Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kdeže prekliaty. Hossa opäť siaha na hokejový grál

Hoci v roku 2010 Marián Hossa získal prsteň za triumf v Stanleyho pohári, stále má obdivuhodnú motiváciu strieľať góly a rozhodovať zápasy.

12.06.2013 18:01
Stanley Cup Blackhawks Flyers Hockey Foto: ,
Marián Hossa s cennou hokejovou trofejou v roku 2010.
debata (3)

Tento postoj je typický pre hokejových velikánov. V noci na dnes rozohrali Chicago s Bostonom ďalší diel zápolenia o hokejový grál. A Hossa je opäť pri tom. Už štvrtýkrát za ostatných šesť rokov. Unikát.

Rodák zo Starej Ľubovne dobre vie, aký dokáže byť Stanley Cup krutý. V roku 2008 mal smolu, o rok neskôr bol dokonca mnohým na posmech a až na tretí pokus sa dočkal – konečne sa stal hrdinom. Hossova cesta za najcennejšou klubovou trofejou patrí k pamätným príbehom NHL. V sezóne 2007/08 slovenský útočník žiaril v priemernej Atlante, no na konci prestupového obdobia zmenil dres a odišiel do ambiciózneho Pittsburghu. Penguins dokráčali až do finále, v ktorom prehrali 2:4 na zápasy s Detroitom.

Sklamaný Marián Hossa po prehre Pittsburghu s... Foto: SITA/AP, Gene J. Puskar
Hossa, Pittsburgh Sklamaný Marián Hossa po prehre Pittsburghu s Detroitom vo finále Stanley Cupu v roku 2008.

„Taký smútok som po zápase ešte nevidel. Po návrate z ľadu bolo v kabíne päť minút ticho, niektorí plakali. Niekedy človek musí padnúť, aby potom vstal a ďalšiu cennú skúsenosť v budúcnosti zúročil. Verím, že vrchol ešte príde,“ uviedol vtedy krídelník.

V lete Hossa premýšľal, komu sa ako voľný hráč upíše. Edmonton ponúkol obrovský balík peňazí (80 miliónov dolárov na 10 rokov), no sotva mohol ašpirovať na trofej. Pittsburgh bol lepšia hokejová adresa a 49 miliónov na sedem rokov znelo ako štedrá ponuka. Ale Hossa uvažoval celkom inak. Rozhodol sa pre Detroit, hoci mu Red Wings mohli dať len ročný kontrakt na 7,45 milióna dolárov.

„Akurát som bol na benzínke, volal mi Hossov agent Rich Winter a vravel, že Marián chce u nás hrať. Skoro som si po aute rozlial benzín,“ opisoval pre Detroit Free Press generálny manažér Detroitu Ken Holland. „Napokon som sa rozhodoval len medzi Pittsburghom a Detroitom. Keď som tie dva tímy porovnal, zdalo sa mi, že šancu vyhrať Stanley Cup budem mať o čosi lepšiu v Detroite. O rok uvidíme, či som si naozaj vybral správne,“ vysvetľoval svoj postoj Hossa.

Sezóna sa však pre neho skončila katastrofou. Detroit podľahol vo finále 3:4 na zápasy – Pittsburghu. Fanúšikovia Penguins, ktorí na neho počas sezóny vykrikovali, že je zradca, sa mu smiali. Ich klub ušetril milióny a ešte aj pokoril hráča, ktorý sa mu otočil chrbtom. „Niekedy musíte prehltnúť veľmi horkú pilulku,“ precedil pomedzi zuby sklamaný Hossa.

V prvý júlový deň roku 2009 Hossa podpísal 12-ročnú zmluvu na 62,8 milióna dolárov s Chicagom Blackhawks. Určite netušil, že sa hneď v prvej sezóne so svojim novým klubom prebojuje opäť do finále. Úspešného! S jedným z najlepších hokejistov sveta sa šťastena poriadne zahrávala, no napokon si sadla aj naňho. „Máme perfektný tím. A máme Mariána Hossu. Bola radosť pozerať sa na jeho hru. Každý hovoril o tom, že je prekliaty. A my sme to prekliatie zrušili,“ vravel spokojným hlasom majiteľ Chicaga Blackhawks William Rockwell Wirtz.

Hossa dvihol nad hlavu Stanley cup

V júni 2013 súperí Veterné mesto – ako volajú Chicago – znovu o Stanleyho pohár. A slovenská hviezda plní dôležitú úlohu. „Hossa je motor ofenzívy tohto tímu,“ napísal o ňom portál bleacherreport. Kým Blackhawks postúpili až do finále, Hossa nastrieľal v 17 zápasoch play off 7 gólov. Pre Chicago mali obrovskú cenu. „Keď sú Blackhawks v úzkych a potrebujú dať gól, Hossa je často na ľade,“ všimli si zámorskí novinári.

Gól Mariána Hossu v šiestom zápase série proti Los Angeles.

Chicago vyhralo tohto roku všetkých šesť zápasov play off, v ktorých Hossa skóroval. A milovníci štatistík šli ešte ďalej. Slovenský snajper strelil v kariére v play off 43 gólov, až 39 z nich padlo vo víťazných zápasoch. V historickej tabuľke produktivity vo vyraďovacích zápasoch je Hossa so 111 bodmi piaty spomedzi aktívnych hráčov. A vo finále môže túto skvelú bilanciu ešte vylepšiť.

Bitka o Stanleyho pohár medzi Chicagom a Bostonom sa začína vo štvrtok o 2.00

3 debata chyba