Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Legendárny kapitán Detroitu vyrastal na slovenských jedlách

Trikrát získal Stanleyho pohár, odohral trinásť Zápasov hviezd NHL a v Detroite mu postavili sochu. Po otcovi má talianske meno, ale v žilách mu koluje aj slovenská krv.

12.04.2013 07:00
debata
Kapitán Detroitu Alex Delvecchio. Foto: Hockeylegends.com
Alex Delvecchio Kapitán Detroitu Alex Delvecchio.

Alex Delvecchio, legendárny kapitán hokejových Red Wings to pre Pravdu potvrdil: „Áno, moja mama bola Slovenka.“

Delvecchio vyrastal v kanadskom meste Fort William (dnes súčasť Thunder Bay) v štvrti East End, ktorá patrila prisťahovalcom z rôznych kútov Európy. Podobne ako Rudy Migay, Larry Cahan, Benny Woit, John Kubinec a ďalší potomkovia slovenských imigrantov, aj Alex odmalička miloval hokejku a puk.

„Do dvanástich rokov sme nehrali v žiadnom organizovanom družstve, ale na ulici alebo na dvore. Z detstva si ešte pamätám, že som navštevoval katolícku školu Saint Stan, kde učili mníšky. Riaditeľka vedela o mojej vášni pre hokej, tak ma nechala, aby som pripravoval klzisko, na ktorom sa odohrávali súboje medzi školami,“ povedal 81-ročný Delvecchio.

Po slovensky iba zdravil

Rodokmeň hokejovej legendy doplnil hokejový nadšenec Ľubo Kopec, ktorý pátra po hráčoch NHL so slovenskými koreňmi. „Jeho mama sa volala Annie Tapak a narodila sa už za morom rodičom z Oravy. Delvecchiov starý otec Jozef Michal Ťapák pochádzal z Dlhej nad Oravou a stará mama Anna Garajov-Balinová z Podbiela.“

Ako si na svojich slovenských predkov spomína Delvecchio? „Mama zomrela, keď som mal tuším deväť rokov. Doma sme sa rozprávali len po anglicky. Keď sme šli na návštevu k starým rodičom z otcovej strany, trochu sme hovorili po taliansky. U druhých starých rodičoch sa hovorilo po slovensky, ja som vedel iba pozdraviť dobrý deň a dovidenia.“

Varila mama nejaké slovenské jedlá? „Ó samozrejme. Jedávali sme kapustové závitky, pirohy. Dedo zvykol mať vzadu na verande veľký sud zaťažený kameňom. Z neho sme si naberali kyslú kapustu, ktorú sme si dávali s klobáskou a pirohmi,“ odvetil hokejový veterán. Väčšina slovenských prisťahovalcov navštevovala bohoslužby v slovenskom kostole Svätého Petra, nie však Delvecchiovci. „My sme chodili do poľského, kde som robil miništranta.“

Hokejové začiatky strávil Delvecchio vo Fort William, kde si ho všimol skaut Red Wings Lou Passador, ktorý odporučil mladíka generálnemu manažérovi Detroitu Jackovi Adamsovi. Ten si ho zmluvne podchytil. Delvecchio pokračoval v kariére v juniorskom tíme Oshawa Generals, ktorý koučoval veterán Red Wings z 30. rokov minulého storočia Larry Aurie. „Jeho tréningy boli také pútavé, že sme veľmi neradi schádzali z ľadu,“ spomínal Delvecchio v jednom z rozhovorov.

Spomienky na pôsobenie Alexa Delvecchia v NHL

Do NHL prenikol naplno v ročníku 1951/52. Nedostával veľa priestoru, nastupoval v treťom útoku, no na nováčika si nepočínal zle. Strelil 15 gólov a na konci sezóny sa tešil prvýkrát zo zisku Stanleyho pohára. V ďalšom ročníku vytvoril produktívny útok na krídlach s Tedom Lindsayom a Gordiem Howeom. Red Wings prežívali jedno z najúspešnejších období v histórii. V NHL, ktorú hralo vtedy iba šesť klubov, triumfovali aj v roku 1954 a 1955.

Od roku 1962 nosil Delvecchio prezývaný pre bacuľatú tvár Fats (Tuky) na drese kapitánske céčko. Bol nielen skvelý hráč, ale aj hokejový džentlmen. Trikrát získal Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča so špičkovou výkonnosťou. V sezóne 1968/69 vytvorilo trio Delvecchio, Howe a Frank Mahovlich najúdernejší útok v profilige, spolu dosiahli 118 gólov a prekonali rekord útočnej trojky Montrealu Canadiens Toe Blake, Elmer Lach a Maurice Richard z roku 1945.

Celú kariéru odohral Delvecchio trochu v tieni slávnejšieho spoluhráča Howea. Nikdy nebol najproduktívnejším hráčom klubu, hoci sa jedenásťkrát objavil v elitnej desiatke kanadského bodovania NHL.

Hráč, tréner, manažér

Na začiatku 70. rokov hra Red Wings upadla do priemeru, ale Delvecchio patril stále k svetlejším zjavom v tíme. V júni 1970 si slávneho rodáka pripomenuli v Thunder Bay. V slávnostný deň na jeho počesť vyšlo do ulíc mesta tridsaťtisíc ľudí. Keď v roku 1972 vznikla v zámorí konkurenčná súťaž World Hockey Association, Delvecchio dostal štedrú ponuku od tímu Houston Aeros, aby sa pridal k bývalému spoluhráčovi Gordiemu Howeovi. „Celý život som strávil s Red Wings, tak to už dočerta potiahnem s nimi až do konca. Bude hrať hokej tam, kde som mal z toho najväčšiu radosť,“ reagoval veterán.

Socha Alexa Delvecchia, ktorú odhalili v Joe... Foto: SITA/AP
Alex Delvecchio, socha Socha Alexa Delvecchia, ktorú odhalili v Joe Louis Aréne v Detroite v októbri 2008.

Mestu motorov zostal verný nielen počas celej kariéry, ale aj po nej. Keď si ho 9. novembra zavolali na pohovor majiteľ klubu Bruce Norris a generálny manažér Ned Harkness, Delvecchio si najskôr myslel, že ho chcú na staré kolena vymeniť do iného klubu. Lenže namiesto toho mu ponúkli funkciu trénera mužstva. „Na mojej tvári bolo badať prekvapenie. Bol to najkrajší deň v mojom živote,“ spomínal po rokoch. Na striedačke strávil tri sezóny, vyskúšal si aj post generálneho manažéra.

V roku 1977 ho uviedli do Siene slávy NHL. V Detroite si uctili Alexa Delvecchia v roku 1991, keď jeho dres vyvesili pod stropom Joe Louis Areny a desiatku navždy vyradili z užívania v klube. Len jeden hráč odohral za jeden klub viac zápasov v NHL než útočník s talianskymi a slovenskými koreňmi. Švéd Nicklas Lidström, zhodou okolností tiež za Detroit.

Mikita bol spočiatku zurvalec

Zohnať hokejového veterána Alexa Delvecchia nebolo jednoduché. Do svojej firmy na predmestí Detroitu chodí občas a len na pár hodín. Ale jedného dňa sa pošťastilo. „Voláte zo Slovenska? To je zaujímavé, ja mám príbuzných v Česku. Počkajte, hneď vás prepojím,“ vravela do telefónu asistentka v spoločnosti Alex Delvecchio Enterprises. O chvíľu sa ozval hlas hokejovej legendy.

Sledujete stále NHL?
Najmä v televízii, ale občas zájdem v Detroite na zápas. Naposledy som bol, keď prehrali s Chicagom.

Za Detroit hral aj Marián Hossa. Pamätáte si na neho?
Kto? Á Hossa. Samozrejme, výborný hráč, ale bol tu krátko, len jednu sezónu.

Prehral vo finále Stanleyho pohára s Pittsburghom, ale na druhý rok ho získal v drese Chicaga…
A teraz ho môže získať znovu, lebo Chicago vyzerá v tejto sezóne veľmi dobre.

Vo vašej ére ste nastupovali proti Stanovi Mikitovi, spomínate si na neho?
Skvelý hokejista, ale spočiatku bol zurvalec (so smiechom). Na ľade sa správal dosť agresívne.

Alex Delvecchio s bývalými hráčmi Detroitu... Foto: SITA/AP, Paul Sancya
Alex Delvecchio, Dinoc Ciccarelli, Joe Kocur Alex Delvecchio s bývalými hráčmi Detroitu Dinom Ciccarellim a Joeom Kocurom v roku 2012.

Ktorý moment v kariére si najviac ceníte?
Asi prvý Stanley Cup. V play off sme vyhrali všetkých osem zápasov a famózny brankár Terry Sawchuk asi štyrikrát nepustil ani gól.

Čo teraz robíte?
Užívam si dôchodok. Mám firmu, ktorá predáva výrobky pod značkou ADE, ale vedie ju môj syn.

Stretávate sa ešte s bývalými spoluhráčmi?
S Tedom Lindsayom každý týždeň, zostali sme v pravidelnom kontakte. Gordieho Howea nevídam až tak často a občas sa stretávam s mladšími hráčmi – Nickom Libettom, Denisom Hextallom. Ešte pred štyrmi-piatimi rokmi som hrával exhibičné zápasy, ale tempo je už na mňa príliš rýchle, tak sa radšej ujímam funkcie trénera. Ešte som si spomenul na Metra. Neviete akej národnosti bol Metro Prystai? Hral som s ním v útoku, mohol byť tiež Slovák alebo Poliak.

Ukrajinec…
Stretávali sme sa s jeho príbuznými, boli veľkí fanúšikovia hokeja. Zvykli nás pozvať na výborné vidiecke jedlá.

Len pre zaujímavosť. V dedine Podbiel, odkiaľ pochádza vaša stará mama, je malé múzem hráčov NHL, ktorých predkovia prišli do Ameriky z tohto regiónu. Nechýbate tam ani vy…
To je pekné. Nikdy som nebol v Československu. Dvakrát som vycestoval do Európy. Raz som bol vo Švédsku navštíviť spoluhráča z Detroitu Thommieho Bergmana, bol jedným z prvých Švédov v NHL. A potom som bol v Taliansku u sestry mojej manželky, ktorá žije vo Verone.

Alex Delvecchio
Legendárny hokejový útočník sa narodil 4. decembra 1931 vo Fort William (dnes súčasť Thunder Bay) v Kanade v taliansko-slovenskom manželstve. V NHL odohral 23 sezón – všetky v drese Detroitu Red Wings, ktorý viedol dvanásť rokov ako kapitán. Trikrát získal s mužstvom slávny Stanley Cup, 13-krát nastúpil na Zápas hviezd. V roku 1977 ho uviedli do Siene slávy NHL. Magazín The Hockey News ho zaradil v rebríčku Top 100 hokejistov všetkých čias na 82. miesto. Žije na predmestí Detroitu, vlastní firmu Alex Delvecchio Enterprises, ktorá ponúka rôzne produkty (odevy, módne doplnky, drobné domáce spotrebiče) so značkou ADE.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba