Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Daňo: Pomohli mi aj oneskorené Vianoce

Z bratislavského Slovana a ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy sa pred touto sezónou presunul do zámoria.

20.03.2015 14:00
Marko Daňo Foto: ,
Marko Daňo.
debata

Talentovaný útočník Marko Daňo sa čoraz viac udomácňuje v tíme NHL Columbus Blue Jackets, ktorý ho draftoval. „Každý zápas v NHL je pre mňa veľký zážitok,“ vraví 20-ročný mladík. V 24 zápasoch zaznamenal päť gólov, šesť asistencií.

Je pre vás premiérová sezóna V NHL lepšia než ste čakali, rovnaká, prípadne horšia?
Zo začiatku bola super. Dostal som sa do prvého tímu, tak ako som si to želal. Potom ma poslali na farmu do Springfieldu, čo ma sprvoti trochu sklamalo. Po krátkom čase som si však uvedomil, že to bolo pre mňa vlastne najlepšie riešenie. Teraz sa to odzrkadľuje aj na mojich výkonoch. Pobyt na farme mi dal veľa, moja hra sa zlepšila. Opäť som v prvom mužstve, cítim sa výborne, zbieram body. Dostávam dosť času na ľade, čo je dôležité.

Na čom ste vo farmárskom tíme najviac pracovali?
V bratislavskom Slovane som hrával plus mínus desať minút za zápas. Na farme som dostal väčší priestor, hrával som presilovky, ba aj oslabenia. Zjednodušil som svoju hru, zvykal som si na americký systém. Tu sa hrá rýchlejšie, je menej času na rozhodnutia. Keď som bol zo začiatku v prvom mužstve, neraz som strácal puky. Na to som si dával pozor na farme. Toho sa snažím teraz vyvarovať.

Po opätovnom návrate do prvého tímu ako by vás pokropili živou vodou – strieľate góly, bodujete, hráte sebavedomejšie – viď parádna akcia v zápase proti Caroline. Čo to spôsobilo?
Obrat k lepšiemu hernému prejavu prišiel práve na farme. Tam som sa vyhral, veľmi mi to pomohlo. Teraz sa snažím zúročiť, čo som tam získal.

Pomohli vám návštevy rodičov? Keď bol v hľadisku otec, predviedli ste sa aj gólmi. Pochválil vás, prípadne aj niečo vyčítal alebo poradil?
Samozrejme, bolo to príjemné, že ma mohol vidieť a podporiť. Vtedy mi zápasy aj vyšli, darilo sa mi. Otec ma pochválil, aj mi poradil. Pomohlo mi tiež, že som počas prestávky, v ktorej sa hral zápas hviezd AHL, prišiel na dva dni do Trenčína. Doma mi rodičia pripravili oneskorené Vianoce, pookrial som. Keď som sa vrátil na farmu, opäť som sa o niečo zlepšil.

Platia nováčikovia v Columbuse prískočné, prípadne sa tímu predstavia inak?
Na začiatku sezóny sme mali tradičnú rookies párty. Tímu sme zaplatili večeru – spolu s ďalšími nováčikmi. To je jediný raz, čo sa tu platí.

S kým v tíme Columbusu najviac vychádzate? Kto velí v šatni?
V kabíne je to rozložené. Pod palcom ju majú starší hráči, najmä Scott Hartnell, Nick Foligno. Nemáme vlastne kapitána. Najviac si rozumiem so švédskym rovesníkom Alexom Wennbergom. S ním som aj v izbe na tripoch za súpermi.

Ktorá rada pred odchodom do zámoria sa vám najviac zišla – a od koho?
Nijakú osobitnú som nedostal, akurát otec mi zdôrazňoval, aby som sa snažil všetko robiť naplno, s pokorou a skromne šiel za svojím cieľom. To mám stále na pamäti.

Aký je nehokejový život slovenského mladíka v Columbuse? Nie je vám samému dlho?
Hm, ako kedy. Na pár dní ma bol opäť navštíviť otec. Odišiel, keď sme odlietali na tento trip. V tíme sme viacerí mladí chalani, celkom spolu vychádzame. Mesto je príjemné, dobré na život, ale väčšinu času trávim doma. Teraz máme nahustený zápasový program. Oddych mi dobre padne.

Myslíte v kútiku duše aj na tohtoročný svetový šampionát? Ozval sa vám niekto z realizačného tímu?
So mnou osobne nekomunikoval nikto, ale cez agenta a z médií som sa dozvedel, že by sa naši funkcionári chceli dohovoriť s generálnym manažérom klubu na mojom uvoľnení. Bude to záležať na ich dohode. Šampionát v Česku je veľké lákadlo, slovenská reprezentácia tam bude ako doma. <ot>Stanovili ste si hranicu – koľko bodov by ste chceli mať na konte po sezóne? <ak>Ani nie. Snažím sa ísť od zápasu k zápasu – a uvidíme, na čo to vyjde. Keď budem tvrdo pracovať, verím, že aj bodov bude pribúdať.

Aký najkrajší zážitok máte zatiaľ z tejto sezóny?
Samozrejme, prvý gól. Strelil som ho newyorským Rangers. Pre mňa je veľkým zážitkom každý zápas, na ktorý nastúpim v najlepšej súťaži na svete. Užívam si to naplno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Daňo #Columbus Blue Jackets