Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Edmonton smúti. Captain Canada sa rozlúčil s kariérou

Nikdy nevyhral Stanleyho pohár, no napriek tomu sa Ryan Smyth zaradil medzi najlepších hráčov Edmontonu Oilers v histórii.

13.04.2014 14:59
Ryan Smyth Foto: ,
Ryan Smyth sa neubránil slzám.
debata

Keď sa Ryan Smyth v sobotu lúčil s bohatou a úspešnou kariérou, neubránil sa slzám on, jeho spoluhráči ani fanúšikovia Oilers. Starosta Edmontonu Don Iveson dokonca vyhlásil 12. apríl za Deň Ryana Smytha.

"Jeden priateľ ma už pred rokmi upozornil, že hoci si myslím, aké náročné je dostať sa do NHL, oveľa ťažšie je odísť. A je to pravda. Sme rodina, veľmi ste mi pomohli a veľmi som si užíval možnosť spolupracovať s vami. Nič z mojej kariéry som nikdy neľutoval,“ povedal dojatý 38-ročný útočník spoluhráčom, keď im minulý týždeň v kabíne oznámil, že v sobotu odohrá posledný duel nielen v sezóne, ale aj v kariére. "Nevyhral som Stanleyho pohár, po ktorom som veľmi túžil, ale to je v poriadku, dokázal som veľa iných vecí a teraz ma čaká život po hokeji s mojou skvelou rodinou,“ dodal.

Hoci v drese Oilers nedokázal zopakovať úspechy famózneho mužstva z osemdesiatych rokov na čele s Gretzkym a Messierom a na vytúžený Stanleyho pohár nedosiahol ani počas necelých piatich rokov vo farbách NY Islanders, Colorada a Los Angeles, pochváliť sa môže obdivuhodnou medzinárodnou kariérou.

Rodák z Banffu má doma šesť zlatých medailí, ktoré získal s rôznymi výbermi Kanady. Raz triumfoval na juniorských majstrovstvách sveta, raz na Svetovom pohári, dvakrát na majstrovstvách sveta, raz na zimných olympijských hrách a počas ostatnej výluky v NHL získal primát aj na Spenglerovom pohári. U fanúšikov i spoluhráčov si vyslúžil prezývku Captain Canada (Kapitán Kanada), keďže na svetových šampionátoch sa mu kapitánske céčko ušlo až v šiestich prípadoch. Paradoxne, na drese Oilers si odbil prvý zápas v pozícii kapitána až v sobotu pri svojej derniére.

Smyth odohral v základnej časti NHL 1270 stretnutí s bilanciou 386 gólov a 456 asistencií. Vo farbách Edmontonu nazbieral 608 bodov, čo ho radí na šiestu priečku v klubovej histórii. Počas sobotňajšej emotívnej rozlúčky so spoluhráčmi a fanúšikmi sa Smyth viackrát neubránil slzám. Emócie na neho najviac doľahli, keď sa s ním priamo na ľad prišli rozlúčiť aj jeho najbližší – manželka a deti. Diváci svojho obľúbenca ocenili dlhotrvajúcim standing ovation i častým mohutným povzbudzovaním. Po zápase ho, napriek tomu, že sa nezapísal do štatistík, vyhlásili na jeho prvú hviezdu. Najmä preto, aby mohol absolvovať ešte jedno čestné kolo pred burácajúcimi tribúnami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryan Smyth