Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do NHL sa preboxoval ako tridsiatnik. Na tri zápasy

V NHL si splnil detský sen každého hokejistu. Jeho cesta do najprestížnejšej ligy na svete však bola výrazne odlišná.

23.07.2015 13:00
bobby robins, Foto: ,
Bobby Robins si zahral v troch zápasoch NHL a dvakrát sa pobil.
debata

Americký útočník Bobby Robins sa dočkal premiéry v drese Bostonu v úvodnom stretnutí minulej sezóny – pár dní pred 33. narodeninami. Rodák z Peshtiga s filipínskymi koreňmi nebol draftovaný a jeho hra nikdy nestála na góloch či asistenciách. Bol srdciar pripravený vydať zo seba všetko a bitkár. Za Bruins odohral v NHL tri stretnutia, dvakrát sa pobil a pred mesiacom ukončil kariéru. Skôr, ako čakal. Stopku mu totiž vystavili problémy po otrase mozgu.

„Už som nemohol pokračovať. Po tom všetkom, čím som prešiel, si nemôžem dovoliť riskovať ďalší úder do hlavy. Teraz je zo mňa voľný hráč – v živote. Nemusím čakať na rozhodnutia generálnych manažérov a vkladať budúcnosť do rúk iných,“ cituje Robinsa The Providence Journal.

Absolvent University of Massachusetts-Lowell, kde vyštudoval anglickú literatúru, podpísal v lete 2006 dvojročný kontrakt s Ottawou Senators. Šancu v prvom tíme však nedostal. Hrával vo farmárskej AHL a nižšej ECHL. Po vypršaní zmluvy sa rozhodol pre presun do Európy. Sezónu strávil v Anglicku a ďalšiu v slovinskom klube HK Jesenice v rakúskej lige.

Pred ročníkom 2010/11 sa vrátil do zámoria a cez Bakersfield a Chicago Express v ECHL sa dostal do AHL, kde podpísal zmluvu s farmárskym tímom Bruins v Providence. V klube sa osvedčil a získal si veľké sympatie divákov, spoluhráčov i vedenia klubu, čoho výsledkom bola v lete 2013 dvojročná dvojcestná zmluva s Bostonom.

V úvode minulej sezóny sa trošku nečakane prebojoval do prvého tímu a odohral prvé tri zápasy sezóny. Pripísal si v nich 14 trestných minút. Hneď v otváracom zápase sa pobil s obrancom Philadelphie Lukom Schennom a o tri dni neskôr s hráčom Washingtonu Michaelom Lattom. Oba pästné súboje na body vyhral, no pri prvom utrpel otras mozgu, pre ktorý vynechal drvivú časť zvyšku sezóny. Odohral v nej už len dve stretnutia na farme.

„Keď sa pozriem späť, mal som po prvom zápase niečo povedať a nehrať. No v tej chvíli som bol nastavený hrať v akejkoľvek situácii s akýmikoľvek bolesťami. Vravel som si, že ma to prejde. No nikdy to neprešlo. Pamätám si, že mi zazvonilo v hlave, no to sa nám bitkárom stáva často. Veril som, že na druhý deň ráno bude všetko v poriadku. Nebolo. To ma však nemohlo zastaviť. Bol som pripravený na ľade aj zomrieť,“ spomína Robins.

Sympaťák, ktorý si cestu do NHL doslova vyboxoval – od leta 2010 zhodil rukavice podľa údajov špecializovanej stránky hockeyfights.com v zápasoch NHL, AHL či ECHL spolu 118-krát – zabával fanúšikov nielen na ľade. Obľubu si získala aj jeho stránka blogov, v ktorých ponúkal pohľad do zákulisia života hráča prebíjajúceho sa nižšími súťažami. „Jeho príbehy boli občas vtipné, inokedy smutné a často motivujúce, no vždy podané v priamočiarom nonšalantnom tóne, ktorý potvrdzoval lásku k hokeju i uvedomenie si vlastnej pozície,“ napísal o blogoch Robert Mand z Today's Slapshot.

Robins zatiaľ nevie, čomu sa bude po skončení kariéry venovať. Možno začne písať či pracovať pre televízie alebo sa bude venovať motivačným príhovorom. „Robím malé kroky. Začínam na sociálnych sieťach. Uvidíme, kam ma to zavedie. Cítim sa ako pred piatimi rokmi, keď som nevedel, aká bude moja budúcnosť, no mal pred sebou veľké ciele,“ naznačil pre The Providence Journal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #box #Bobby Robins #bitkár
Načítavajú sa športové výsledky...