Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Niekdajší hrdina Tampy Brad Richards chce titul pre Chicago

Vlani v lete ho Rangers po troch rokoch vykúpili spod deväťročnej zmluvy na šesťdesiat miliónov dolárov. S platom musel ísť výrazne dole, no nesťažuje si.

06.06.2015 12:00
Brad Richards Foto: ,
Brad Richards.
debata

Skúsený útočník Brad Richards je s Chicagom vo finále zámorskej NHL a bojuje o druhý Stanleyho pohár v kariére. Prvý získal pred jedenástimi rokmi, paradoxne, v drese Tampy Bay.

Práve Lightning si v roku 1998 vybrali talentovaného centra v treťom kole draftu zo 64. pozície. Na jeho schopnosti údajne upozornil manažment Tampy aj Vincent Lecavalier – Richardsov spoluhráč z juniorky v Rimouski a zároveň vtedajšia draftová jednotka. Klubu sa angažovanie dobrých kamarátov vyplatilo. Obaja odohrali v lige vyše tisíc zápasov, nazbierali viac ako deväťsto bodov a výraznou mierou prispeli k zisku historického Stanleyho pohára.

„Na Tampu mám krásne spomienky. Strávil som tu veľa času. V klube som začínal, keď som mal dvadsať rokov. Prakticky som tu dospieval. Je milé vidieť Lightning opäť vo finále. Ich púť cez play off sa dá prirovnať k našej spred jedenástich rokov. Mladí hráči herne rastú každým zápasom a bavia sa hokejom. Preto je Tampa nebezpečný súper. Dáme si na ňu pozor, no myslíme najmä na vlastné kvality. Očakávam skvelú sériu,“ uviedol Richards pre The Tampa Bay Times ešte pred prvým finálovým súbojom, v ktorom Blackhawks vyhrali na ľade súpera 2:1. Druhý duel odohrajú už dnes v noci – opäť v Tampe.

V súčasnosti už 35-ročný veterán potvrdzoval obrovský potenciál už pred vstupom do NHL. Účinkovanie v juniorskej QMJHL ukončil v sezóne 1999/2000 ziskom Memorial Cup-u pre najlepšie juniorské mužstvo v Kanade a množstvom individuálnych ocenení. Vyhlásili ho za najlepšieho i najužitočnejšieho hráča sezóny, MVP play off a so 186 bodmi (71+115) v 63 zápasoch sa stal najproduktívnejším hráčom ligy a po lete zamieril do NHL.

V zostave Tampy si okamžite našiel pevné miesto a nováčikovský ročník zakončil ziskom 62 bodov. Jeho výkony i bodové zisky postupne gradovali. Najúžasnejší bol pre neho rok 2004. Najprv priviedol svoj tím k vytúženému poháru, keď v 23 zápasoch play off nazbieral 26 bodov a vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča vyraďovacej fázy. K veľmi cenenej Conn Smythe Trophy získal aj Lady Byng Trophy za džentlmenské správanie sa v kombinácii s hokejovým umením. O pár mesiacov neskôr bol súčasťou kanadskej reprezentácie, ktorá vyhrala Svetový pohár (Lecavaliera zvolili za MVP).

Vo februári 2008 vymenila Tampa Richardsa do Dallasu, kde sa tiež rýchlo zaradil medzi hlavné opory mužstva. Vyšla mu najmä sezóna 2009/10, keď skončil siedmy v bodovaní, no Stars nepostúpili do play off. Aj preto sa o rok neskôr ako neobmedzený voľný hráč rozhodol pre odchod do New Yorku Rangers, kde mal pod vedením bývalého trénera z Tampy Johna Tortorellu vytvoriť smrteľnú dvojičku s Mariánom Gáboríkom. Ich spolupráca však nie vždy fungovala ideálne.

Rangers rýchlo pochopili, že 60 miliónov za deväť sezón bolo priveľa. Klub síce v priebehu troch rokov najprv postúpil do konferenčného finále a vlani dokonca bojoval s Los Angeles o Stanleyho pohár, no titul nezískali a Richards už nebol rozdielový hráč ako v minulosti. Vedenie ho preto v rámci zvýšenia priestoru pod platovým stropom vykúpilo spod zmluvy.

S Chicagom podpísal ročný kontrakt na dva milióny dolárov, a hoci už nezbiera body ako v minulosti, najmä v play off ukazuje svoje bohaté skúsenosti. „Vždy, keď získate chlapa s takými bohatými skúsenosťami, veľmi to mužstvu pomôže. V tejto sezóne odohral svoj tisíci zápas v lige. Je skvelé mať ho v kabíne. V konferenčnom finále hral svoj najlepší hokej v ročníku. Azda v tom bude pokračovať,“ pochválil spoluhráča Patrick Sharp.

Richards je známy svojimi dobročinnými aktivitami. Ešte počas pôsobenia v Tampe založil vlastnú nadáciu, ktorá pomáha deťom s chronickými a život ohrozujúcimi chorobami. Pravidelne pozýval na stretnutia Lightning rodiny, ktoré bojovali s rôznymi formami rakoviny svojich detí. Po zápase sa vždy so svojimi hosťami stretol. Vo svojich aktivitách pokračoval v Dallase, New Yorku i v súčasnosti v Chicagu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago Blackhawks #Brad Richards