Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mám novú motiváciu, povedal Jágr po prvom zápase za Floridu

Usporiadatelia na Floride museli po sobotňajšej premiére českej hokejovej legendy Jaromíra Jágra v drese Panthers otvoriť väčšiu miestnosť pre tlačové konferencie, ktorá sa naposledy používala pri play off v roku 2012.

01.03.2015 10:58
Jaromír Jágr Foto: ,
Jaromír Jágr vo svojom prvom zápase v drese Floridy.
debata

Štyridsaťtriročný útočník prišiel medzi novinárov v tričku s logom svojho nového klubu a v dobrej nálade, hoci ho mrzelo, že sa pri výhre 5:3 nad Buffalom nepresadil.

„Samozrejme, prial by som si streliť gól, ale na tom nezáleží. Hlavné je, že sme vyhrali,“ vyhlásil odchovanec Kladna. „Mal som novú motiváciu. Keď prídete do nového tímu, vždy chcete, aby bol prvý zápas víťazný. Takže som šťastný, že sa nám to podarilo,“ pochvaľoval si Jágr, ktorého Florida získala vo štvrtok z New Jersey.

Na ľade strávil dokopy 17 minút a deväť sekúnd. To je najviac od 30. januára, kedy v drese Devils odohral vyše 18 minút proti Pittsburghu. Do štatistík sa síce nezapísal, v súčte s predchádzajúcim pôsobiskom už po deviaty raz za sebou vyšiel naprázdno, čo doteraz počas kariéry v NHL nezažil, ale bol na ľade pri dvoch presilovkových gólov Brandona Pirriho v druhej tretine, ktorými Panthers zmazali dvojgólové manko z prvého dejstva.

Tréner Gerard Gallant bol s výkonom slávnej šesťdesiatosmičky spokojný. „Bol vynikajúci. Dnešný zápas bol dobrým príkladom toho, že s ním je náš tím silnejší. Už len tým, že bol na ľade. Vďaka nemu majú ostatní hráči viac priestoru, pretože súper sa sústredí najmä na Jágra. Žiadny tím ho nechce mať nepokrytého,“ pochvaľoval si Gallant. „On celkovo robí váš tím silnejším a dodáva mu veľa sebavedomia,“ doplnil Gallant.

Videosumár zápasu Florida - Buffalo

Hviezdny český útočník nastúpil v prvej formácii po boku dvoch mladíkov, devätnásťročného fínskeho nováčika Aleksandera Barkova a o dva roky staršieho Kanaďana Jonathana Huberdeaua. A na ich výkone ani nebolo príliš poznať, že spolu predtým neabsolvovali jediný tréning. „Sú to dobrí hráči,“ pochválil nových parťákov Jágr.

"Veľmi mi to dnes uľahčili. Strávili sme veľa času v útočnom pásme. Naskočil som rovno do zápasu, myslel som si, že sa budem cítiť oveľa horšie, pretože v poslednej dobe som toho veľa neodohral. No preto, že sme boli tak často v útoku a mali puk pod kontrolou, bolo to pre mňa jednoduchšie. A títo chlapci to s pukom vedia. Len musíme začať dávať góly, "konštatoval Jágr.

Hneď po premiére ale nechcel robiť unáhlené závery. „Po jednom zápase nemožno súdiť. Máme v tíme veľa naozaj šikovných chalanov, ktorí navyše skvele korčuľujú. A ja stále cítim, že pri mantineloch aj v presilovkách môžem hrať proti komukoľvek,“ vyzdvihol Jágr, v čom by mal byť vďaka svojej veľkej sile a mimoriadnemu krytiu puku pre tím najprospešnejšie.

Priznal tiež, že presun na Floridu berie ako ďalšiu výzvu v bohatej kariére. „Mám veľa skúseností, v súčte s pôsobením v Európe som odohral možno najviac zápasov, čo kedy aký hráč odohral. A tu je toľko mladých hráčov, ktorým snáď nejako budem môcť pomôcť. To je vzrušujúce. Je to trošku ako nový život. Vo svojom veku toho o hokeji viem veľa, lenže niektoré veci už vykonať na ľade nedokážem. Ale môžem ich naučiť urobiť týchto mladíkov, pretože stále majú rýchle nohy a ruky,“ našiel si Jágr poslanie.

Do haly dorazil dve a pol hodiny pred zápasom, takže ešte nemal veľa času s novými spoluhráčmi hovoriť. „Bol som trochu vystrašený už len z toho, keď som ho videl. Ale na striedačke mi pár vecí povedal. Myslím, že to bude dobrý učiteľ, ktorého sa oplatí počúvať,“ nechal sa počuť Huberdeau.

„Je to hviezda, víťaz Stanley Cupu, pamätám si, ako som ho sledoval, keď ešte v Pittsburghu hrával s Mariom Lemieuxom. Ak s ním budeme hrať v lajne, myslím, že nám to s Barkov veľa dá,“ verí Huberdeau.

Špeciálny bol Jágrov príchod do klubu aj pre iného útočníka Vincenta Trochecka. Ten sa narodil v Pittsburghu v roku 1993, v čase keď si už Jágr stihol podmaniť mesto. „Je to niečo šialené. Bol v Pittburghu hviezdou a býval kúsok odo mňa. Bol idolom pre všetky deti, čo začínali s hokejom. Nikdy by som si nepomyslel, že si s ním raz zahrám v jednom tíme,“ povedal Trocheck.

debata chyba
Viac na túto tému: #Florida Panthers #Jaromír Jágr