Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gernát: Chcem si vybojovať jednocestnú zmluvu

Dáva sa dokopy po operácii kolena a chystá na svoju tretiu seniorskú sezónu. Verí, že bude prelomová. Predošlé dve strávil Martin Gernát na farme Edmontonu v Oklahome City.

30.07.2015 06:00
martin gernát Foto: ,
Slovenský hokejový obranca Martin Gernát.
debata

Teraz by rád urobil ďalší krok v kariére a prebojoval sa do prvého tímu Oilers. „Zahrať si v NHL, zabojovať o pevné miesto v zostave a novú zmluvu s Oilers,“ naznačuje 22-ročný obranca ciele pre nový ročník.

Ako prebieha regenerácia po operácii kolena?
Od operácie, ktorú som absolvoval doma v Prešove, uplynuli približne štyri mesiace. Takže ešte jeden-dva potrebujem, aby som do toho mohol ísť naplno. Tretieho septembra štartuje hlavný kemp Edmontonu, uvidíme, ako sa v tom čase budem cítiť. Nechcem nič unáhliť. Je možné, že začnem hrať koncom septembra alebo až začiatkom októbra. Momentálne sa pripravujem v Bratislave pod vedením Maroša Molnára.

Boli ste už na ľade?
Dvakrát som to bol, už dávnejšie, vyskúšať. Dopredu môžem korčuľovať bez problémov, ale pri obratoch to ešte nebolo stopercentné. Nemôžem sa o nohu oprieť celou silou. Ostatné tri týždne som len cvičil a včera som sa opäť vrátil aj na ľad. S ortézou. Začínam zvoľna a až postupne budem pridávať na tempe, podľa toho, ako bude koleno držať

Aké pokyny vám dali v klube pred odchodom na Slovensko?
Vraveli, aby som sa dal najmä zdravotne dokopy. Som v klube už tri roky, takže viem, ako sa mám pripraviť na sezónu a čo sa odo mňa čaká. Držím si optimálnu hmotnosť okolo 95 kg. Ešte chcem zosilnieť na nohách, aby som si stopercentne na ľade veril. Potom v zápasoch sa k tomu postupne pridá aj herné sebavedomie.

Nechceli od vás, aby ste nabrali viac svalovej hmoty?
To odo mňa žiadali vlani, keďže v predminulej sezóne som vážil len 88 kilogramov. Niečo som nabral a cítil som sa fajn. Nabrať nejaké kilo navyše nie je doma žiaden problém. Mamina s babkou výborne vyvárajú a ja sa pri jedení neobmedzujem. No zároveň som si už zvykol na to, že som trochu chudší než niektorí súperi. Viem v súbojoch využívať výšku a dlhé ruky. Nepotrebujem sa len zrážať so súpermi, niekedy mi stačí ťuknúť do puku.

Pred minulou sezónou ste verili, že dostanete šancu aj v NHL. Prečo neprišla?
Mal som aj trocha smoly. Boli sa na mňa pozrieť manažér so skautami a zápas mi pred nimi vyšiel, no v ďalšom som sa zranil. Oilers postupne dávali šancu všetkým mladším hráčom a bola už len otázka času, kedy príde rad na mňa. Aj tréner mi hovoril, aby som bol na to pripravený. No prišiel zápas proti farme St. Louis a zranil som sa hneď v prvom striedaní. Roztrhol som si predný krížny väz a natrhol meniskus i bočný väz. O to bola liečba dlhšia. Asi to tak malo byť… O to väčšiu motiváciu mám teraz, keďže ostatní chalani sa už hore pozreli a ja nie.

O rok sa vám v lete končí nováčikovská zmluva. Zvyšuje to vaše šance okúsiť NHL?
Aj agent mi hovorí, že sa očakáva, že pôjdem hore a nejaké zápasy v NHL odohrám. Ideálne čo najviac, aby som mal o rok šancu podpísať jednocestný kontrakt, ktorý by ma dostal do jednoduchšej pozície. Chcem o ňu zabojovať. Azda sa dám do kempu do poriadku a ukážem sa v čo najlepšom svetle. V klube máme nového trénera i generálneho manažéra. Všetci začíname akoby od nuly.

Slovenský hokejový obranca Martin Gernát. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Martin Gernát Slovenský hokejový obranca Martin Gernát.

Ako vyzerá obrana Oilers?
Do tímu prišli Andrej Sekera z Los Angeles a Eric Gryba z Ottawy. Okrem nich majú jednocestnú zmluvu len štyria beci, ktorí zostali v klube z minulej sezóny. Dve miesta sú tak otvorené pre mladých hráčov. Vlani držali v Edmontone v úvode sezóny v kádri osem obrancom, neskôr poslali jedného dole. Musím hrať dobre a k tomu treba aj kus šťastia. Hráči draftovaní v prvých dvoch kolách totiž musia v NHL vždy dostať prednosť pred ostatnými – tak to funguje. Nie vždy je rozhodujúca kvalita.

Poznáte sa s Andrejom Sekerom?
Zatiaľ nie. Ja ho, pochopiteľne, poznám, ale osobne sme sa ešte nestretli. Som rád, že tam so mnou bude krajan. Andreja navyše berú ako top obrancu. Možno ma so sebou potiahne hore.

Vášho dobrého kamaráta Martina Marinčina vymenilo vedenie Oilers do Toronta. Nebude vám za ním smutno?
Nie som smutný. Maťovi to doprajem. Presun by mu mohol pomôcť v kariérnom raste. Toronto nemalo dobrú obranu, mal by dostať šancu a s jednocestnou zmluvou sa ukázať. Sám je veľmi spokojný, že ho vymenili. V Edmontone totiž nedostával toľko priestoru, ako si predstavoval.

Aká bola vaša sezóna v Oklahome?
Na začiatku sme s Maťom hrali prvú obranu, ale po výmene trénera som sa v zostave prepadol nižšie. Prestal som hrať presilovky a na ľade som trávil menej času. Niesol som to ťažko. Bol som totiž aj z juniorky zvyknutý hrávať veľa a zbierať i body. Práve vďaka tomu som si pred rokmi vybojoval kontrakt s Oilers. Tréner vravel, že odo mňa v klube očakávajú viac defenzívnu hru, takže ma využíval na oslabenia a bránenie prvých formácií súpera. Najprv som s tým bojoval, ale potom som to pochopil. V závere sezóny som cítil, že mi to veľmi pomohlo. Som komplexnejší obranca než pred rokom. Nabral som veľa skúseností aj dôvery v seba samého.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Edmonton Oilers #Oklahoma City Barons #Martin Gernát
Načítavajú sa športové výsledky...