Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Crosby s Malkinom chcú repete. Veteráni Sharks sú proti

Len po druhý raz od roku 2008 nepricestuje slávny Stanleyho pohár v lete na Slovensko. V boji o hokejový grál si to totiž rozdajú Pittsburgh a San Jose. Oba kluby zámorskej NHL nemajú vo svojom kádri žiadneho slovenského hokejistu.

30.05.2016 05:00
San Jose Sharks, Tomáš Hertl, Joe Pavelski, Joe... Foto: ,
Nebezpečná prvá formácia San Jose: Tomáś Hertl (48) s Joem Thorntonom (19) a Joem Pavelskim (8).
debata

Penguins získali najcennejšiu trofej naposledy pred siedmimi rokmi a celkovo triumfovali už trikrát, Sharks sa prebojovali do veľkého finále vôbec po prvý raz v 25-ročnej histórii klubu. Prvý zápas odohrajú v Pittsburghu už v noci na zajtra o 2.00 SELČ.

Pittsburgh, ktorý sa výrazne zlepšil po decembrovom príchode trénera Mika Sullivana, sa spolieha najmä na trojicu hviezdnych útočníkov Sidneyho Crosbyho, Jevgenija Malkina a Phila Kessela, no zároveň má vynikajúco rozložené ofenzívne kvality do troch silných útokov. Obranu má pod palcom Letang a v bránke v play off žiari len 22-ročný mladík Murray, ktorý už vo vyraďovacích bojoch odchytal viac stretnutí než v základnej časti NHL.

San Jose si sľubuje rozhodujúce body najmä od prvých dvoch formácií okolo vynikajúcich centrov Thorntona a Coutureho. Tridsaťšesťročný Thornton zažíva najlepší ročník za ostatných šesť rokov a drží si na svoj vek neuveriteľný priemer bod na zápas. Ďalší veterán Marleau sa dočkal odmeny za vernosť klubu, ktorého farby háji už od roku 1997. Obe osobnosti zažijú po prvý raz atmosféru finále Stanleyho pohára.

„Za tie roky sme mali viackrát veľmi dobré mužstvo. Tentoraz je to však úplne iné. Túto jazdu si veľmi užívam. Vybudovali sme si ohromné sebavedomie a sme ochotní vždy podržať spoluhráčovi chrbát,“ cituje nhl.com Marleaua.

Sharks si dobre uvedomujú, že si musia dať pozor najmä na centrov Malkina s Crosbym. „Sú to dvaja z najlepších hráčov na svete. Penguins majú široký a kvalitný káder. Séria s nimi je pre nás obrovskou výzvou. Chlapci sa jej už nevedia dočkať,“ tvrdí tréner San Jose Peter DeBoer.

Od začiatku sezóny sa môže spoľahnúť na spoľahlivé výkony brankára Martina Jonesa, ktorý prišiel v lete z Los Angeles, kde nedostával pri Quickovi dostatok príležitostí. Jones má viac skúseností ako jeho náprotivok, dokonca i prsteň za víťazstvo v Stanleyho pohári, no v úspešnom play off vtedy odchytal len dva necelé zápasy. Veľkou otázkou ostáva, či zvládne tlak vyplývajúci z finále. Ešte náročnejšie by to v tomto smere mohol mať Matt Murray, ktorý prebral post jednotky Pens po otrase mozgu Marca-Andrého Fleuryho a pozíciu si udržal aj po jeho vyzdravení.

„Prvý raz v živote zažívam niečo takéto. Sú to pre mňa všetko nové skúsenosti. No stále opakujem to isté, snažím sa len užívať si, čo sa deje a byť stále na svojom mieste. Tretia tretina siedmeho zápasu s Tampou bola úžasná zábava,“ vraví Murray pre zámorské médiá.

Oba tímy majú výborné presilové hry, ktoré budú spoločne s výkonmi brankárov asi rozhodujúcim faktorom finále.

Program finále
Prvý zápas – 30. mája: Pittsburgh – San Jose (na Slovensku v utorok 2.00).
Druhý zápas – 1. júna: Pittsburgh – San Jose (štvrtok 2.00)
Tretí zápas – 4. júna: San Jose – Pittsburgh (nedeľa 2.00)-
Štvrtý zápas – pondelok 6. júna: San Jose – Pittsburgh (utorok 2.00)
Príp. piaty zápas – 9. júna: Pittsburgh – San Jose (piatok 2.00)
Príp. šiesty zápas – 12. júna: San Jose – Pittsburgh (pondelok 2.00)
Príp. siedmy zápas – 15. júna: Pittsburgh – San Jose (štvrtok 2.00)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanley Cup #San Jose Sharks #Pittsburgh Penguins