Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Christián Jaroš: Rodina mi je oporou. Karlsson motiváciou

Po bronze zo svetového šampionátu dvadsaťročných a triumfe v hokejovej Lige majstrov so švédskou Luleou, sa mu plní ďalší športový sen. Slovenského obrancu Christiána Jaroša draftovala v 5. kole zo 139. miesta Ottawa Senators.

01.07.2015 11:00
debata
Christian Jaroš. Foto: SITA, Ján Slovák
Christian Jaroš Christian Jaroš.

„Ešte spím. Môžete mi zavolať o tri hodiny,“ ozval v utorok v telefóne 19-ročný Košičan. Po ďalšom hovore prezradil, že už je v nováčikovskom kempe v Ottawe.

Kde sme vás momentálne zastihli?
Predvčerom som pricestoval do Ottawy a o chvíľu sa chystám na raňajky. Už som absolvoval nováčikovský míting s manažérmi a skautmi. Máme tu bohatý program. Čaká nás testovanie, tréningy na ľade, zápasy či turnaje troch proti trom. Vedenie klubu to usporiadalo, aby sme videli organizáciu a zoznámili sa s ľuďmi, ktorí tu pracujú.

Aký dojem na vás urobil klub?
Som tu len chvíľu, ale cítim sa príjemne. Dorozumiem sa v pohode, v čom mi výrazne pomohli dva roky vo Švédsku. Verím, že za týždeň urobím dojem a odídem s dobrým pocitom.

Čo hovoríte na to, že si vás vybrala práve Ottawa?
Som veľmi spokojný. Ottawa je výborný klub s bohatou tradíciou. Som nesmierne rád, že budem jej súčasťou.

Kde ste tento veľký moment sledovali?
Bol som vo Švajčiarsku spolu s mojím agentom a zopár chlapcami zo Slovenska. Nechýbal ani klubový spoluhráč a kamarát Peťo Cehlárik, ktorý patril k prvým gratulantom.

Aké pocity ste prežívali počas draftu?
Zo začiatku to bolo v pohode. Veril som, že sa môžem dostať na rad vo štvrtom kole. Stále to však neprichádzalo. V piatom kole som už bol trochu nervózny. Chvíľu som aj váhal, či si ma niekto vyberie. A potom to konečne prišlo. Symbolicky sme si pripili so šampanským.

Aká bola vaša bezprostredná reakcia?
Prežíval som obrovskú úľavu. Nechcel som, aby sa zopakoval vlaňajšok, kedy som ostal na vedľajšej koľaji. Pre toto som odmalička tvrdo makal. Následne mi volali ľudia z Ottawy. Pýtali sa ma, či som šťastný, že si ma vybrali a dohadovali sme, kedy priletím do kempu.

Bezpochyby ste mali mnoho gratulantov. Správa od koho vás najviac potešila?
Jednoznačne od rodičov, brata či strýka. Rodina ma od začiatku podporuje v hokejovej kariére a sú pre mňa veľkou oporou. Verím, že som im urobil radosť. Taktiež mi písali viacerí kamaráti. Po príchode na Slovensko to určite spolu oslávime.

Stihli ste si na diaľku zablahoželať aj s bratrancom Erikom Černákom, ktorého si vybralo Los Angeles?
V posledných dňoch či hodinách toho máme obaja tak veľa, že sme si zatiaľ ani nenapísali. Určite to napravíme. Keď budeme mať v lete čas, stretneme sa a porozprávame.

Nezávidíte ďalšiemu Košičanovi Radovanovi Bondrovi, ktorý putuje do vášho obľúbeného Chicaga?
Viem, že Blackhawks boli jeho vysnívaným mužstvom a prajem mu to. Mojou snahou bude dostať sa čo najrýchlejšie do prvého mužstva Senators.

Najbližšiu sezónu to ešte nebude, keďže máte ročnú zmluvu vo švédskej Lulei…
Áno, minimálne ešte jeden ročník odohrám vo Švédsku. Pred draftom som tam absolvoval aj prvú časť letnej prípravy.

Stihli ste si už niečo naštudovať o Ottawe?
O meste toho zatiaľ veľa neviem. V prvom momente som si hneď spomenul na špičkového obrancu Erika Karlssona.

Je to zvýšená motivácia zahrať si s hviezdnym švédskym bekom?
Samozrejme. Je to výnimočný hokejista, rozdielny ako ja. Možno si s ním budúcnosti zahrám v obrannej dvojici.

Čomu pripisujete, že v drafte uspelo až päť slovenských hokejistov?
Erikovi Černákovi, Radovi Bondrovi a mne pomohol šampionát dvadsaťročných. Adam Húska chytal spoľahlivo na majstrovstvách sveta do 18 rokov a Matej Tomek žiaril v zámorí. Je to výborná správa pre náš hokej.

Neočakávali ste, že si kluby vyberú aj strojcu bronzových medailí v Kanade – brankára Denisa Godlu?
V kútiku duše som dúfal, že sa mu to podarí. Hoci mu to nevyšlo, život ide ďalej. Draft neznamená všetko a je len na ňom, ako bude pokračovať vo výborne rozbehnutej kariére.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ottawa Senators #Christián Jaroš