Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Selänne bude prvým hráčom Anaheimu s dresom pod stropom haly

Bývalý vynikajúci hokejový útočník Teemu Selänne sa počas budúcej sezóny NHL dočká ocenenia zo strany Anaheimu, za ktorý odohral väčšinu zo svojej zámorskej kariéry.

01.08.2014 22:21
Teemu Selänne Foto: ,
Teemu Selänne.
debata

Štyridsaťštyriročný Fin sa stane vôbec prvým hráčom kalifornského klubu, ktorého dres bude vyvesený k stropu haly, číslo osem, s ktorým Selänne hrával, potom vyradia z používania.

Vedenie Ducks naplánovalo akciu nazvanú „Teemu Tribute Night“ príhodne na 11. januára, kedy Káčeri privítajú v domácom prostredí Winnipeg. Tím z tohto kanadského mesta v NHL nejakú dobu nepôsobil, aj vďaka názvu Jets však v roku 2011 nadviazal na tradíciu, ktorú predtým započala organizácia, do ktorej patril práve Selänne. Ten hrával za Winnipeg, ktorý ho do NHL aj draftoval, v rokoch 1992 až 1996, kedy bol vymenený do Anaheimu.

Prvá kapitola Selänneho pôsobenia v Ducks skončila počas ročníka 2000/01, kedy ho výmena zaviala do San Jose. Potom hral ešte za Colorado, ale po ročnej výluke slávnej ligy obliekol v roku 2005 opäť dres Anaheimu a v ňom tiež zakončil kariéru.

„Teemu je ikonou našej organizácie a zaslúži si byť tým prvým hráčom, ktorého dres bude vyradený z užívania,“ uviedli vlastníci klubu Henry a Susan Samuelisovci v piatkovom tlačovom vyhlásení. „Jeho oddanosť voči klubu a našej komunite je neprekonateľná. Dychtivo očakávame, až príde 11. január, aby sme vzdali poctu hráčovi svetovej triedy, ambasádorovi a šampiónovi, ktorým je náš drahý Teemu Selänne,“ píše sa tiež vo vyhlásení.

„Je to obrovská pocta,“ reagoval Selänne. „Samuelisovci a celá organizácia Ducks urobili z tohto miesta niečo naozaj jedinečné pre mňa a aj pre moju rodinu. Už sa teším, ako si ten večer užijem s našimi fanúšikmi, ktorí ma toľko rokov podporovali,“ vyhlásil obľúbený a populárny „Fínsky blesk“.

Selänne, desiatka draftu 1988, zakončil bohatú kariéru ako držiteľ klubových rekordov v takmer všetkých „ofenzívnych kategóriách“, vrátane najvyššieho počtu strelených gólov (457), zaznamenaných asistencií (531) i kanadských bodov (988), ale aj plusových bodov v hodnotení účasti na ľade pri strelených a obdržaných góloch (+120).

S celkovou bilanciou 684 gólov patrí Selännemu 11. miesto v historickom poradí strelcov, v kanadskom bodovaní je pätnásty (1457). Jeho bodovo najlepšou sezónou bola tá vôbec prvá, kedy za Winnipeg stihol počas 84 stretnutí nazbierať 132 bodov za 76 gólov a 56 asistencií. V roku 2007 pomohol Anaheimu dobyť doteraz jediný Stanley Cup klubovej histórie.

Na medzinárodnej scéne sa zúčastnil celkovo šiestich olympiád, tento rok v Soči získal s Fínskom už tretí olympijský bronz, z olympiády 2006 má navyše aj striebro. Striebro (1999) a bronz (2008) má takisto z majstrovsti­ev sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Teemu Selänne #Anaheim Ducks