Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Handzuš: Hossa akoby nestarol. Mal som pocit, že je najrýchlejší na ľade

Pred dvoma rokmi dvihol v drese Chicaga nad hlavu Stanleyho pohár. Farby Blackhawks hájil aj v minulej sezóne. Preto asi nikoho neprekvapí, že Michal Handzuš bude svojmu bývalému klubu držať palce aj vo finálovej sérii NHL s Tampou Bay, ktorá sa začína už v noci zo stredy na štvrtok.

03.06.2015 08:00
Michal Handzuš Foto:
Michal Handzuš.
debata

„Poznám takmer celé mužstvo a mám v ňom veľa kamarátov. Keď spolu získate Stanleyho pohár, vzťahy sa utužia. Držím im palce a prajem, aby to vyhrali,“ tvrdí skúsený stredný útočník, ktorý si naposledy obliekal dres extraligovej Banskej Bystrice.

Budete sledovať finálové zápasy?
Už sa pripravujem na novú sezónu, preto si nemôžem dovoliť byť hore každú noc. Prvé stretnutia asi vynechám, ale keď sa bude blížiť séria k vyvrcholeniu, tak si privstanem.

Počas druhého kola play off ste boli v Chicagu a videli aj dva zápasy Blackhawks proti Minnesote. Ako ste sa cítili v hľadisku?
Bolo to čosi nové a iné. Hneď mi prišlo na um, že nie tak dávno som s chlapcami korčuľoval na ľade aj ja. Bolo príjemné prísť tam a vidieť všetkých chalanov aj ľudí okolo klubu. Keď sledujete hokej z tribúny, naplno si uvedomíte, aká je NHL skvelá liga s vynikajúcimi hráčmi. Kým som tam hral, tak som to tak nevnímal.

Našli ste si čas, pozdraviť bývalých spoluhráčov v šatni či zájsť s nimi na obed alebo večeru?
V Chicagu som strávil týždeň a v šatni som bol viackrát – po oboch zápasoch i po niektorých tréningoch. S Mariánom Hossom som sa stretol na obede, u Rozsívalovcov sme zase boli na večeri. S chlapcami sme kamaráti a nedebatovali sme len o hokeji, rozoberali sme, čo má kto nové, ako sa darí deťom a podobne.

Zaregistrovali vás v Chicagu aj diváci?
Ukázali ma na kocke nad ľadom. Fanúšikovia tlieskali. Bolo to veľmi príjemné, hoci som sa v tejto pozícii necítil úplne komfortne.

Kvôli čomu ste do Chicaga prišli?
Mal som v garáži uložených ešte plno vecí, ktoré sa mi za sedemnásť rokov v zámorí nazbierali. Niektoré som si zobral resp. poslal domov a trošku to tam roztriedil.

Nechali ste si tam niečo aj pre budúcu sezónu?
Budem sa tam ešte musieť vrátiť. Niektoré veci vyhodiť a zvyšok poslať domov. Či sa vrátim do NHL, na to sa zatiaľ nedá odpovedať. Skôr si myslím, že nie. Uvidíme, ako sa budem v auguste cítiť na ľade. Dôležité bude, či o mňa prejaví niekto záujem, ale najmä to, či sa budem na NHL cítiť.

V čom je výnimočný Marián Hossa?
Je výborný v hre dopredu aj dozadu, čo si kluby nesmierne cenia. Stále je výborný, akoby nestarol. To mu v dobrom závidím. Keď som ho videl v akcii, mal som pocit, že je najrýchlejší na ľade. Mal aj trochu šťastia, lebo dostať sa piatykrát za osem rokov do finále je výnimočné. Keby však nebol vynikajúci hráč, tak by ho nechceli vždy najlepšie kluby. Tímom pomôže najmä v play off. Aj vďaka nemu postupujú ďalej.

Kedy sa z Hossu stal všestranný hráč?
Na to presne odpovedať neviem. Keď bol mladší, bola jeho hra viac o góloch a menej o bránení. V NHL sme sa stretli v jednom klube až pred dvoma rokmi v Chicagu. V ostatných sezónach akoby ho bránenie bavilo viac než útočenie. Jeho návrat do obranného pásma je obdivuhodný. V odoberaní pukov je spolu s Pavlom Daciukom najlepší v lige. V Chicagu nastavil kultúru hry. Všetci si zobrali k srdcu, že hokej nie je len o strieľaní gólov, ale aj o bránení. Aj vďaka tomu je Chicago dlhé roky medzi top tímami.

V médiách sa viac píše o Toewsovi a Kanovi. Aká je Hossova pozícia v šatni?
Keby ste sa spýtali kohokoľvek v šatni Chicaga, povedal by vám, že Hosič je rovnocenný s Toewsom aj Kanom. Je líder, všetci spoluhráči ho počúvajú. Všetci si plne uvedomujú, aký dôležitý je pre mužstvo. V Chicagu je skvelé, že sa tam nikto nehrá na väčšiu hviezdu, než akou je.

Sú pre vás Blackhawks favoritom série?
Áno, už aj preto, že môžu získať tretí titul za šesť rokov. Každý rok sa prebojujú v play off ďaleko. Majú kompaktný tím s málom slabín. Tampa však má tiež veľmi dobré mužstvo zložené z mladých a veľmi rýchlych útočníkov. Hrá moderný hokej a spolieha sa na výborného brankára. Pre fanúšikov by to mohla byť výborná séria – rýchly hokej s množstvom šancí. Rozhodne, komu lepšie zachytá brankár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #Marián Hossa #Chicago Blackhawks
Načítavajú sa športové výsledky...