Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepší brankár histórie NHL mal byť útočníkom

Brodeura len ťažko ho niekto prekoná. Je Gretzkým či Orrom medzi brankármi NHL. Legendárne číslo 30 z New Jersey Devils však vôbec nemuselo stáť medzi tromi žŕdkami.

10.02.2016 09:00
Martin Brodeur Foto: ,
Kanadský brankár Martin Brodeur.
debata

„S hokejom som začínal ako útočník. Mal som asi sedem rokov, keď za mnou prišiel tréner a spýtal sa ma: Chceš dávať góly alebo im zabraňovať? Nevedel som, čo mu na to odpovedať. Nakoniec som zo seba dostal iba toľko, že v bránke to bude väčšia zábava,“ hovorí o svojom najväčšom životnom rozhodnutí brankár Martin Brodeur.

Jeho číslo 30 dnes v noci vyradili z evidencie. V New Jersey ho už nebude môcť nikto nosiť na drese. V Prudential Center už v pondelok slávnostne odhalili Brodeurovu sochu z bronzu v nadživotnej veľkosti.

„Socha je moja, ale úspechy, ktoré sme počas 22 rokov dosiahli, sú spoločné. Všetci fanúšikovia aj členova tímu mali tú istú víziu ako ja – vyhrať čo najviac zápasov. Je to teda uznanie pre nás všetkých,“ uviedol Brodeur pre web nj.com. Legendárny gólman počas 21-ročnej kariéry chytal iba v drese jediného klubu (s výnimkou krátkej sedemzápasovej anabázy v St. Louis na záver kariéry v sezóne 2014/2015).

K hokeju ho priviedol otec Denis, ktorý s Kanadou získal na ZOH 1956 v Cortine d'Ampezzo bronz. Po ukončení kariéry sa stal fotografom Montrealu Canadiens. Spolu so synom Martinom sledovali vtedy obrovský talent kanadského tímu – Patricka Roya. Svoj vzor Brodeur prevýšil vo všetkých kľúčových ukazovateľoch.

"Obdivujem, čo dokázal, prešiel si mnohým. Moja a jeho povaha sú veľmi odlišné. Ťažko som znášal prehry. Bral som ich doslova osobne. Martin to berie skôr tak, že zajtra je nový deň. Myslím, že to mu dopomohlo k takej dlhej kariére,“ povedal búrlivák Roy na adresu svojho veľkého rivala ešte v roku 2014.

Martin Brodeur v akcii. Foto: SITA
Martin Brodeur Martin Brodeur v akcii.

V sezóne 1991/1992 prvýkrát okúsil NHL – a hneď v prvom zápase proti Bostonu (4:2) si pripísal premiérové víťazstvo. Jeho kariéra potom nabrala raketový štart. Úspechy ktoré dosiahol, budú brankári prekonávať len ťažko. Rodák z Montrealu sa okrem troch ziskov Stanley Cupu (1995, 2000, 2003) stal štyrikrát držiteľom Vezina Trophy pre najlepšieho brankára NHL (2003, 2004, 2007, 2008) a na konte má aj 9 účastí v Zápase hviezd. Je historickým lídrom NHL v počte víťazných zápasov, zásahov aj shutoutov a zároveň jediným gólmanom v histórii profiligy s 8 sezónami, v ktorých dosiahol minimálne 40 víťazstiev. Kariéru v NHL zakončil s viac ako 87-tisíc minútami a priemerom 2,13 inkasovaného gólu na zápas. V rokoch 2002 a 2010 sa s tímom Kanady stal olympijským víťazom.

„Existuje veľa brankárov, ktorí sú rýchli, dokážu vynikajúco chytať, majú kvalitnú rozohrávku a dobre čítajú hru. Brodeur mal všetko. Nemohli ste prikorčuľovať do pásma, nastreliť puk a potom zaútočiť. Akonáhle ste to urobili, vykorčuľoval a s pokojom vám odpálil puk na druhú stranu. Tým si ušetril aj päťdesiat percent práce a zásahov. Potom sa to síce obmedzilo, no v tomto bol jedinečný,“ chválil svojho bývalého spoluhráča Jaromír Jágr, ktorého tiež draftovali v roku 1990. Žijúca legenda českého hokeja naráža na skvelú techniku s hokejkou kanadského brankára a sezónu 2005/2006. Po výluke prišlo vedenie NHL s novinkou, ktorú odborníci vtipne pomenovali „Brodeurovo pravidlo“. Ide o vyhradenú zónu lichobežníkového tvaru za oboma bránkami, v ktorých môže brankár rozohrávať.

Odborníci si myslia, že jeho rekordy bude náročné prekonať. Najlepší hokejista všetkých čias Wayne Gretzky však má opačný názor. „Vždy porovnávame hráčov, tímy, éry. Keď je tu niečo unikátne ako moje alebo Martinove rekordy a výkony, vždy prídu ľudia, ktorí neveria v ich prekonanie. Raz však príde niekto, kto ich prelomí. Veď o tom to celé je, nie?“ položil rečnícku otázku historicky najproduktívnejší hráč NHL.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #New Jersey Devils #Martin Brodeur #Sieň slávy NHL