Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL nebola nikdy zdravšia, ale rozšírenie neplánuje

Ktoré mesto pribudne na mape NHL? V priebehu 90. rokov sa počet tímov zvýšil z 21 na 30. Komisár súťaže Gary Bettman v úvode septembra na Bloombergovom summite o podnikaní v športe povedal, že predstavitelia jednotlivých amerických a kanadských miest mu naďalej prezentujú zámer založiť nové kluby a vstúpiť s nimi do NHL. Medzi najväčších záujemcov o profiligu patria na území Kanady Quebec City a Toronto, v Spojených štátoch zasa Seattle či Las Vegas.

15.12.2014 16:07
Peter Šťastný, Anton Šťastný, Marián Šťastný Foto:
Bratia Šťastní v drese Quebecu Nordiques. Práve Quebec patrí medzi mestá, ktoré by sa veľmi radi vrátili do NHL.
debata

Najvyššiu hodnotu majú Maple Leafs

V quebeckej provincii plánujú od septembra budúceho roka otvoriť novú viacúčelovú arénu v hodnote 400 miliónov amerických dolárov (USD) s kapacitou 18 482 miest na hokejové zápasy. Brian Mulroney, niekdajší predseda kanadskej vlády a súčasný prezident mediálnej spoločnosti Quebecor, sa netají túžbou nadviazať na tradíciu hokejového mužstva Nordiques, ktoré v Quebecu pôsobilo v rokoch 1979 – 1995. Následne sa pre nízky kurz kanadského dolára voči americkému presťahovalo do Denveru, kde dodnes sídli pod názvom Colorado Avalanche.

Ekonomické podmienky na vlastníctvo profesionálnej športovej organizácie sú dnes v Quebecu vďaka stabilnejšej mene omnoho priaznivejšie ako na konci 20. storočia. Toronto ako najväčší hokejový trh sveta ponúka ideálnu príležitosť na prevádzkovanie druhého družstva v NHL. Organizácia Maple Leafs má podľa magazínu Forbes v porovnaní s konkurenciou dlhodobo najvyššiu hodnotu (v júli 2014 dosahovala 1,15 miliardy USD) aj napriek tomu, že sa klub od ročníka 2005/2006 iba raz kvalifikoval do vyraďovacej časti.

Seattle sa opiera o početnú základňu fanúšikov i výhodnú geografickú polohu. Nachádza sa len 192 km od Vancouvru, vďaka čomu by mohla vzniknúť nová rivalita s klubom Canucks. V meste však musia postaviť nový štadión, pretože súčasná KeyArena má už 52 rokov. Las Vegas tento problém nemá, buduje arénu pre 20-tisíc návštevníkov. NHL by sa stala vôbec prvou severoamerickou športovou súťažou v meste hazardu.

Rebríček kandidátov nie je

Bettmana síce interes o účinkovanie v lige teší, no zatiaľ nepripravuje plán expanzie do nových oblastí. Na júnovej tlačovej konferencii v Los Angeles pred začiatkom finále play off iba všeobecne načrtol, kedy by spolu s Radou guvernérov mohli otvoriť diskusiu o zvýšení počtu účastníkov súťaže. "Myslím si, že ak sa dostaneme do bodu, keď o vstup do NHL prejaví dostatočný záujem vyhovujúci počet miest, budeme mať dôvod začať zvažovať rozšírenie ligy.“

Muž, ktorý na čele NHL stojí už temer 22 rokov, v októbrovom rozhovore pre spravodajskú agentúru The Associated Press upozornil, že skôr, než s majiteľmi tímov pristúpia k rokovaniam o zvýšení účastníkov, musia si stanoviť limit optimálneho počtu mužstiev a ubezpečiť sa, či väčší geografický rozptyl NHL na severoamerickom kontinente neublíži súťaži ako celku. "To si vyžiada analýzu, ku ktorej sme sa zatiaľ nedostali. Na stenách našej kancelárie nie je žiaden rebríček miest, v ktorých ešte nepôsobíme. Počúvame záujemcov o vstup do ligy a budeme ich zrejme ešte dlho počúvať, no v súčasnosti je to všetko.“

Vstup stojí vyše 350 miliónov dolárov

Prečo nie je liga v rozširovaní aktívnejšia? Bettman tlačovej agentúre The Canadian Press pred štartom tréningových kempov povedal, že vzhľadom na súčasný viac než uspokojivý hospodársky stav NHL nie je dôvod robiť akékoľvek zmeny. „Naše organizácie neboli nikdy zdravšie. Ekonomické postavenie ligy nebolo nikdy lepšie ako teraz.“ Zaiste, veď súťažné príjmy z hokeja dosiahli v sezóne 2013/2014 rekordnú sumu 3,7 miliardy USD a od začiatku aktuálneho ročníka plynie najvýnosnejší kontrakt o predaji mediálnych práv v histórii, vďaka ktorému liga od kanadskej spoločnosti Rogers Communications' v najbližších 12 rokoch zinkasuje 5,2 miliardy USD.

Príchod ďalších tímov by však miliardové výnosy mohol ešte zvýšiť, a to vďaka poplatkom za expanziu. Jednou z podmienok prijatia do NHL je totiž taxa, ktorú musí uhradiť nový člen. Keďže pohyblivý jednorazový príspevok sa nezapočítava do tržieb, o ktoré sa majitelia klubov podľa kolektívnej zmluvy delia s hráčmi v pomere 50:50, suma by ostala lige. V roku 2000, keď sa do NHL začlenili Minnesota Wild a Columbus Blue Jackets, činila vstupná platba 80 miliónov USD.

Podľa vyjadrenia Garyho Bettmana z októbrovej tlačovej konferencie v Kalifornii by dnes šlo o čiastku presahujúcu 350 miliónov, pretože od prelomu tisícročí vzrástla hodnota všetkých klubových organizácií. Napriek tomu zostáva jeho postoj k rozširovaniu ligy rezervovaný. „Ide o veľmi dôležité obchodné rozhodnutie, ktoré zahŕňa veľa peňazí. Učiníme ho iba vtedy, keď naň budú správne dôvody a vhodný čas.“

Že by pred sezónou 2017/2018, keď NHL oslávi storočnicu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozšírenie NHL