Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodol Fín, ktorého pred necelým rokom nepoznali ani spoluhráči

Všetky tri zápasy sa skončili rozdielom jediného gólu a v ostatných dvoch sa dokonca predlžovalo.

05.06.2016 12:42
Joonas Donskoi Foto: ,
Tešiaci sa Joonas Donskoi.
debata

Pre hokejistov San Jose je momentálne najdôležitejšie, že ostalo okrem vyrovnanosti súbojov zachované aj ďalšie pravidlo – z víťazstva sa vo finále zámorskej NHL o Stanleyho pohár zatiaľ vždy tešil domáci tím. Sharks v noci na nedeľu zdolali Pittsburgh 3:2 po predĺžení a znížili stav série hranej na štyri víťazstvá na 1:2.

Naďalej platí aj to, že v sérii o hokjeový Svätý grál zohrávajú veľmi dôležitú úlohu nováčikovia. V Prvom zápase skórovali na Pittsburgh Rust a Sheary, v druhom rozhodol Sheary v nadstavenom čase a v súboji číslo tri bol hlavným hrdinom 24-ročný útočník Sharks Joonas Donskoi.

Fínsky krídelník z Kärpatu zakončil predošlú sezónu úspešným vystúpením na MS v Česku (5+3 v 8 zápasoch), no v zámorí ho mnoho ľudí nepoznalo. San Jose s ním v máji minulého roku podpísalo zmluvu a na jednom z neoficiálnych tréningov pred začiatkom kempu si jeho noví spoluhráči museli vygoogliť, kto to vlastne medzi nich prišiel.

„Má veľký dar na prácu s pukom. Keď prišiel do zámoria, nikto mu nedal nič zadarmo. Draftovali ho, no nikto s ním na začiatku kariéry nepodpísal zmluvu, o to viac chce stále dokázať, že do NHL patrí. Sláva tomu, kto ho pre náš klub našiel,“ cituje nhl.com spoluhráča Logan Couture.

„Joonas bol najlepší hráč v rozvojovom a následne aj v hlavnom kempe či prípravných zápasoch. Preskakoval prekážky jednu za druhou. Je to skvelý chlapík i hokejista. Bez neho by sme neboli tak ďaleko,“ pochválil svojho zverenca tréner Peter DeBoer.

Donskoi má za sebou vydarenú nováčikovskú sezónu. V základnej časti nazbieral v 76 zápasoch 36 bodov (11+25) a v play off už pomohol mužstvu šiestimi gólmi a rovnakým počtom asistencií. V 73. min tretieho súboja s Penguins prišiel jeho zatiaľ najhviezdnejší moment – získal puk za bránkou, zbavil sa Malkina a strelou z kruhu prekvapil Murrayho v bránke Pittsburghu.

„Mal som už vo finále dosť gólových šancí. Teraz to bol ideálny čas na to, aby sa puk z mojej hokejky dostal dnu,“ tešil sa nadšený Donskoi.

Pittsburgh mal aj v treťom súboji viac z hry a jednoznačnú streleckú prevahu 42:26, no tentoraz mu to nestačilo. Zaujímavosťou je, že vo finálovej sérii až do víťazného gólu Donskoia ešte nikdy neprehrával. Štvrtý duel odohrajú obe mužstvá už v noci z pondelka na utorok, opäť v San Jose.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #San Jose Sharks #Joonas Donskoi