Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Černáka potešil Gáborík. Vitaj na palube, napísal

Urobil prvý veľký krok k naplneniu sna o zámorskej NHL. V sobotu podvečer si ho v druhom kole draftu zo 43. miesta vybralo Los Angeles.

28.06.2015 18:00
Erik Černák Foto: ,
Erik Černák prijíma gratulácie po tom, ako si ho v drafte vybral LA Kings.
debata

Talentovaný odchovanec košického hokeja bol najvyšším výberom Kings. "Bol to vynikajúci večer. Čakal som, že si ma niekto vyberie približne v takejto fáze. Ešte v druhom kole. Vyšlo to na Los Angeles – super organizáciu,“ vravel osemnásťročný obranca Erik Černák.

Istotne ste mali veľa gratulantov. Správa od koho vás najviac potešila?
Keď som bol na večeri s rodičmi, tak mi písal Majo Gáborík, že mi gratuluje, víta ma na palube a dúfa, že sa uvidíme v kempe. Veľmi ma to potešilo. Najprv som si myslel, že si zo mňa niekto strieľa. Potom som si uvedomil, že je to pravda. Bol to skvelý pocit.

Poznáte sa osobne?
Zatiaľ nie, ale dúfam, že čoskoro sa tak stane.

Ako ste znášali piatkové prvé kolo draftu, kde si vás nik nevybral?
Mali o mňa záujem dva alebo tri kluby, takže som tam bol od začiatku. Trvalo to dosť dlho, sedeli sme a čakali. V zámorí berú draft veľmi vážne, vysiela ho televízia a všetko sa naťahuje. Prvých dvadsať výberov som bol úplne pokojný, zvyšných desať už bolo náročnejších. Cítil som šancu, že pomaly môže prísť rad aj na mňa. Nevyšlo to, no vôbec ma to nemrzí. V piatok večer som odchádzal do hotela trošku sklamaný, ale na druhý deň som vedel, že to vyjde. Verím, že mi Kings dajú šancu a čo najskôr budem môcť ukázať, čo je vo mne.

Patrilo Los Angeles medzi kluby, ktoré sa o vás zaujímali viac než ostatné?
Ani veľmi nie. Na Draft Combine som síce absolvoval prvý rozhovor práve s Los Angeles, všetci mali výbornú náladu a všetko prebiehalo spontánne. Pýtali sa ma, ako sa mám a či by som prišiel do ich kempu, ak si ma vyberú.

V sobotu ste debatovali viac?
Po drafte sme absolvovali rodinné fotografovanie a potom som sa s rodičmi a mojimi zástupcami na krátko stretli s ľuďmi z klubu. Večer ešte volali agentovi, že majú pre mňa výbornú správu. Sám som zvedavý, akú.

Priamo po drafte ste poskytli krátky rozhovor v angličtine. Boli ste pod veľkým stresom?
Samozrejme, moja angličtina ešte zďaleka nie je stopercentná. Pýtali sa ma, či potrebujem prekladateľa, no vravel som, že to zvládnem sám. Na prvý rozhovor v angličtine to nebolo až také zlé. Rozumel som takmer všetkému, ale v hovorení nemám veľkú prax. Za dva mesiace na Floride sa nedá naučiť všetko. Okrem hokeja sa teraz budem sústreďovať najmä na napredovanie v angličtine.

Viete už, kde strávite budúci ročník?
Všetko závisí od dohody s LA. Najlepšie však asi pre mňa bude, ak zostanem v zámorí.

Ako veľmi vám pomohlo, že ste predošlé dve sezóny nastupovali v extralige za Košice?
Dalo mi to veľmi veľa. Najmä prvá sezóna bola pre mňa náročná. Bol som výrazne najmladší. Druhá už bola jednoduchšia, zvládal som to a nastupoval v prvej päťke s Maťom Štrbákom. Nemal by som problém ostať ani v Košiciach, ale asi mi dá viac, keď sa opäť posuniem niekde ďalej.

Mali by ste absolvovať nováčikovský kemp Kings. Pomýšľate aj na hlavný kemp?
Do nováčikovského kempu pôjdem určite, už sme o tom aj debatovali. Popri tom dúfam, že sa prebojujem aj do hlavného kempu. Urobím pre to všetko.

Koho z hráčov LA by ste mohli označiť za vzor?
Páči sa mi obranca Drew Doughty. Je veľká osobnosť a veľmi sa mi páči aj jeho štýl hry. Uvidíme, možno sa mu raz vyrovnám.

Na drafte bol zo Slovákov okrem vás len Matej Tomek. Stretli ste sa?
Samozrejme, po drafte sme si nazvájom zagratulovali. Večer sme si ešte trochu písali. Sme obaja veľmi radi, že nám to vyšlo.

Celkovo si kluby NHL vybrali piatich slovenských hokejistov. Čo vy na to?
Je super, že to neostalo len pri nás dvoch s Maťom. V princípe je jedno, v ktorom kole si vás vyberú, treba sa ukázať a dostanete šancu. S bratrancom Christianom sa dúfam stretnem po mojom návrate do Košíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Gáborík #Los Angeles Kings #Erik Černák