Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pánik: V mladom tíme chcem hrávať viac

Zahral si na olympiáde v Soči, svetovom šampionáte v Minsku a k päťdesiatim zápasom v základnej časti zámorskej NHL pridal aj prvé dva v play off v kariére.

25.07.2014 08:00
Richard Pánik Foto: ,
Richard Pánik.
debata

Napriek tomu mu sezóna nevyšla úplne podľa predstáv. Richard Pánik sa v lete s vedením Tampy Bay dohodol na ročnej dvojcestnej zmluve v hodnote 735-tisíc amerických dolárov.

„Priznávam, čakal som, že mi Tampa ponúkne jednocestný kontrakt. Zatiaľ však nemám právo využiť arbitráž, takže som sa pri prípadnom vyjednávaní nemal príliš o čo oprieť. Návrh som prijal s tým, že ďalšia sezóna mi vyjde lepšie, o rok už budem v úplne inej situáciu a ponúknu mi výrazne lepšiu zmluvu,“ tvrdí 23-ročný útočník.

Zvažovali ste dlho ponuku Tampy?
Chvíľu sme nad ňou premýšľali, ale iné riešenie tam veľmi nebolo. V Tampe som chcel ostať a bol som rád, že ma nevymenili do iného tímu. Z ponuky klubu som nebol nadšený, ale vzal som ju.

Agent vám nepredostrel finančne lákavejšiu zmluvu z Európy?
Nie. Vravel som mu, že do Európy ešte nechcem ísť. Hovoril som mu, že v horšom prípade vezmem aj dvojcestnú zmluvu, čo sa aj stalo. V Amerike chcem ostať a presadiť sa výraznejšie. Agent ma prípadnými ponukami z európskych klubov ani nezaťažoval.

Ako hodnotíte predošlú sezónu?
Nie som stopercentne spokojný, ale rozhodne ju nepovažujem za nevydarenú. Nebola moja najlepšia, ale ani najhoršia v zámorí. Chcem sa poučiť z chýb, ktoré som urobil minulú sezónu a v nasledujúcich rokoch sa ich vyvarovať.

Čo vám v klube najviac vyčítali?
Opäť mi vyčítali nevyrovnanosť výkonov. Na to tlačia, odkedy som v zámorí. Budem sa ešte viac snažiť, aby som odohral každý zápas na sto percent.

Ktorý okamih z uplynulej sezóny ostane pre vás najpamätnejší?
Séria play off proti Montrealu. Fanúšikovia boli skvelí a atmosféra v Tampe fantastická. Zabudnúť však nemôžem ani na olympiádu v Soči. Bola to pre mňa neskutočná skúsenosť – bývať v olympijskej dedine s ostatnými športovcami bolo niečo úplne nové. Práve tieto dva okamihy by som asi najviac vyzdvihol.

V play off ste vypadli s Montrealom už po štyroch zápasoch. Prečo tak rýchlo?
Cieľ bol spraviť play off, to sa nám podarilo. No je pravda, že výsledok prvého kola bol príliš trpký. Škoda, Montreal však bol jednoznačne lepší a vynikajúco mu chytal brankár Carey Price. Nechcem sa na to vyhovárať, ale nám sa zranil gólman Ben Bishop, ktorý nás držal celú sezónu. To sa výrazne podpísalo pod vývoj série.

Sledujete, čo sa počas leta deje v klube?
Samozrejme. Vedenie podpísalo pár hráčov, iných zase vymenilo. Vyzerá to tak, že budujeme mladý tím. Mal by som dostať ešte viac príležitostí hrať. Sme tam všetko chalani, ktorí sme hrávali v Norfolku a Syracuse. Partia bude dobrá, len sa treba pobiť o miesto i čo najlepšie výsledky.

Aký cieľ si dávate na budúci ročník? Stráviť ho celý v prvom tíme?
Už ani nerozmýšľam nad tým, že by ma poslali dole. Chcem si vybojovať stále miesto v zostave a konečne sa v NHL poriadne presadiť.

Kde sa pripravujete na novú sezónu?
Opäť v Banskej Bystrici pod dozorom Juraja Moravčíka a Michala Lacenu. Tréningový plán mi pripravuje Roman Švantner. Rozdiel oproti minulému roku je v tom, že mám na prípravu oveľa viac času. Zatiaľ čo vlani som stíhal len šesť týždňov, teraz máme k dispozícii deväť až desať týždňov. To je super.

Predošlé letá ste do tréningu zapojili aj box. Pribudlo vám niečo aj tentoraz?
Žiadna špeciálna novinka, ale tým, že mám viac času, tak je príprava trochu iná. Mám na všetko viac času, takže robím aj cviky, ktoré sme vlani vynechali. Momentálne sme v tréningovej skupine už len štyria – Martin Marinčin, Tomáš Matoušek, Andrej Sekera a ja.

Kde ste strávili dovolenku?
S priateľkou Nikolou sme strávili týždeň v Barcelone. Boli sme tam prvý raz na odporúčanie sestry, ktorá v Barcelone absolvovala výmenný pobyt aj tam pracovala. Vravela, že mesto je veľmi pekné, tak sme šli a aj nám sa veľmi páčilo. Hádam najviac Sagrada Família či Park Güell. No celé staré centrum je nádherné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Pánik #Tampa Bay Lightning