Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pri Jágrovi sa cítim, akoby som stále nosil plienky, bavil veterán Luongo

Po dlhých 24 rokoch od svojej prvej účasti dorazil útočník Jaromír Jágr na Zápas hviezd zámorskej NHL. Účinkovaniu v All Star Game sa síce vzhľadom k náročnému záveru sezóny s Floridou snažil vyhnúť, nakoniec však v Nashville nechýba a ďalej tak inšpiruje zostávajúcich členov tímu Panthers.

30.01.2016 20:03
Jaromir Jágr Foto: ,
Jaromir Jágr na tlačovej konferencii pred Zápasom hviezd NHL.
debata

Jágr si v dejisku tohtoročného slávnostného víkendu zaspomínal, aké pocity mal v roku 1992. „Bolo to niečo ako v prípade Johna Scotta,“ smial sa Jágr poukazujúc na útočníka Arizony. Ten stihol zatiaľ počas kariéry streliť iba päť gólov, fanúšikovia ho ale z recesie dotlačili až k pozícii kapitána tímu Pacifickej divízie. A tým zostal aj napriek tomu, že ho medzitým klub vymenil do Montrealu a Scotta poslal na farmu.

Jágr na začiatku svojej kariéry hrával v treťom a štvrtom útoku Pittsburghu, ale vďaka priazni fanúšikov ho zvolili do otváracej zostavy, v ktorej s ním boli kluboví spoluhráči Mario Lemieux a Kevin Stevens. S klubovou ikonou Lemieuxom pritom v tej sezóne prakticky vôbec nenastupoval.

„Mali sme vtedy toľko skvelých hráčov… Bol som preto v tretej alebo štvrtej formácii, ale fanúšikovia ma napriek tomu na Zápas hviezd zvolili. Bol som z toho v rozpakoch a trochu zahanbený. Nechcel som ani prísť. Bol som tu potom vo svojich 19 rokoch, videl okolo seba tie superhviezdy a bol v otváracej zostave ako člen štvrtej lajny v Pittsburghu. Bolo to čudné a ten pocit mi nerobil vôbec dobre,“ priznal Jágr.

Od tej doby sa mnoho vecí zmenilo. Jágr sa zaradil medzi nesmrteľné legendy hokejovej histórie, posúva sa v dlhodobých štatistikách NHL a hoci mu chýbajú len dva týždne do 44. narodenín, je stále vedúcou postavou. S 33 bodmi za 15 gólov a 18 asistencií zo 46 zápasov je o bod druhý v kanadskom bodovaní Panthers za Jonathanom Huberdeauem.

Pre spoluhráčov je neustálou inšpiráciou a odráža sa to aj na výsledkoch, pretože sa Florida vyšplhala medzi najlepšie tímy celej súťaže. „Je to inšpiratívne pre chalana ako som ja, aby som chcel hrať túto ligu 25 rokov, ale aj pre niekoho, kto už tu odohral 15 až 20 sezón, aby chcel hrať ako on ešte aj ďalšie roky. Je potrebné pracovať čím ďalej, tým viac, aby človek tú dostal takú príležitosť,“ uviedol devätnásťročný bek Aaron Ekblad.

zväčšiť Jaromír Jágr sa so svojimi spoluhráčmi z... Foto: SITA/AP, Wilfredo Lee
Jaromír Jágr Jaromír Jágr sa so svojimi spoluhráčmi z Floridy teší z gólu.

Ten sa tiež dostal tento rok medzi vyvolených. Dopĺňajú ich brankár Roberto Luongo a zo striedačky tiež tréner Gerard Gallant. Jágr vraj navyše celý tím Panthers omladzuje. „Vedľa neho sa cítim, ako keby som stále nosil plienky,“ vyhlásil s úsmevom tridsaťšesťročný Luongo.

Jágr pritom nebol z možnosti účasti na Zápase hviezd nadšený, k čomu prispel aj nový formát. Miesto tradičného exhibičného duelu sa tento rok stretnú štyri tímy, z ktorých každý bude zastupovať jednu divíziu a hrať o prémiu vo výške jedného milióna dolárov. Lenže s formátom, ktorý uplatňujú od tejto sezóny v predĺžení, teda len s tromi hráčmi v poli.

„Plánoval som na sebe tvrdo makať, pretože v priebehu sezóny nemáte na tréning práve veľa času. Takže som dúfal, že v týchto dňoch ho mať budem a budem sa snažiť, aby som bol lepší a silnejší. Tá šanca tu nie je, ale je to ok, nebudem nariekať,“ uviedol Jágr, ktorý bavil fanúšikov svojimi výrokmi o tom, že ho zrejme chcú prostredníctvom účasti na Zápase hviezd zabiť.

Jágr tiež prehovoril o svojej súčasnej motivácii. „Nie je to o samotnom Stanleyho pohári,“ povedal olympijský víťaz z Nagana, ktorý si pocit víťaza NHL mohol vychutnať v rokoch 1991 a 1992, ale od tej doby mu ďalši zisk prestížnej trofeje nebol dopriaty.

„Veľmi dobre si pamätám, ako som bol vo Philadelphii a tréner Peter Laviolette – myslím, že po prvej tretine zápasu v Pittsburghu, keď sme prehrávali 0:3 – prišiel do kabíny. ‚Chlapci, keby som priniesol Stanley Cup a povedal, že ste ho vyhrali a už nemusíte hrať žiadne ďalšie zápasy, brali by ste to?‘ povedal vtedy. A garantujem vám, že absolútne nikto by nepovedal áno,“ spomínal Jágr.

„Je to celé o sezóne, ktorú strávite s ostatnými chalanmi. O zápasoch, v ktorých si musíte vytrpieť všetko len preto, aby ste ich vyhrali. Takže keby teraz niekto prišiel s tým, že pre mňa má Stanley Cup, tak by som ho nevzal. Musíte si ho zaslúžiť,“ vysvetlil Jágr.

Zápas hviezd NHL odštartuje úvodným z troch špecifických súbojov v nedeľu o 23.00 h SEČ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Jágr #Zápas hviezd NHL
Načítavajú sa športové výsledky...