Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred siedmimi rokmi sa s Pittsburghom tešil aj Šatan

Pred desiatimi rokmi začali tvoriť mužstvo okolo dvojice mladučkých hviezdičiek. Kanaďan Sidney Crosby a Rus Jevgenij Malkin potiahli hneď vo svojej prvej spoločnej sezóne Pittsburgh Penguins do play off NHL, v druhej sa prebojovali do finále a v tretej (2008/09) získali vytúžený Stanleyho pohár.

09.06.2016 19:00
Miroslav Šatan Foto:
Miroslav Šatan.
debata

V noci zo štvrtka na piatok môžu najslávnejšiu hokejovú trofej získať znova a zároveň už štvrtýkrát v histórii, paradoxne, po prvý raz na vlastnom ľade.

V roku 2009 mala víťazná jazda Penguins aj slovenský rukopis. Po kapitánovi Crosbym, veteránovi Billovi Guerinovi a dlhoročnej opore zadných radov Sergejovi Gončarovi dvihol nad hlavu hokejový Svätý grál dlhoročný slovenský reprezentačný kapitán Miroslav Šatan. Pittsburgh vyhral v Detroite v rozhodujúcom siedmom zápase 2:1 a druhý raz za sebou smútil Marián Hossa (rok predtým neuspel v opačnom garde – s Pittsburghom proti Detroitu). Odvtedy však vynikajúci slovenský útočník získal s Chicagom Stanleyho pohár až trikrát.

Rodák z Trenčína Šatan prežil v Pittsburghu azda najzvláštnejšiu sezónu v kariére. V 65 stretnutiach základnej časti nastrieľal len 17 gólov (o jeden menej mal len rok predtým v New Yorku Islanders) a nazbieral 36 bodov, čo bolo iba o jeden viac ako v nováčikovskom ročníku 1995/96.

Najťažší okamih prišiel v marci, keď ho Penguins po získaní Guerina v závere prestupového obdobia poslali – najmä z dôvodu prekročenia platového stropu – na farmu do Wilkes-Barre. Zvažoval, či ukončiť sezónu, no nezložil zbrane, odohral desať stretnutí v AHL, v play off sa vrátil do zostavy Pittsburghu a nakoniec získal slávnu trofej.

„Urobil som dobre. Ak by som vtedy skončil, veľmi by ma to teraz škrelo. Niekedy sa oplatí zaťať zuby a ísť s pokorou ďalej. Mužstvu som veril, vedel som, že má šancu získať Stanleyho pohár. Preto som s Pittsburghom podpísal zmluvu,“ vysvetľoval po poslednom stretnutí Šatan.

Vo finále odohral šesť zo siedmich zápasov, celkovo nastúpil v play off sedemnásťkrát, zväčša vo štvrtej formácii, strelil gól a na päť prihral. „Slovami ťažko opísať, čo prežívam. Sú to úžasné emócie, prirovnal by som to k zisku titulu majstra sveta,“ usmieval sa a k celej sezóne dodal:

„Bola najťažšou v mojej kariére, ale určite bude aj najpamätnejšia a najdôležitejšia, keďže sa skončila víťazstvom v Stanleyho pohári. Dlhé čakanie na túto trofej sa skončilo. V súbojoch s Detroitom rozhodla mladícka dravosť a hlad po víťazstve. Pomohlo nám aj to, že mužstvo malo skúsenosti z vlaňajšej prehry. Ja som zažil niečo podobné pred desiatimi rokmi s Buffalom, keď som prehral s Dallasom. Všetci sme boli na jednej lodi, všetci sme chceli vyhrať.“

Okrem dvojice mladučkých superhviezd Crosby, Malkin (obaja nazbierali vo vyraďovacích bojoch viac ako 30 bodov, Malkina vyhlásili za najužitočnejšieho hráča play off) boli súčasťou úspešného tímu pred siedmimi rokmi aj ďalší traja hráči súčasného kádra Penguins – brankár Fleury, obranca Letang a útočník Kunitz. Nechýbal v ňom ani Pascal Dupuis, ktorý stihol v aktuálnej sezóne odohrať 18 zápasov, no v decembri musel pre krvné zrazeniny v pľúcach ukončiť kariéru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pittsburgh Penguins