Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa rozhodol zápas proti kráľom, tučniakov zasa odstrelil Čech Krejčí

Vo finále konferencií NHL svoju silu opäť ukázal český a slovenský hokej. Na západe pomohol Chicagu otočiť zápas Marián Hossa, na východe zasa paralyzoval Pittsburgh Čech David Keejčí z Bostonu.

02.06.2013 08:04
Hossa, Chicago Foto:
Veľká radosť hráčov Chicaga po góle Mariána Hossu.
debata (1)

Krejčí sa podpísal dvomi gólmi v úvodnom zápase finále Východnej konferencie pod víťazstvo Bostonu 3:0 v Pittsburghu a bol vyhlásený za prvú hviezdu zápasu.

Rodák zo Šternberku si zároveň upevnil vedúcu pozíciu v produktivite tohtoročného play off NHL, v ktorej má s bilanciou sedem gólov a dvanásť asistencií trojbodový náskok pred druhým Jevgenijom Malkinom z Pittsburghu.

Krejčí, ktorý bol so siedmimi strelami najaktívnejším hráčom zápasu, prekonal prvýkrát Tomáša Vokouna v deviatej minúte. V nej sa jeho pokus z medzikružia otrel o korčule blokujúceho Paula Martina a tečovaný puk prešiel českému gólmanovi medzi betóny do bránky. V druhom prípade český hráč zvyšoval na začiatku tretej tretiny na 2:0, keď dorazil vlastnú strelu za rozhodeného gólmana. Definitívnu poistku pridal Nathan Horton. Brankár medveďov Tuukka Rask zneškodnil všetkých 29 striel, aj keď niekoľkokrát mu pomohla tyč.

Na druhej strane kryl Vokoun 27 pokusov súpera, pričom štyri z nich chytil Jaromírovi Jágrovi. Na českého útočníka, ktorý vyšiel v šiestom zápase v rade bodovo naprázdno, sa od začiatku stretnutia pri jeho kontakte s pukom bučalo. Niektorí fanúšikovia Pittsburghu, kde Jágr získal svoje jediné dva Stanley Cupy, stále nemôžu prehryznúť, za akých okolností pred rokmi od nich odišiel a že po návrate z KHL dal prednosť ich najväčšiemu rivalovi Philadelphii.

„Chceli sme sériu dobre odštartovať a získať prvé víťazstvo. Sme radi, že ju máme. Teraz sa ale musíme pripraviť na druhý zápas a pokúsiť sa aj ten vyhrať,“ uviedol Krejčí. „Úvod zápasu mali dobrý, vypracovali si nejaké šance. Nám sa ich nedarilo držať ďaleko od bránky, nemohli sme sa tak dostať k forčekinku. Zmenilo sa to až po prvom góle, potom sme začali hrať častejšie u nich. V druhej a tretej tretine už sme hrali, ako sme si predstavovali,“ povedal Krejčí.

„V podobnej situácii sme ešte neboli, musíme sa z nej vyhrabať. Na tento súboj musíme zabudnúť a v druhom hrať oveľa lepšie. Potrebujeme sa viac sústrediť na hru, mať väčšiu trpezlivosť,“ tvrdil kouč Penguins Dan Bylsma.

Do finále Západnej konferencie vstúpili víťazne hokejisti Chicaga, ktorí doma zdolali obhajcu Stanleyho pohára z Los Angeles 2:1. Víťaz základnej časti síce ako prvý inkasoval z hokejky Justina Williamsa, ale v prostrednom dejstve vďaka dorážke Patricka Sharpa a teču Mariána Hossu otočil stav. Tridsaťštyriročného krídelníka vyhlásili po zápase za tretiu hviezdu.

Hossa pred stretnutím najskôr žmurknutím počas hymny pozdravil kamarátov na Slovensku. Priatelia kontaktovali trenčianskeho odchovanca pred sobotňajším súbojom a avizovali mu, že budú sledovať súboj v niektorom z barov. Počas hymny žmurkol do objektívu ako slávny herec. Odrážalo to aj veľkú pohodu a uvoľnenie, v ktorom boli Blackhawks pred stretnutím.

„Partia priateľov mi zavolala a hovorila, že budú sledovať zápas. Vyslal som im jeden signál, dúfam, že ho pochopili,“ povedal podľa Chicago Tribune s rozpačitým úsmevom Hossa.

Na margo gólu však už vážne dodal: „Toto bol jeden z tých gólov, pri ktorých puk cestou na bránku len zasiahne hokejku a zmení smer. Toto je dobrý spôsob ako sa dostávať k možnostiam na gól, len treba strieľať na bránku. Snažil som sa len zasiahnuť puk.“

Rodák zo Starej Ľubovne pochválil aj brankára z L.A. „Asi to je najrýchlejší brankár v lige, má skvelé reflexy. Keď vidí puk, dokáže ho zastaviť. Musíte pred ním zahustiť priestor, držať ho na čiare a snažiť sa často strieľať a dorážať,“ tvrdí Hossa.

„Urobili sme dobrú prácu pri ochrane našej bránky,“ uviedol slovenský útočník a doplnil: „Je vždy skvelé, keď vyhráte prvý zápas. Dnes sme urobili množstvo dobrých vecí. Vieme, že v nedeľu v druhom súboji musíme na ne nadviazať.“

Asistenciu si pripísal aj Michal Handzuš, ktorý v obrannom pásme založil akciu, na ktorej konci bol práve Sharp. Obaja Slováci tak bodovali v štvrtom zápase play-off po sebe a sú ťahúňmi čiernych jastrabov.

ZÁPADNÁ KONFERENCIA
Chicago – Los Angeles 2:1 (0:1, 2:0, 0:0) – stav série: 1:0
Góly: 33. Sharp (Oduya, HANDZUŠ), 37. MARIÁN HOSSA (Keith, Bickell) – 15. J. Williams

VÝCHODNÁ KONFERENCIA
Pittsburgh – Boston 0:3 (0:1, 0:0, 0:2) – stav série: 0:1
Góly: 9. Krejčí (Horton, Ference), 45. Krejčí (Horton), 48. Horton (Lucic, G. Campbell)

AKTUALIZUJEME

1 debata chyba