Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kopecký: Na Demitru si zaspomínam v kruhu rodiny

Boli ako bratia. Kamaráti na ľade i mimo neho. Keď Tomáš Kopecký podpísal zmluvu s Floridou Panthers, oslávil ju päťdesiatročnou slivovicou v spoločnosti Pavla Demitru. Ďalšie spoločné radostné chvíle už nepridali.

07.09.2012 11:00
Tomáš Kopecký Foto:
Tomáš Kopecký so striebornou medailou z tohtoročných MS v Helsinkách. Prebral ju v Demitrovom drese na kamarátovu počesť.
debata (1)

Ako si spomínate na deň jaroslavľskej tragédie?
Ráno som prichádzal na tréning, keď nám niekto povedal, že v Rusku spadlo lietadlo, niekde v okolí Jaroslavľu. Hneď som si spomenul na Paľa. Okamžite som sa spojil s Majom Hossom, no ani on presne nevedel, čo sa stalo a či bol Paľo v tom lietadle. Zapol som si internet, a potom som sa to dozvedel… Bolo to niečo neuveriteľné, hrozné.

Smútok za kamarátom je stále rovnako veľký…
Stále je to čerstvé a dlho aj bude. Nedá sa na to zabudnúť. Toto smutné výročie strávim v kruhu rodiny, pretože tak isto by to spravil aj Paľo. Preňho bola rodina prvoradá. Uložíme deti spať a spoločne s manželkou si otvoríme fľašku vína, zaspomíname si a pripijeme na jeho pamiatku.

Čo znamenal Demitra pre slovenský hokej?
Bol jedným z najlepších slovenských hráčov a skutočná legenda tohto športu. Len málokto spravil pre hokej na Slovensku toľko ako on. Skutočnosť, že po ňom pomenovali školu v Dubnici, štadión v Trenčíne či rôzne ocenenia je len dôkazom jeho veľkosti.

Tomáš Kopecký (vľavo) v objatí s Pavlom Demitrom. Foto: SITA, AP
Slovensko Švédsko Kopecký Demitra Tomáš Kopecký (vľavo) v objatí s Pavlom Demitrom.

Pripravujete sa v zámorí na novú sezónu. Pre hroziacu výluku sa však možno ani nezačať.
Na Floridu sme leteli už 24. augusta, synovi sa totiž začala škola. Každé ráno chodím na ľad trénovať, potom ešte aj do posilňovne. Príprave som sa venoval už aj predtým s chalanmi v Trenčíne, kde sme hrávali s obľubou napríklad bago.

Poznáte najnovšie prognózny z rokovaní?
Na 99 percent sa podľa mňa nezačne načas, pretože podmienky, aké ponúkajú majitelia klubov, sú neúnosné. Od poslednej výluky sa hráči veľmi poučili a sú o dosť viac informovaní. Môžeme sa lepšie k danej problematike vyjadrovať a riešiť ju.

Ako vyzerajú rokovania?
Každé mužstvo zastupuje na rokovaniach jeden hráč. U nás je to nový muž v zostave George Parros. Ten má navyše ešte dvoch poradcov, ktorí sú potom v kontakte s ostatnými hráčmi. Informovaní sme teda veľmi dobre.

Čo je hlavný bod sváru, pre ktorý hrozí výluka?
Peniaze. Vysvetlím to na príklade. Ak má hráč zmluvu na miliónov dolárov, tak by mal podľa nových pravidiel automaticky vrátil 24 percent, čo je v tomto prípade takmer štvrť milióna, navyše okrem toho ešte musí platiť aj dane. Šéf NHL Gary Bettman vyhlásil, že je ochotný spustiť hranicu na 19 percent, ale aj to je len na smiech.

Existuje nejaká hranica, s ktorou bude väčšina hráčov súhlasiť?
Dúfam, že sa dohodnú tak, aby nám nestrhávali nič. Prečo by nám mali brať niečo, na čom sme sa predtým dohodli? Tomu naozaj nerozumiem. Celé mi to ani nepríde ako boj hráčov a majiteľov klubov, ale spor bohatých a chudobnejších tímov ligy. NY Rangers, Vancouver či Chicago sú na tom ekonomicky dobre, ale potom sú tu aj slabšie tímy. Snaha bohatých je, aby sa menšie kluby až príliš nerozvíjali.

Tomáš Kopecký v drese Floridy Panthers. Foto: panthers.nhl.com
Tomáš Kopecký Tomáš Kopecký v drese Floridy Panthers.

Počítate aj s možnosťou, že by sa sezóna vôbec nezačala?
To si nemyslím. Aj majitelia tímov si totiž uvedomili o koľko peňazí prišli počas lockoutu pred ôsmimi rokmi. Odhadujem, že sa začne s jedno alebo dvojmesačným oneskorením.

Ak by došlo k najhoršiemu, zvažovali by ste ponuku z Európy?
Momentálne nad tým nerozmýšľam. Zo začiatku by som nehral nikde a venoval sa rodine. Ak by bola sezóna stratená, začal by som to riešiť.

Na MS vo Fínsku ste získali striebro, ako dlho trvali oslavy?
Celé to obdobie bolo úžasné. Na Slovensku som bol tri mesiace, pričom ten prvý bol poriadne hektický a plný osláv. Potom sa to už upokojilo, ale i tak som na momenty z Helsínk myslel veľmi často a rád.

1 debata chyba