Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágr je najspoľahlivejšia značka hokejovej dlhovekosti

Kým niektorí jeho aj podstatne mladší spoluhráči sa z výstroja už prezliekli do obleku a namiesto hokejky držia detský kočík, prípadne potomstvo za ruku, on aj napriek vyššiemu veku hrá v NHL - a výkonmi vzbudzuje rešpekt.

16.02.2016 17:30
jaromír jágr, florida panthers, torta Foto:
Jaromír Jágr dostal k 44. narodeninám tortu v tvare dresu s českými reprezentačnými motívmi a klubovým logom Floridy Panthers.
debata (1)

Jaromír Jágr oslávil v pondelok 44. narodeniny. V najpresížnejšej lige sveta má za sebou už viac ako 1600 zápasov. V tejto sezóne je so 17-timi presnými zásahmi druhým najlepším strelcom Floridy Panthers, svojho súčasného tímu (Reilly Smith strelil o gól viac), tretím najlepším nahrávačom s 23 asistenciami a vďaka 40 bodom je spoločne s Jonathanom Huberdeauom najproduktívnejśím hráčom Panthers.

"Občas ho podpichneme, že je starý, ale nerobíme to často. Nemá to totiž význam. Navyše, je s ním zábava. Zrejme sa mi viackrát počas kariéry nestane, že budem hrať s takýmto výnimočným hokejistom,“ uviedol na adresu Jágra pre web NHL 22-ročný Huberdeau.

„Je to neuveriteľné. Má viac než dvakrát toľko rokov ako ja a v čase, keď som sa narodil, mal už na konte 200 gólov v NHL. Všetky tie štatistiky a míľniky, ktoré prekonal, sú pre nás veľmi inšpirujúce. Je dôkazom toho, že zostať platným hráčom pre svoje mužstvo môžete veľmi, veľmi dlho,“ dodal obranca Aaron Ekblad.

K narodeninám dostal tri zaujímavé darčeky – neplánovaný od vedenia ligy, náročný od trénera Gerarda Galanta a sladký od spoluhráčov. Rozpis zápasov znamenal, že Florida doma zdolala Pittsburgh 2:1, teda tím, ktorý otvoril rodákovi z Kladna bránu do NHL. Draftovali ho ešte v roku 1990 z 5. miesta.

„V Pittsburghu ťa stále všetci milujeme. Bol si jeden z našich najlepších hráčov,“ povedal legendárny komentátor zápasov Penguins Mike Lange. Po zápase však toho mala legenda plné zuby. Jágr odohral až tridsať striedaní s osobitnou úlohou od kouča Galanta – ustrážiť hviezdu hostí Sidneyho Crosbyho. Po zvládnutom zápase ho v šatni čakala nádherná torta v tvare dresu, ktorý je rozdelený na dve časti – klubovú s logom terajšieho zamestnávateľa a reprezentačnú s českým motívom.

Existuje iba päť hráčov (s výnimkou brankárov), ktorí absolvovali súťažný zápas vo veku vyššom ako 44 rokov. Najstarším je Gordie Howe s 52 rokmi a 11 dňami. Nasledujú Chris Chelios (48 rokov, 71 dní), Doug Harvey (44 rokov, 100 dní) a Tim Horton (44 rokov, 39 dní). K nim sa v pondelok pridal Jágr. On a Howe sú jedinými útočníkmi na tejto listine dlhovekosti. Zaujímavé je, že aj momentálne druhý najstarší útočník NHL sa narodil v Česku. Patrik Eliáš z New Jersey Devils oslávi štyridsiatku 13. apríla tohto roku.

"Cítim sa na 24 rokov. Nezáleží na tom, koľkokrát si vo svojom živote mal narodeniny, ale ako sa cítiš. U mňa je to teraz podobné, ako keď som mal 34,“ uviedol Jaromír Jágr. Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára má na konte 739 gólov a len dva presné zásahy mu chýbajú na to, aby sa vyrovnal Brettovi Hullovi na treťom mieste historického rebríčka najlepších strelcov.

„Nečakal som, že sa niekedy dožijeme dňa, keď to niekto na ľade potiahne až k päťdesiatke ako Gordie Howe. Ak má niekto šancu, tak potom jedine Jágr. Stále má výborný pohyb, tvorí hru a strieľa góly. Som z neho unesený,“ povedal jeho spoluhráč Shawn Thornton, ktorý už má 38 rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Florida Panthers #Jaromír Jágr