Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa: Ani druhý Stanleyho pohár ma nezmenil

Hokejový útočník Marián Hossa je prvým Slovákom, ktorý sa radoval zo zisku Stanleyho pohára dvakrát s rovnakým tímom. Po roku 2010 dvihol slávnu hokejovú trofej nad hlavu ako hráč Chicaga Blackhawks aj pred vyše týždňom.

03.07.2013 15:12
marián hossa Foto: ,
Marián Hossa.
debata (1)

„Ďalší Stanleyho pohár ma určite nezmenil. Možno si až trochu neskôr uvedomím, čo sme dokázali. Mať dva Stanleyho poháre je niečo špeciálne. Prvýkrát vyhrať trofej je niečo špeciálne a neuveriteľné. Druhýkrát je to ešte krajšie. Už človek vie, čo môže očakávať. Radosť bola enormná,“ uviedol po príchode na Slovensko Marián Hossa.

Po týždňových oslavách v Chicagu sa Trenčan ponáhľal domov za svojimi najbližšími. Pod hradom Matúša Čáka naňho čakali manželka i dcéra. V utorok sa zvítal s rodinou, v stredu odpovedal na otázky zástupcov médií. Najbližšie letné dni sa chystá stráviť doma v Trenčíne, na väčšiu dovolenku sa nechystá. „Leto bude krátke, chcem sa venovať dcérke a manželke. Možno vybehneme niekam do Tatier alebo na minidovolenku, nechcem veľa cestovať,“ poznamenal Hossa.

Hokejový tím Chicago Blackhawks má za sebou magickú sezónu zavŕšenú ziskom Stanleyho pohára. Začala sa tréningami hráčov, ktoré počas výluky v NHL organizoval Jonathan Toews, pokračovala rekordnou 24-zápasovou sériou s minimálne bodom od začiatku základnej časti, ziskom Prezidentského pohára pre najlepší tím dlhodobej súťaže a skončila sa triumfom nad Bostonom vo finále Stanleyho pohára. „Táto sezóna bola úspešná od začiatku až do konca. Utvorili sme rekord v počte zápasov s bodom, vyhrali Prezidentskú trofej, v play-off sme zdolali celý Západ a napokon i Boston. Bola to rozprávková sezóna a nemala žiadnu chýbu,“ tvrdil Marián Hossa, ktorý však ročník dohrával so zdravotnými problémami. V závere druhého finálového stretnutia sa mu posunula platnička v chrbte, na ďalší deň nemohol stáť na nohe a zobrali ho do nemocnice. „Dostal som epidurálnu injekciu, ktorá začala pôsobiť o štyri, päť dní. Nohu som poriadne necítil, bola dosť strpnutá,“ popisoval 34-ročný Hossa. Proti Bostonu zápas číslo tri vynechal, vo štvrtom však už na ľade nechýbal. Voľné dni mu pomohli. Trénerovi Joelovi Quennevillovi prisľúbil, že urobí všetko preto, aby nastúpil. „Hral som však ako polovičný Hossa. Všetci boli rýchlejší. Na nohu som len ťažko stúpal, prakticky som ju necítil. Nebolo to nič príjemné, ale napokon to dobre dopadlo,“ doplnil Hossa, podľa ktorého dôležitú úlohu zohral tréner Joel Quenneville. Počas skrátenej sezóny dával kouč hráčom dostatok voľna. Blackhawks nemali dlhé tréningy. „Trvali 30 – 35 minút a už nás tréner vyháňal z ľadu. Boli sme dostatočne oddýchnutí a v zápase sme po ľade lietali. Aj manželka sa mi smiala, že som nejako často doma,“ s úsmevom poznamenal Marián Hossa.

Po sezóne hrozila rodákovi zo Starej Ľubovne operácia, zatiaľ sa však lieči konzervatívne. V pondelok pred odletom z Chicaga dostal ešte druhú epidurálnu injekciu a o tri týždne by sa mal podrobiť ďalším vyšetreniam. Hossa verí, že sa operácii vyhne.

V roku 2010 oslavoval trofej spoločne s Tomášom Kopeckým, teraz bol jeho spoluhráčom Michal Handzuš. Stanleyho pohár príde okrem Trenčína aj do Banskej Bystrice. Handzuš sa stal hráčom Blackhawks počas sezóny a napokon si v Chicagu naplnil sen o Stanleyho pohári. Napokon ho dostal nad hlavu ako druhý po kapitánovi Jonathanovi Toewsovi. „To, čo Michal dokázal, bolo unikátne. Hral so zranením, s ktorým ‚pádloval‘ už pekne dlho. Včera sa podrobil dvom operáciám. Bolo toho veľa, ale oplatilo sa,“ uviedol Hossa na adresu slovenského spoluhráča.

Kapitánom finálového súpera z Bostonu je Zdeno Chára, Hossov sused z Trenčína a dobrý kamarát. Obaja Slováci si telefonovali pred začiatkom série, okrem osobných vecí si popriali vo finále veľa šťastia. „So Zdenom sme si po finále podali ruky a objali sa. Veľa času na debatu nebolo. O deň neskôr sme si napísali niekoľko sms správ a dohodli sa, že sa stretneme v Trenčíne. Zdeno je skvelý človek a môj dobrý priateľ. Bol to zvláštny pocit, že dvaja kamaráti bojovali o cennú trofej,“ tvrdil Hossa.

Hlavné oslavy so Stanleyho pohárom sa v Chicagu konali minulý týždeň v piatok, do ulíc vyšlo približne dva milióny ľudí. Hráči Blackhawks si slávu užívali plnými dúškami. V lete by mala trofej zavítať aj na Slovensko. Zatiaľ však nič bližšie nie je známe, špekuluje sa o auguste. „Program bude záležať aj od toho, koľko trofej pobudne v Trenčíne. Určite sa pokúsim vyhovieť každému,“ skonštatoval Hossa, ktorý bude vo februári 2014 jedným z pilierov slovenskej reprezentácie na zimných olympijských hrách v Soči. „Olympiáda je jedno z najkrajších podujatí pre športovca. Pre mňa je vždy cťou reprezentovať svoju krajinu na podobnom podujatí. Ak budem mať výkonnosť a tréner ma povolá, veľmi rád prídem,“ dodal Marián Hossa.

1 debata chyba