Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jurčo je ešte lepší, vraví Tatar, hviezda nového seriálu NHL

Počas nedávnej krátkej prestávky pre Zápas hviezd zámorskej NHL si výborne oddýchol, na Svätom Martine nabral novú energiu a vidieť to aj na ľade.

08.02.2016 08:00
tatar Foto: ,
Tomáš Tatar.
debata (1)

Slovenský útočník Tomáš Tatar je opäť jedným z lídrov Detroitu. Bodoval v každom z ostatných troch stretnutí, s 15 gólmi je druhý najlepší strelec tímu a s 32 bodmi tretí najproduktívnej­ší hráč.

Red Wings prvé dva zápasy po pauze nezvládli (prehrali 1:3 v Tampe, 3:6 na Floride), a tak si ich hnev v sobotňajšom súboji odniesli hráči New Yorku Islanders. Zverenci Jeffa Blashilla nastrieľali pri návrate do svojho domovského stánku Joe Louis Arena päť gólov, vyhrali jednoznačne 5:1 a slovenského gólmana Jaroslava Haláka vyhnali z bránky už v polovici druhej tretiny. Po štvrtom góle, ktorý strelil pohotovou dorážkou práve Tatar, ho vystriedal Jean-Francois Berube. Tatar si pripísal aj asistenciu a skóroval aj Tomáš Jurčo. Tretím gólom v sezóne otvoril v 15. min skóre.

Hoci sa Detroitu nedarí úplne podľa predstáv a na výhru na vlastnom ľade čakal už od 20. decembra, stále sa drží na postupových miestach do play off. „Atmosféra je pokojná. Snažíme sa zlepšiť efektivitu v útoku, lebo na každý gól sa veľmi narobíme. Týka sa to aj mňa, chcem byť na ľade ešte nebezpečnejší. Navyše, nevychádzajú nám presilovky, hoci v nich skúšame všetko možné. Verím, že Floride odplatíme vysokú prehru už v pondelok,“ vravel Tatar pre Pravdu po štvrtkovom nevydarenom súboji s Panthers.

Doliečiť si zranenia padlo vhod

Dvadsaťpäťročného krídelníka si vedenie NHL vybralo do prvej epizódy videoseriálu After Dark, na ktorom spolupracuje s firmou Go Pro. Tatarove majstrovstvo v narábaní s pukom, ktoré môžete sledovať z kamery pripevnenej na prilbe, má medzi divákmi veľmi dobré ohlasy.

„Som rád, že si ma vybrali a konečný výsledok ma veľmi potešil. Je pre mňa zaujímavé, že si takto môžem aj sám preštudovať svoju techniku,“ vraví účastník olympiády v Soči 2014 a strieborný medailista z Helsínk 2012.

Parádnymi kúskami s hokejkou a pukom bol ešte pred vstupom do NHL celosvetovo známy aj Tomáš Jurčo. Kto z nich má podľa Tatara lepšiu palicovú techniku?

„Musím sa priznať, že Jurki je na tom asi o trochu lepšie. Ja som sa najviac naučil od spoluhráča Pavla Daciuka. To, čo robí Patrick Kane, keď kľučkuje pomedzi množstvo pukov na malom priestore, som skúšal už ako malý (smiech). Samozrejme, nič to nemení na fakte, že v práci s hokejkou patrí Kane do najužšej špičky,“ vysvetľuje Tatar.

V posledný januárový víkend sa v Nashville uskutočnil tradičný Zápas hviezd. Slovenský reprezentant však prezradil, že príjemnejšie ako prípadná účasť na All-Star víkende je pre neho krátke voľno.

„S partiou sme boli v Karibiku. Bolo tam krásne teplo, užili sme si to. Myslím si, že Zápas hviezd nie je medzi hráčmi zvlášť obľúbený. Pár dní voľna je totiž ideálny priestor dopriať si pauzu a doliečiť si drobné zranenia po náročnej prvej polovici sezóny. Padlo mi to veľmi vhod,“ prezradil.

Riša som sa pýtal, či mu mám kúpiť budík

Potešilo ho, že jeho dobrý kamarát Richard Pánik opäť pravidelne nastupuje v NHL. Po výmene z Toronta, kde pôsobil len na farme, si našiel pevné miesto v zostave úradujúceho šampióna z Chicaga.

„Rišo je dobrý hokejista, tvrdo na sebe maká. Keď dostane príležitosť a dostatočný priestor na ľade, som presvedčený, že sa v Chicagu uplatní. Po tom, čo zaspal na jeden z tréningov, som sa ho v rámci žartu pýtal, či mu mám kúpiť budík (smiech). Samozrejme, je to nepríjemná situácia, ale občas sa také čosi stane. Jednoducho mal smolu,“ hovorí Tatar.

Rodák z Ilavy patril medzi takmer päťdesiatku slovenských hokejistov, ktorí pre nespokojnosť s priebehom minuloročných volieb prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja vyhlásili bojkot reprezentačných akcií. Po Vianociach však Igor Nemeček so zástupcom hráčov Michalom Handzušom podpísali memorandum, po ktorom sa štrajk skončil.

„Mám pocit, že to celé trvalo príliš dlho. Zbytočne sa to naťahovalo a spôsobilo to rozpaky. Som rád, že v lete budú nové voľby – tentoraz oveľa férovejšie. Slovenskému hokeju to iste prospeje. Pokojne v nich môže kandidovať aj súčasný prezident Nemeček. Má na to, pochopiteľne, právo,“ naznačuje Tatar.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar