Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Marián už v mladosti vedel všetko, vraví jeho tútor z Ottawy

Sedem sezón spolu pôsobili v Ottawe Senators. V jeho začiatkoch v NHL si ho vzal pod ochranné krídla. Bývalý český hokejový útočník a majster sveta Radek Bonk rád spomína na kamaráta a dlhoročného spoluhráča Mariána Hossu.

17.06.2015 09:00
Marián Hossa Foto: ,
Slovenský útočník Chicaga Marián Hossa.
debata

„Od prvého momentu sme si padli do oka. Rozumeli sme si na ľade i mimo neho. Teším sa, že Majo získal tretíkrát Stanleyho pohár. Je to úžasné a veľmi mu fandím,“ tvrdí 39-ročný rodák z Kopřivnice. V NHL hrával za Ottawu, Montreal a Nashville.

Ako si spomínate na sezónu 1997/1998, v ktorej Marián prvýkrát okúsil NHL?
Pamätám si, že do Ottawy prišiel po tom, ako vyhral s juniorským tímom Portlandu Memorial Cup (pozn. red. v mládežníckom hokeji sa prirovnáva ku Stanleyho poháru). Od prvého okamihu bolo vidieť, že je to obrovský talent.

Takmer ihneď ste hrávali aj v spoločnej formácii. Ako ste si na ľade na seba zvykali?
Už vtedy vedel prakticky všetko – brániť i útočiť. Už v mladosti bol komplexným hokejistom. Spolu so Švédom Magnusom Arvedsonom sme utvorili obávaný útok, navzájom sme sa dopĺňali a hralo sa nám výborne.

Pred jeho príchodom ste v Senators pôsobili už štyri sezóny. Stali ste sa akýmsi jeho tútorom?
S Majom sme sa okamžite skamarátili a na výjazdoch sme spolu bývali v izbe. Zažili sme kopec zábavy a nikdy nepokazil žiadny humor. Často sme sa stretávali aj v súkromí. Nebol to typický mladý a pobláznený chlapec. Bol rozumný a samostatný. Spolu s Václavom Prospalom sme na neho nemuseli dávať osobitný pozor. Bolo vidieť, že v hlave to má dobre zrovnané. Vždy vedel, čo chce, šiel si za tým a dodnes mu to vychádza.

Po siedmich sezónach sa vaše cesty rozišli. Aké to bolo, keď ste prvýkrát hrali proti sebe?
Zo začiatku trochu zvláštne, ale tak to v živote hokejistu chodí. Najradšej by som mu vtedy prihral puk a pokračoval s ním v akcii (smiech). Bol som vždy rád, že sme sa stretli a prehodili zopár slov.

Sledovali ste jeho kariéru aj po odchode z Ottawy?
Samozrejme. Vždy som sa zaujímal, ako sa mu darí. Mrzelo ma, keď dvakrát neuspel vo finále Stanleyho pohára v dresoch Pittsburghu a Detroitu. Napokon si svoj veľký sen splnil v Chicagu. Trpezlivo si naň počkal.

Čím to je, že si aj po 19-tich ročníkoch v zámorí drží stále skvelú výkonnosť?
Vždy sa udržoval vo výbornej forme. Na tréningu či v posilňovni šliapal ako blázon. Verím, že aj teraz má telo 22-ročného mladíka. Pokojne môže ďalšie tri-štyri roky hrať na vrcholnej úrovni. Vždy bude na ľade nepriehľadnuteľný a stále bude patriť k najrýchlejším korčuliarom.

Napriek viacerým superlatívom nezískal v NHL žiadne individuálne ocenenie. Čomu to pripisujete?
Hrá pre mužstvo, vyznáva kolektívne poňatie hokeja. Patrí k najväčším hviezdam v akomkoľvek mužstve, ale osobné trofeje sa mu akosi vyhýbajú. Za svoju kariéru by si určite individuálne ocenenie zaslúžil a trochu sa čudujem, že sa tak ešte nestalo. Podľa mňa je to jeden z najviac nedocenených hráčov v NHL.

Ste spolu v kontakte?
Bohužiaľ, už nie. Prešlo dosť rokov od momentu, kedy sme sa videli naposledy. Naše životy sa rozišli, ale vždy rád na neho spomínam.

Keby ste sa stretli, o čom by ste sa porozprávali?
Asi by to bolo o súčasnosti, o našich rodinách, deťoch. Určite by sme zaspomínali aj na pekné chvíle v Ottawe. Viac by ma však zaujímal jeho život po našom odlúčení.

Ako hodnotíte finálovú sériu Chicaga s Tampou Bay?
Už pred prvým vhadzovaním som mal dojem, že Chicago uspeje. Prejavila sa väčšia skúsenosť Blackhawks z náročných duelov. Tampa má perspektívne mužstvo a pokiaľ ostane pohromade, v blízkej budúcnosti zdvihnú aj jej hráči nad hlavu Stanleyho pohár.

Za ostatných šesť rokov získali hokejisti Chicaga už tretíkrát Stanleyho pohár. Čo sa skrýva za ich dominanciou?
Majú kvalitného trénera, ktorý má výborný tím s veľkým potenciálom. Základ mužstva je rovnaký a keď doň prídu noví hráči, naučia ich, ako víťaziť. V najbližších dvoch-troch sezónach bude Chicago naďalej patriť k horúcim favoritom na víťazstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Radek Bonk