Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladý fínsky hrdina Chicaga Teräväinen sa bojí médií

Má len dvadsať rokov a počas základnej časti sezóny odohral viac zápasov vo farmárskej AHL než NHL. V prvom finálovom stretnutí o Stanleyho pohár však Teuvo Teräväinen zatienil všetkých svojich hviezdnych spoluhráčov.

04.06.2015 16:02
Antoine Vermette, Teuvo Teräväinen, Chicago... Foto: ,
Hrdinovia prvého finálového stretnutia zámorskej NHL o Stanleyho pohár center Antoine Vermette (80) a krídelník Teuvo Teräväinen.
debata (1)

Mladučký nováčik Chicaga sa najvýraznejšou mierou podpísal pod výhru 2:1 nad Tampou Bay. Strelil vyrovnávajúci gól a na víťazný prihral. Zaslúžene ho vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia.

„Mám možnosť sledovať ho každý deň a rozhodne patrí medzi najtalentovanejších hráčov, ktorých som videl. V našom tíme je veľký pretlak šikovných hokejistov. Preto ho vedenie radšej poslalo na farmu, než by nastupoval v prvom tíme len na pár minút za zápas. Teraz sa nám to vypláca. Hrá s obrovských sebavedomím. Každým zápasom rastie a rastie. Je absolútne pokojný. Chladný ako typický Fín,“ uviedol o svojom spoluhráčovi slovenský krídelník Marián Hossa.

Teräväinen nastrieľal v 34 zápasoch základnej časti štyri góly a v AHL pridal šesť. V play off zatiaľ nastúpil na trinásť z osemnástich zápasov Blackhawks a postupne začína napĺňať vysoké očakávania odborníkov. Gól Benovi Bishopovi bol už tretím vo vyraďovacej fáze. V sérii druhého kola s Minnesotou zaznamenal v prvom súboji dokonca víťazný.

„Už som to hovoril aj skôr, na ľade sa cítim oveľa sebavedomejšie než v obkľúčení novinárov. Prvé, čo mi po strelení gólu napadlo, bolo, že budem musieť prísť medzi vás,“ vravela draftová osemnástka spred troch rokov. Na doplňujúcu otázku, či sú pre neho média naozaj také desivé, reagoval: „Áno. Ste.“

Veľký fínsky talent, ktorý si počas minulej sezóny odbil premiéru už i v seniorskej reprezentácii, nastupuje po boku skúsených Patricka Sharpa a Antoina Vermetta. Tretia formácia Blackhawks bola na ľade pri úvodnom zásahu domáceho Alexa Killorna z 5. min. Teräväinen vyrovnal v 54. min strelou z prvej aj vďaka výbornému cloneniu Markusa Krügera pred bránkou. Hneď v ďalšom striedaní rozhodol o výhre hostí Vermette po šikovnom priťuknutí puku od Teräväinena.

„Máme v mužstve množstvo kvalitných hokejistov. Každá lajna môže streliť gól, každá vie dobre brániť. Nám sa dnes darilo, hrali sme poctivo a za odmenu sme sa dočkali dvoch gólov,“ cituje nhl.com fínskeho mladíka. „Pri góle som sa snažil mieriť hore. Pred brankárom bolo rušno a asi príliš veľa nevidel,“ poznamenal ku gólu. „Na dvadsaťročného je Teuvo celkom dobrý, že,“ usmieval sa v šatni Sharp.

Ani druhý hrdina večera Vermette to nemal v Chicagu veľmi jednoduché. Po príchode z Arizony v závere prestupového obdobia nestrelil vo zvyšku základnej časti ani gól a ťažko si hľadal správne miesto v zostave. V play off zostal trikrát len na tribúne, i tak však strelil dva veľmi dôležité góly. Vo finále Západnej konferencie s Anaheimom rozhodol v druhom predĺžení štvrtý zápas (v treťom ho nechal tréner Quenneville sedieť).

„Akcia pred našim víťazným gólom bola krásnou ukážkou, ako chceme hrať. Využívať rýchlosť a byť nepríjemní. Teuvo vybojoval puk, posunul mi ho a ja som okamžite strieľal,“ cituje csnchicago.com Vermetta.

Tampa sa pred prvým finále mohla pochváliť výbornou bilanciou v zápasoch, v ktorých po dvoch tretinách viedla. Každý z nich dotiahla minimálne do predĺženia a až v 41 zo 43 prípadov vyhrala. Chicago je vôbec prvým súperom v play off, ktorý zdolal Lightning potom, ako vo vzájomnom súboji inkasoval prvý gól.

Opora Blackhawks Hossa odohral v zápase 16 minút a dvakrát vystrelil na Bishopa. Po zápase sa diváci NBC Chicago zabávali na jeho rozhovore v slovenčine, ktorý priniesla televízia v priamom prenose. Reportérka Peggy Kusinská sa so smiechom priznala, že nedokáže preložil, čo práve 36-ročný útočník povedal médiám v materinskej reči.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stanley Cup #Chicago Blackhawks #Teuvo Teräväinen
Načítavajú sa športové výsledky...