Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

K draftovým nádejam patria brankári i bratranci

Je mnoho povolaných, ale málo vyvolených. Počas najbližších dvoch dní (26. a 27. júna) sa v Sunrise na Floride budú rozdávať vstupenky do elitnej hokejovej spoločnosti. Vo výberovom drafte do NHL majú šancu aj viacerí Slováci.

26.06.2015 10:14
Erik Černák Foto: ,
Erik Černák.
debata

Kým vlani si zámorské kluby vybrali len brankára Maximiliána Pajpacha, tento rok by mala byť situácia ružovejšia. Podľa odborníkov si tridsiatka klubov z NHL môže zvoliť až šiestich slovenských hokejistov.

Najväčšie nádeje sa vkladajú do 18-ročného obrancu Erika Černáka, ktorý na ľade vyčnieva robustnou postavou (193 cm/92kg). Po zisku bronzu na majstrovstvách sveta do 20 rokov, obhájil s Košicami titul v slovenskej extralige. Začiatkom júna absolvoval v Buffale tréningový kemp najväčších hokejových nádejí.

V rebríčku európskych hráčov sa nachádza na 16. priečke. Veľký okamih si vychutná priamo v dejisku. „Verím, že v drafte uspejem. Mojim vysnívaným klubom je Chicago, no budem rád, ak si ma vyberie hociktorý tím z NHL,“ uviedol košický odchovanec pre hokej.sk

Výnimočnú sezónu zažil aj ďalší medailista z MS do 20 rokov – Christián Jaroš. Devätnásťročný obranca zvíťazil so švédskou Luleou v Lige majstrov a len málo mu chýbalo, aby sa prebojoval na seniorský šampionát do Česka. Košický rodák má totožné fyzické parametre, štýl hry i vysnívaný klub ako jeho bratranec Černák.

„Vlani mi draft ušiel. Bol som trochu sklamaný. Verím, že tentokrát to vyjde. Dnes ráno cestujem do Švajčiarska, kde sa verdikt dozviem spoločne s agentom a zopár chlapcami zo Slovenska. Prial by som, aby si ma niekto vybral zo 4. kola. Ideálne Chicago,“ prezradil Jaroš. Najbližšiu sezónu strávi s určitosťou vo Švédsku.

Východniarsku ekipu dopĺňa len 17-ročný Radovan Bondra, ktorý na šampionáte dvadsaťročných zaujal silovou a dravosťou, platnou najmä v oslabeniach. Hoci má trebišovský rodák takmer dva metre (196 cm a 99 kg), má slušnú techniku i gólový inštinkt.

„Ešte uvidím, či to budem sledovať do noci, alebo si radšej ľahnem a nechám sa prekvapiť rannou správou,“ priznal aktuálnu dilemu. Bez ohľadu na výsledok draftu plánuje v nasledujúcom ročníku skúsiť šťastie za morom.

Spomínanú šesticu hokejistov uzavrú traja brankári – Denis Godla, Matej Tomek a Adam Húska. Najlepšiu pozíciu paradoxne nemá 20-ročná hviezda ostatného juniorského šampionátu Godla, ale jeho o dva roky mladší kolega Tomek.

Bratislavský rodák pôsobil v predošlej sezóne v NAHL (druhá juniorská liga v USA), kde v drese Topeky Road Runners v 33 dueloch zaznamenal 92,8–percentnú úspešnosť zákrokov. Skautov upútal obratnosťou a pokojom, čím si v ďalšom ročníku vyslúžil miesto v univerzitnej súťaži NCAA.

Podľa rebríčku skautov sa nachádza na 5. mieste medzi brankármi pôsobiacimi v zámorí. Mohlo by mu to stačiť na draft v druhom kole. Na nedávnom kempe nádejí sa rozprával so zástupcami devätnástich klubov. „Pýtali sa ma na rodinu, môj pohľad na minulú sezónu a kládli rôzne otázky, kde chceli zistiť, ako hráč zareaguje,“ tvrdí Tomek.

Teoretickú šancu na draft majú aj obrancovia Andrej Hatala, Andrej Vadovič či útočník Boris Sádecký. Za jasnú draftovú jednotku je považovaný Kanaďan Connor McDavid, ktorého by mal nasledovať americký mladík Jack Eichel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #draft NHL