Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

V NHL začne osem Slovákov. Chýbajú overené mená

V kempoch ich odštartovalo dvadsať. O svoju šancu v NHL bojovali perspektívni nováčikovia i ostrieľaní matadori. Výber sa postupne zužoval. Na záverečné súpisky pred štartom najprestížnejšej hokejovej súťaže sveta sa dostalo len osem slovenských zástupcov.

07.10.2015 09:10
Marián Hossa Foto: ,
Fanúšikovia Chicaga Blackhawks aplaudujú Mariánovi Hossovi.
debata (1)

Počet hokejistov spod Tatier alarmujúco klesá. Rovnako osem slovenských korčuliarov pôsobilo v zámorskej profilige len v sezóne 1996/1997. S ôsmimi hokejistami sa na Slovákov dotiahli Švajčiari, so šiestimi Dánmi a piatimi Nemci. Na 33 českých hráčov sa pozerajú z úctyhodnej vzdialenosti.

Kúzlo Hossu? Čokoládové tyčinky

Na začiatku prípravy to vyzeralo zo slovenského pohľadu nádejne najmä v Chicagu. V kempe obhajcu trofeje sa objavili piati Slováci – Marián Hossa, Radovan Bondra, Marko Daňo, Tomáš Kopecký a Ľubomír Višňovský. V kádri sa udržal len trojnásobný držiteľ Stanleyho pohára Marián Hossa.

„Z ľadu schádza vždy skromne a uvoľnene. Patrí k najmilším ľuďom v mojom okolí. S každým sa rozpráva s úctou. Je skvelý hokejista a tímový kolega,“ uviedol o Hossovi kapitán Blackhawks Jonathan Toews pre portál redeyechicago.

Slovenský krídelník odohral v NHL cez tisíc zápasov. Stále ma svoje výzvy. K magickej 500-gólovej hranici potrebuje 14 gólov a k 1100 kanadským bodom mu chýba 44 bodov. V Chicagu mu končí zmluva v roku 2021, bude mať 42 rokov.

„Premýšľam o predĺžení na ďalších šesť rokov,“ povedal s úsmevom a dodal: „Ešte mi ostáva pár rokov. Chcel by som ísť čo najďalej. Všetko záleží na mojom zdraví. Nemám pocit, že budem mať 37 rokov. Mal som spoluhráčov, ktorí si v tomto veku s ťažkosťami zaväzovali šnúrky na korčuliach. To nie je môj prípad. Cítim sa výborne.“

Čo sa skrýva za jeho hokejovou dlhovekosťou?

„Možno za to môžu čokoládové tyčinky. Stále vidím, ako ich maškrtí. Neviem, čo do nich dávajú, ale stále je v úžasnej forme. Nevyzerá, žeby v dohľadnej dobe mohol spomaliť,“ tvrdí obranca Duncan Keith. V súčasnosti najstarším hráčom v profilige je 43-ročný Čech Jaromír Jágr.

Tatara tešia góly i príchod trénera

Trio slovenských hokejistov bojovalo o miesto v Los Angeles. Udržal sa jediný – Marián Gáborík. So Slovincom Anžem Kopitarom by si radi zaspomínali na predvlaňajší zisk Stanleyho pohára. Na šancu v prvom mužstve bude čakať brankár Peter Budaj a obranca Erik Černák.

V Detroite sa na začiatok nového ročníka tešia dvaja Tomášovia – Tatar a Jurčo. Na farmu vedenie poslalo Marka Tvrdoňa. Tatar by mal po minuloročnej sezóne, v ktorej zaznamenal 29 gólov a 27 asistencií, patriť k lídrom Red Wings. Solídnu fazónu naznačil aj v príprave, hetrikom sa podieľal na víťazstve Detroitu nad Chicagom 4:1.

„Góly ma potešili, ale pohodu mi utvára najmä nový tréner Jeff Blashill. Poznám sa s ním z farmy v Grand Rapids a veľmi dobre si rozumieme. Potešilo ma, že prišiel do prvého tímu. Mám šťastie, že mi dôveruje,“ konštatoval 24-ročný krídelník pre Pravdu.

Úvodné buly nového ročníka padne v noci zo stredy na štvrtok v Toronte, kde privítajú Montreal. V domácom tíme by sa mal predstaviť aj Martin Marinčin. Richarda Pánik zaradilo vedenie tímu deň pred začiatkom súťaže na waiver listinu.

„V priebehu kempu sa neustále zlepšoval a príjemne prekvapil. Určite si zaslúži príležitosť v prvom tíme. Záleží len na tréneroch, kedy ju dostane,“ pochválil Marinčina pre klubový web generálny manažér Lou Lamoriello.

Úvod nestihne Halák ani Chára

V Edmontone sa budú okrem draftovej jednotky Connora McDavida spoliehať aj na ofenzívneho obrancu Andreja Sekeru. V príprave bojoval o prvé mužstvo aj Martin Gernát, ale neuspel. Jediným slovenským brankárom v najkvalitnejšej hokejovej lige na svete bude Jaroslav Halák. Ochranca svätyne New Yorku Islanders však nestihne úvod sezóny, keďže má nešpecifikované problémy v hornej časti tela.

Na listine zranených sa zatiaľ nachádza kapitán Bostonu Zdeno Chára. V prípravnom zápase s NY Rangers ho zranil pri náraze na mantinel Ryan Bourque. „Stále som veľmi motivovaný a odhodlaný hrať na vysokej úrovni. Zranenia sú veci, ktoré športovci niekedy nevedia ovplyvniť. Verím, že sa vrátim a budem predvádzať výkony ako v nedávnej minulosti,“ vyhlásil slovenský obranca pre Boston Herald.

V predsezónnom kempe Colorada nepresvedčili Andrej Meszároš a Maximilián Pajpach. Na premiérovu šancu v NY Rangers si počká aj Marek Hrivík.

V novom ročníku sa uskutočnia tri zápasy pod holým nebom. Boston v novoročnom Winter Classic privíta Montreal a vo februári si vonkajšiu atmosféru užijú diváci v zápasoch Minnesota – Chicago a Colorado – Detroit. Tradičný Zápas hviezd sa uskutoční 31. januára v Nashville.

V porovnaní s minulými ročníkmi prišlo v NHL k niekoľkým zmenám. Najdôležitejšia sa týka predĺžení, keď namiesto štyroch korčuliarov bude mať každý tím iba troch. V prípade presilovky nebude počet korčuliarov klesať na strane previnilcov, ale stúpať u súpera.

Slováci v NHL pred štartom 99. ročníka
Boston: Zdeno Chára, Chicago: Marián Hossa, Detroit: Tomáš Tatar, Tomáš Jurčo, Edmonton: Andrej Sekera, Los Angeles: Marián Gáborík, NY Islanders: Jaroslav Halák, Toronto: Martin Marinčin.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Zdeno Chára #Marián Gáborík #Marán Hossa