Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Višňovský: Najkrajší hokej hrá Chicago

Po troch sezónach v New Yorku Islanders sa s klubom nedohodol na novej zmluve a šťastie skúšal v kempe Chicaga. Blackhawks mu však neponúkli kontrakt na sezónu. Po prvý raz od roku 2000 (s výnimkou výluky) tak bude Ľubomír Višňovský s najväčšou pravdepodobnosťou chýbať v NHL. Dianie v zámorí však bude aj naďalej sledovať.

07.10.2015 12:00
ľubomír višňovský, Foto:
Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský.
debata

„Pozriem si výsledky a sem-tam aj zostrihy gólov a najlepších akcií. Zaujíma ma najmä to, ako sa darí chlapcom zo Slovenska. Keď som hral v NHL, viac som si všímal najmä tabuľku našej konferencie a divízie, či sme na priečkach zaručujúcich postup do play off a výsledky mužstiev okolo nás. Individuálne štatistiky menej,“ priznáva 39-ročný skúsený obranca. Zatiaľ nevie, kde bude v aktuálnej sezóne pôsobiť.

Počas kariéry ste si vyskúšali štyri kluby v NHL. Prirástol vám niektorý z nich výraznejšie k srdcu?
Najviac času som strávil v Los Angeles. Zažil som tam krásne časy a nádherné bolo aj obdobie v Anaheime. V Edmontone bola prvá sezóna super, druhá zas hrozná. Aj v Islanders to bolo vcelku super až na viacero zranení. No nemôžem povedať, že by bol niektorý z klubov teraz môj obľúbený. Pekné chvíle som zažil v každom z nich.

Budete niektorému mužstvu držať počas sezóny palce?
Konkrétny tím nemám. V play off zväčša držím palce tímom, za ktoré hrajú slovenskí hokejisti.

Ktoré z mužstiev predvádza najkrajší hokej?
Teraz som bol v kempe Chicaga a práve to hrá veľmi ofenzívne. Jeho hráči neodhadzujú puk a nenastreľujú ho, ale snažia sa ho držať na palici. Bol som aj trochu prekvapený, ako to funguje. Uvidíme, ako im to vydrží, ale keď naposledy vyhrali Stanleyho pohár, tak sa to asi vydržať dá. Bola to úplne iná hra, než na čo som bol doteraz v NHL zvyknutý.

V ktorej konferencii je väčšia kvalita?
Nemyslím si, že rozdiel je v kvalite, ale skôr v taktickej stránke hry. V Západnej konferencii všetci viac dodržiavajú systém. Všetko je najmä o postavení v tabuľke, zápasy sú náročnejšie, a keď spravíte chybu, hneď za ňu pykáte. Na východe je hokej otvorenejší a myslím si, že pre divákov atraktívnejší.

Kto je pre vás najväčší adept na zisk Stanleyho pohára?
Nemám žiadneho favorita. Sezóna je veľmi dlhá, niektoré tímy dominujú v základnej časti a potom vypadnú v prvom či druhom kole play off. Veľa vždy záleží, ktorý tím je v play off v akom zložení, či mu chýbajú hráči pre zranenia.

Kto zo slovenských hráčov by mohol mať najlepšiu sezónu?
Dúfam, že Jaro Halák zopakuje minulú sezónu a výbornými výkonmi opäť potiahne Islanders do play off. Hosička (Marián Hossa) každú sezónu dokazuje, že patrí k najlepším hráčom na svete. Tomáš Tatar sa naposledy ukázal vo výbornom svetle, mohol by v tom pokračovať, možno sa ešte zlepšiť. Azda sa chytí aj jeho spoluhráč Tomáš Jurčo. Dúfam, že aj Seko (Andrej Sekera) vynikne v Edmontone. Všetkým Slovákom držím palce. Vždy, keď dostane šancu niekto nový, sledujem, ako sa mu darí a prajem mu, aby sa udomácnil v NHL. Najmladších chlapcov príliš dobre nepoznám, no Marek Hrivík je už dosť dlho na farme a mohol by konečne odohrať nejaké zápasy aj v NHL. No v Rangers je to veľmi ťažké. Marko Daňo sa podľa mňa v Chicagu iste dostane hore.

