrát sa teší zo Stanleyho pohára

Po rokoch 1991, 1992 a 2009 oslavuje Pittsburgh štvrtýkrát zisk Stanleyho pohára za triumf vo finále severoamerickej Národnej hokejovej ligy (NHL). Ten najčerstvejší sa zrodil v nedeľu v San Jose, kde Penguins zvíťazili 3:1 a sériu ovládli 4:2 na zápasy.

13.06.2016 06:34
Sidney Crosby Foto: ,
Kapitán Sidney Crosby drží nad hlavou Stanleyho pohár.
debata (1)

Conn Smythe Trophy určená najužitočnejšiemu hráčovi play-off putovala do rúk kapitána šampiónov Sidneyho Crosbyho, ktorý v 24 dueloch vyraďovacej fázy nazbieral 19 bodov (6+13) vrátane dvoch asistencií v poslednom stretnutí sezóny.

„Nebolo ľahké dostať sa až sem, najmä vzhľadom na to, ako sa veci vyvíjali počas sezóny. Jej prvá polovica nebola jednoduchá,“ pre NBC nepriamo pripomenul 28-ročný kanadský center, že „tučniaci“ v decembri vymenili kouča Mika Johnstona za Mika Sullivana. Pittsburgh sa stal šiestym tímom v dejinách NHL, ktorý dosiahol na najcennejšiu trofej po trénerskej zmene počas ročníka.

„Každého hráča urobil platným a našiel mu úlohu v tíme. Každý priložil ruku k dielu a je naozaj výborný pocit vyhrať posledný zápas sezóny,“ povedal Crosby, pre ktorého je to druhý Stanley Cup v kariére.

„Keď ste mladší a získate ho, nadobudnete pocit, že to môže byť každoročná záležitosť. Nie je to však vôbec jednoduché, potrebujete, aby do seba zapadlo toľko vecí.“ Pittsburgh sa aj štvrtýkrát vo svojich dejinách tešil z pohára na ľade zdolaného finalistu.

„Mali sme mix všetkého. Štyri dobré formáce, ktoré rotovali, držali sme spolu a hrali jeden za druhého,“ vyzdvihol útočník Phil Kessel, ktorý bol s 10 gólmi a 12 asistenciami najproduktívnejším „tučniakom“ v play-off. Iba 22-ročný brankár Matt Murray v ňom dosiahol 15 víťazstiev, čím vyrovnal rekord nováčika vo vyraďovačke. Rovnaký počet nazbierali Cam Ward (2006), Patrick Roy (1986) aj Ron Hextall (1987).

Pre San Jose išlo o premiérovú účasť vo finále Stanley Cupu v 25-ročnej klubovej histórii. Jediný gól tímu v šiestom finále – vyrovnávajúci na 1:1 – dal Logan Couture, pre ktorého to bol jubilejný tridsiaty bod v play-off (10+20) a stal sa najproduktívnejším hráčom.

San Jose – Pittsburgh 1:3 (0:1, 1:1, 0:1) – konečný výsledok série 2:4
- Pittsburgh získal Stanleyho pohár
Góly: 27. Couture (M. Karlsson, Burns) – 9. Dumoulin (J. Schultz, Kunitz), 28. Letang (Crosby, Sheary), 59. Hörnqvist (Crosby)
Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky 0:1, oslabenia 0:0, 17 562 divákov
Sharks: M. Jones – Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon – Pavelski, J. Thornton, Donskoi – M. Karlsson, Couture, Marleau – J. Ward, Tierney, Nieto – Wingels, Spaling, Zubrus. Tréner: P. DeBoer.
Penguins: M. Murray – Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, J. Schultz, I. Cole – Hörnqvist, Crosby, Sheary – Kessel, Bonino, Hagelin – Rust, Malkin, Kunitz – Fehr, Matt Cullen, Kühnhackl. Tréner: M. Sullivan.

Pittsburgh Penguins vyhral Stanley cup Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Sklamaní hráči San Jose Sharks.

Pittsburgh je štvrtý raz hlavné mesto hokeja – ohlasy

Ohlasy zámorských médií po nedeľňajšom triumfe hokejistov Pittsburghu nad San Jose vo finále Stanleyho pohára (v šiestom zápase 3:1, celkovo v sérii 4:2), ktorý Penguins získali štvrtý raz v klubovej histórii:

NHLNetwork.com: „Z 12. miesta v konferencii k Stanley Cupu. Šampióni. Obrat Penguins pod vedením Mika Sullivana.“

NHLPA: „Ich tváre hovoria za všetko.“

ESPN: „Vypudili ho z Bostonu aj Toronta. Phil Kessel sa dočkal najväčšej možnej satisfakcie.“

Sports Illustrated: „Penguins sa vracajú do Pittsburghu. A nesú so sebou Stanleyho pohár.“

Canadian Press: „Penguins mali vo finále dvanástich rôznych strelcov, hoci držiteľ Conn Smythe Trophy a kapitán Sidney Crosby nedal ani jeden gól.“

Bleacher Report: „Pittsburgh je štvrtý raz hlavné mesto hokeja.“

Ther Mercury News: „Joe Pavelski bol posledným hráčom Sharks, ktorý opustil ľad. On ani nik z jeho spoluhráčov sa však neobzrel za seba. Už vedeli, čo sa za nimi deje.“

AP: „V decembri, keď sa Penguins blížili k dnu Východnej konferencie a porúčal sa tréner Mike Johnston, to nevyzeralo na nezabudnuteľnú sezónu. Pod vedením Mika Sullivana sa však opäť postavili na nohy.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #San Jose Sharks #Pittsburgh Penguins