Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z hviezdy je už len fanúšik. Bude mať meno vygravírované na pohári?

Je jedným z kandidátov na Trofej Billa Mastertona, ktorú každoročne udeľujú v zámorskej NHL za vytrvalosť, športového ducha a oddanosť hokeju.

13.06.2016 08:00
Pascal Dupuis Foto: ,
Pascal Dupuis ešte v drese Pittsburghu.
debata

Stále je pevnou súčasťou organizácie Pittsburgh Penguins, ale na ľade by ste ho hľadali zbytočne. Ešte v decembri minulého roka totiž ukončil svoju kariéru.

Keď 8. decembra Pascal Dupuis potvrdil, že pre vážne zdravotné problémy končí kariéru, neubránil sa slzám. Definitívnu stopku mu vystavili opakované problémy s krvnými zrazeninami. Prvýkrát sa objavili v januári 2014, keď sa zotavoval po operácii roztrhnutých väzív v kolene.

Pol roka bral lieky na riedenie krvi, no v novembri sa problém vrátil – krvné zrazeniny sa mu objavili v pľúcach. Vynechal zvyšok sezóny 2014/15, a hoci mu v júni opäť dovolili hrať, stihol si v slávnej NHL odkrútiť už len 18 stretnutí.

"Rozhodnutie skončiť je najmä o mojich najbližších. Ak by som bol sám, hrám ďalej. Moja manželka a štyri deti sú však mojou hlavnou prioritou. To, že som hral hokej v mojom zdravotnom stave, bolo pre všetkých príliš veľké trápenie,“ vysvetlil 37-ročný útočník, ktorý si v NHL odkrútil 15 sezón a v roku 2009 získal s Penguins Stanleyho pohár.

"Veľmi ma mrzí, čo sa Pascalovi stalo. Nikdy som nevidel muža s väčším odhodlaním hrať hokej a pomáhať svojmu tímu. Nanešťastie, dostali sme sa do bodu, keď v tom – prihliadajúc na jeho zdravie – nemôže pokračovať,“ reagoval generálny manažér klubu Jim Rutherford o týždeň neskôr, keď sa s Dupuisom lúčili fanúšikovia Pittsburghu počas zápasu s Washingtonom.

Napriek tomu, že oficiálne oznámil ukončenie kariéry, stále je formálne hráčom Pittsburghu. Penguins ho umiestnili na listinu dlhodobo zranených hráčov, aby sa jeho kontrakt (plynie mu tretí rok štvorročnej zmluvy na 15 miliónov dolárov) nepočítal do platového stropu.

Dupuis má aj naďalej svoje miesto medzi bývalými spoluhráčmi a členmi realizačného tímu. Po víťazstve v druhom stretnutí finálovej série so San Jose bol v kabíne prvý, kto blahoželal kapitánovi Sidneymu Crosbymu a týždeň predtým sa objavil i na ľade, keď Penguins oslavovali víťazstvo v konferenčnom finále a zisk Trofeje Princa z Walesu.

Obľúbený hokejista, ktorý v NHL odohral 871 zápasov a nazbieral 409 bodov, neváhal a trofeje sa dotkol, hoci mnohí sa tomuto kroku z poverčivosti vyhýbajú.

"Keď prídem na zimák, stále sa tvárim ako hokejista. S chalanmi sa prezlečiem, rozprávam sa s nimi, jednoducho s nimi trávim čas ako predtým. No keď sa blíži začiatok stretnutia, musím sa prezliecť do obleku a ísť povzbudzovať. Zvyknem si pozrieť aj časť predzápasového videa a občas sa snažím pomôcť trénerskému štábu svojimi postrehmi, ktoré mám z hľadiska. Je to náročné, lebo vo vnútri mám ozaj stále pocit, že som jeden z hráčov,“ priblížil Dupuis v rozhovore pre Yahoo! Sports.

Hoci to pre neho nie je jednoduché, nedávnym spoluhráčom veľmi drží palce. Hoci podľa bežných pravidiel nemá automatický nárok na vygravírovanie mena na slávnu trofej (hráč musí odohrať 41 zápasov v základnej časti alebo 1 duel v play off), je veľmi pravdepodobné, že mu Penguins miesto na nej nájdu.

Rodák z Lavalu v Quebecu bude brať lieky na riedenie krvi už asi doživotne. S najbližšími môže žiť plnohodnotný život, ale s profesionálnym športom sa musel rozlúčiť a musí si dávať pozor na prípadné rezné rany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pittsburgh Penguins #Pascal Dupuis