Počet slovenských hráčov v lige klesá. Môže sa to v dohľadnej dobe otočiť?
Chvíľu to potrvá. Skôr nás teraz čaká trochu hluché obdobie. No možno o päť či sedem rokov sa ukážu noví kvalitní mladí slovenskí hráči a pretlačia sa do ligy. Bohužiaľ, zaspali sme dobu a dlho nevychovali žiadnych hráčov.

Získa Marián Hossa Trofej Franka J. Selkeho pre najlepšie brániaceho útočníka?
Mohol by! Už dlhšie žne kolektívne úspechy, teraz by mu to mohlo vyjsť aj individuálne. Dlhé roky patrí medzi najlepšie brániacich útočníkov. Dúfam, že mu to teraz opäť neujde.

Proti ktorému hráčovi sa vám v ostatných sezónach hralo najťažšie?
Každý tím má niekoho veľmi dobrého a na každého si musíte dávať pozor. Mne sa veľmi ťažko bránil Pavel Daciuk. Nedá sa prečítať, nikdy neviete, čo spraví. Podobný typ je Patrick Kane. Tiež vždy príde s niečím novým. Má neuveriteľné prihrávky z otočky, keď si už myslíte, že stratí puk, no on ho prihrá presne na palicu. Úplne iný typ je Alexander Ovečkin, ktorý má skvelú strelu a rýchlosť. Okrem toho len dve kľučky, ale jeho strely sú aj tak nechytateľné. Navyše, je nepríjemný a súboje dohráva v plnej rýchlosti.

Videli ste zákrok Raffiho Torresa, po ktorom dostal dištanc na 41 zápasov?
On je tým známy. Ťažko k tomu niečo povedať. Párkrát zrazil aj mňa. Patrí medzi hráčov, ktorí sa nikdy nepoučia. Robia len toto. Keď súper kľučkuje a zastane, naberie rýchlosť a bez ohľadu na to, kde je hra, ho zostrelí. Je mi ľúto, že si na takýchto hráčov v NHL viac neposvietia. Takýchto zákrokov je stále veľa a vždy na to doplácajú technickí hokejisti.

Prečo to liga nedokáže eliminovať?
Lebo ľudia si také zákroky žiadajú. NHL sa ich preto nechce úplne zbaviť. Problém je, že liga je stále rýchlejšia a silnejšia a nárazy sú tvrdšie. Musia s tým niečo spraviť. Kluby platia hráčom veľké peniaze a keď sú hviezdy zranené, nik nie je spokojný.

Nevybojovali ste si kontrakt s Blackhawks. Vraveli ste, že ak to nevyjde, nebudete príliš sklamaný. Platí to?
Áno. Nie som. Keď som prišiel do kempu, na druhý deň podpísal novú zmluvu Michal Rozsíval a ja som vedel, že moja šanca zhorela. Vychutnal som si kemp bez akéhokoľvek stresu, užil si tréningy aj zápasy. Bolo to pre mňa poučné a som rád, že som tam šiel. Aspoň si nemôžem vyčítať, že som to neskúsil. Navyše, videli ma iné tímy a agent je aj teraz v kontakte s niektorými klubmi. Uvidíme, ako to dopadne. Po približne desiatich zápasoch, v ktorých dostanú šancu niektorí mladíci, sa pár miest pre starších hráčov ešte uvoľní.

Takže si ešte dva-tri týždne počkáte na prípadný záujem z NHL?
Neviem. Neberiem to tak, že musím ísť silou-mocou späť do NHL. Keď sa rozhodnem hrať v Európe, tak tu ostanem. Hokej ešte chcem hrať. Dúfam, že ma to chytí. Keby ma to nebavilo, tak ukončím kariéru. Robím všetko pre to, aby som bol na tom zdravotne čo najlepšie. Aj včera som bol s chrbtom na rehabilitácii v Žiline. Chodil som tam celé leto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský