Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keksík strieľa góly, no zaujíma ho len pohár

Zažíva najlepšie play off v kariére. Na ľade trávi v priemere takmer 27 minút a v noci na nedeľu vytvoril siedmym gólom vo vyraďovacej časti nový klubový rekord Chicaga medzi obrancami.

09.06.2015 08:00
Brent Seabrook Foto: ,
Brent Seabrook.
debata

Tridsaťročný kanadský reprezentant Brent Seabrook je jedným z kľúčových hráčov Blackhawks v ceste za tretím Stanleyho pohárom v priebehu šiestich sezón. S Duncanom Keithom tvorí najvyťaženejšiu obrannú dvojicu vo vyraďovacích bojoch zámorskej NHL (Keith trávi na ľade úctyhodných 31:19 min na zápas).

Ich obrovská minutáž je dôsledkom vynikajúcej fyzickej pripravenosti a extrémnej dôvery trénera Joela Quennevilla. Ten sa po zranení Michala Rozsívala (v poslednom stretnutí série druhého kola s Minnesotou si zlomil členok a podrobil sa operácii) spolieha najmä na štvoricu Keith, Seabrook, Oduya a Hjalmarsson, ktorá sa delí o 85 až 90 % času na ľade. Zvyšní dvaja Rundblad a Cumiskey odohrali v dvoch finálových dueloch dokopy len 25:19 min.

„Zažíva vynikajúce play off. Z kola na kolo hrá lepšie a žiari v najdôležitejších momentoch sérií. Môžeme sa na neho stopercentne spoľahnúť,“ tvrdí o svojej opore kouč Quenneville.

Strelecká forma rodáka z Richmondu, ktorého volajú spoluhráči Keksík (Biscuit), naberá v tohtoročnom play off nebývalé rozmery. Skóroval v každej zo štyroch sérií a zväčša ide o kľúčové momenty. V štvrtom zápase prvého kola s Nashvillom rozhodol o výhre v 111. min, v konferenčnom finále s Anheimom strelil dokonca tri góly a v druhom stretnutí mal veľký podiel na víťazný góle Krügera v predĺžení.

Sobotňajším gólom na tri tri pri prehre v Tampe 3:4 sa v rekordných tabuľkách Blackhawks odpútal od legendárneho Chrisa Cheliosa v počte gólov v jednom play off. S devätnástimi presnými zásahmi v kariére sa už delí v Chicagu o prvú priečku Bobom Murraym a Dougom Wilsonom.

„Nehrám preto, aby som prekonával rekordy a naháňal osobné štatistiky. Všetci v kabíne máme jediný cieľ. Chceme vyhrať Stanleyho pohár. Finálovú sériu sme začali dobre a užívame si najkrajšiu časť sezóny,“ reagoval v rozhovore so zámorskými médiami.

Zaujímavosťou je, že Seabrook síce strieľa góly celkom pravidelne aj počas základnej sezóny, no počas desiatich sezón sa ešte nikdy nedostal na dvojciferný počet. Šesťkrát strelil osem alebo deväť gólov.

„Vždy strieľal dôležité góly. Najmä v predĺženiach. Keď mu pošlete puk v správnom momente a má pred sebou veľa hráčov, len málokedy minie bránku. Aj v sobotu to bolo tak. Už pri prihrávke som cítil, že by puk mohol skončiť v bránke,“ cituje nhl.com kapitána Hawks Jonathana Toewsa.

Pred dvoma rokmi zažiaril Seabrook pri ceste za druhým Stanleyho pohárom dvoma víťaznými gólmi v predĺžení. Najprv rozhodol v siedmom zápase konferenčného semifinále s Detroitom o postupe a vo finálovej sérii ukončil dôležitý duel číslo štyri s Bostonom. Chicago zdolalo Bruins 4:2 na zápasy.

Skúsený obranca rozhodne nie je len ofenzívne ladený. Jeho dominantou je najmä pozorná defenzíva, pri ktorej využíva výborné fyzické parametre 191 cm a viac než metrák živej váhy. Okrem dvoch prsteňov pre víťaza Stanleyho pohára má doma aj zlato z olympiády vo Vancouvri. Na titul zo seniorských majstrovstiev sveta ešte len čaká, keďže hral len na šampionáte v roku 2006 (štvrté miesto), ale z juniorských má zlato i striebro a z MS hráčov do osemnásť rokov zlato.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago Blackhawks #Brent Seabrook