Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejový Nowitzki Sturm sa rozlúči s hviezdami. Na exhibíciu pozval aj Cháru

V sobotu sa s kariérou oficiálne rozlúči jeden z najznámejších hráčov v nemeckých hokejových dejinách Marco Sturm.

07.08.2014 11:34
Marco Sturm, Patrice Bergeron, Zdeno Chára Foto: ,
Snímka z roku 2009. Marco Sturm (v strede) oslavuje gól s Patriceom Bergeronom (vľavo) a Zdenom Chárom.
debata

V Landshute si na exhibičný zápas okrem niekdajších spoluhráčov z národného tímu Uda Kiesslinga, Jochena Hechta, Daniela Kreutzera, Svena Felského, Mirka Lüdemanna či Johna Trippa pozval aj slovenského reprezentanta Zdena Cháru, s ktorým v Bostone hrával v rokoch 2006 – 2010.

„Len nedávno som si uvedomil, že v sobotu bude na ľade pravdepodobne výber najlepších nemeckých hokejistov porovnateľný s nomináciou na olympijské hry,“ uviedol s úsmevom podľa Eishockey News 35-ročný krídelník, ktorému prisľúbili účasť na akcii súčasní Nemci v NHL Christian Ehrhoff, Dennis Seidenberg a Marcel Goc. Výťažok z exhibície poputuje na konto oslávencovej nadácie pre deti s rakovinou.

Parády Marca Sturma v drese Bostonu

Sturm odohral v najlepšej lige sveta v rokoch 1997 – 2012 dovedna 938 stretnutí v základnej časti s bilanciou 242 gólov a 245 asistencií. V play-off pridal 68 duelov (9+13). V ôsmich sezónach pokoril 20-gólovú métu, jeho stropom bolo 28 presných zásahov v ročníku 2002/2003 v drese San Jose Sharks, ktorý si obliekal od júla 1997. V novembri 2005 ho vymenili do Bostonu, kde pôsobil až do roku 2010. Na záver kariéry vystriedal ešte štyri kluby (Los Angeles, Washington, Vancouver, Florida), ale nenadviazal v nich na predchádzajúcu gólovú produkciu.

„Nemohol som si to celé vari krajšie vysnívať. Nepodarilo sa mi síce siahnuť na Stanleyho pohár, ale nikdy by som si nepomyslel, že v NHL odohrám štrnásť sezón,“ rekapituloval rodák z bavorského Dingolfingu (nar. 8. septembra 1978), aktuálne žijúci neďaleko Miami, ktorého bývalý tréner reprezentácie Uwe Krupp nazval „Hokejový Nowitzki“ podľa nemeckej stálice v basketbalovej NBA. Práve Sturm otvoril v San Jose brány NHL ďalší Nemcom.

Rýchlosťou a výbornou kontrolou puku známy Sturm reprezentoval Nemecko na troch záverečných turnajoch A-divízie majstrovstiev sveta a dvoch pod piatimi olympijskými kruhmi. V národnom tíme tvoril obávané trio najmä s centrom Leonardom Socciom a krídelníkom Klausom Kathanom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Boston Bruins #Marco Sturm