Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď vznikli, Jágr mal už dva Stanley Cupy. Panthers vítajú legendu

Český hokejový fenomén Jaromír Jágr sa po štvrtkovom prestupe z New Jersey pripojí k tímu Floridy pred sobotňajším zápasom s Buffalom (21:00 SEČ).

28.02.2015 13:49
Jaromír Jágr Foto: ,
Jaromír Jágr vymení dres New Jersey za floridský.
debata

Hráči i vedenie Panthers sa z príchodu štyridstaťtri­ročného útočníka tešia.

Jágr v roku 1993, kedy klub hrajúci v Sunrise vznikol, mal za sebou už tri sezóny v NHL v Pittsburghu a v zbierke úspechov dva prstene za triumf v Stanleyho pohári.

„Keď som o tej výmene počul, bolo to úžasné,“ povedal pre denník Miami Herald devätnásťročný fínsky útočník s ruskými koreňmi Aleksander Barkov, ktorý by mohol byť Jágrovým centrom. „Bol jedným z najlepších hráčov v lige a vyhral dvakrát Stanley Cup predtým, než som sa narodil. Je to skvelý hokejista, ktorý dokáže dať gól odkiaľkoľvek na ľade. Je to pre nás skvelé,“ pochvaľoval si Barkov transakciu.

zväčšiť Aleksander Barkov (druhý zľava) sa teší so... Foto: SITA/AP, Tony Gutierrez
Aleksander Barkov Aleksander Barkov (druhý zľava) sa teší so spoluhráčmi z Floridy. Dnes k nim pribudne aj hviezdny Jágr.

Panthers si od Jágra sľubujú, že vylepší ich úspešnosť v presilových hrách, v ktorých sú tretím najhorším tímom súťaže a pomôže im v boji o play off. Na deviatom mieste Východnej konferencie strácajú pred 21 zvyšnými zápasmi štyri body na ôsmy Boston. Jágr má byť tiež ťahákom pre fanúšikov. Florida je s priemerom 10 829 divákov na zápas suverénne najhorší tím v NHL.

„Nájdeme mu miesto v zostave. Všetci vieme, aký je to hráč. Je síce starší, ale stále výborný hokejista. Prinesie do nášho tímu spoľahlivosť a myslím si, že do tímu skvele zapadne. Nepoznám ho osobne tak dobre, ale hrali sme proti sebe. To tiež svedčí o tom, ako dlho hrá,“ povedal na Jágrovu adresu tréner Floridy Gerard Gallant. Päťdesiatjedenročný bývalý útočník končil v roku 1994 v NHL v drese Tampy Bay.

Buffalo bude opäť po roku pri tom, keď Florida nasadí hviezdnu posilu. Vlani 7. marca sa proti Sabers predstavil prvýkrát po príchode z Vancouveru brankár Roberto Luongo a Panthers vyhrali 2:0. „Jágr bol jedným z najobľúbenejších hráčov, ktorých som sledoval. Florida má mladé mužstvo a potrebuje skúseného lídra, aby sa dostala hore. Skvelá transakcia,“ prehlásil tréner Buffala Ted Nolan.

Výkonný prezident Floridy Peter Luukko, ktorý predtým pôsobil vo Philadelphii, si sľubuje od Jágra veľký vplyv na rast mladých hráčov. Podobne ako to bolo podľa neho u tíme Flyers v prípade Jakuba Voráčka či Claudea Girouxa. A poukázal na Jágrov povestný tvrdý individuálny tréning. „Mal neuveriteľný vplyv v kabíne, hlavne na mladých hráčov, ktorým išiel príkladom. Nikto z tímu netrénoval tvrdšie ako on,“ uviedol Luukko.

Generálnemu manažérovi Davovi Tallonovi možnosť získať Jágra hneď odporučil. „Keď mi Dalle volal a hovoril, že máme šancu Jágra získať, odpovedal sme mu, že je to prvotriedny a úchvatný človek. Na tisíc percent sme stál za ním,“ dodal Lukko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Aleksander Barkov #Florida Panthers #Jaromír Jágr