Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Detroit si zvyká na život bez Lidströma. Presadí sa Tatar?

Po veľmi dlhom čase sa jeden z najlepších tímov NHL za posledné dve dekády Detroit Red Wings ocitá na križovatke. Mužstvo, ktoré rekordne 21-krát za sebou postúpilo do play-off, má síce v zostave stále dostatok talentovaných hráčov, ale bude mu chýbať veľká opora a kapitán. Nicklas Lidström.

02.09.2012 12:52
Nicklas Lidström Foto:
Nicklas Lidström.
debata

Švédsky sedemnásobný víťaz Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu ligy bol výnimočným hráčom. Nielen na ľade, ale aj v kabíne. Takýto hokejisti sa nahradiť nedajú, čo si uvedomuje aj tréner Mike Babcock. „Detroit vychoval za posledné roky viacero veľkých hviezd. Steve Yzerman a Nick sú toho najsvetlejším dôkazom. Sú to nenahraditeľní hráči, ale už len skutočnosť, že obliekali dres nášho klubu tak dlho, bola úžasnou skúsenosťou pre všetkých chlapcov, s ktorými môžeme do ďalších rokov počítať,“ priznal.

Lidström dodával Detroitu istotu na modrej čiare viac ako dvadsať rokov. Bol skvelým obrancom, ale aj zakončovateľom pri presilových hrách. Zatiaľ je otázne, kto po ňom preberie kapitánske „C“, adeptov je však viacero. Pavel Dacjuk, Henrik Zetterberg či Niklas Kronwall by mali byť hlavnými favoritmi.

Oveľa väčšiu zodpovednosť budú mať v novej sezóne (ak sa začne) Jonathan Ericsson, Jakub Kindl či Kyle Quincey, teda nová generácia obrancov Red Wings. Pozícia elitného beka pripadne na Kronwalla. Ten síce vie zazmätkovať, ale všetko vynahrádza skvelou hrou do tela. Jeho bodyčeky patria k najlepším a najtvrdším v celej súťaži.

Niklas Kronwall takto ‚zničil‘ Jakuba Voráčka

Okrem Lidströma prišlo mužstvo z „Hockeytownu“ aj o ďalšieho skvelého zadáka Brada Stuarta, ten odišiel do San Jose. Do popredia by sa tak mal dostať iný švédsky bek – Jonathan Ericsson. Očakáva sa, že jeho priemerný pobyt na ľade vstúpne prvýkrát v kariére nad 20 minút na zápas. Dôležitá bude v jeho prípade zdravotná otázka, keďže zatiaľ ani raz nedokázal odohrať všetkých 82 duelov sezóny.

Dvadsaťosemročný Eriksson už viackrát ukázal záblesky geniality, je však pripravený posunúť svoju kariéru o stupienok vyššie? Podľa analytikov stránky nhl.com nemá na výber. Jednoducho musí! „Nepotrebujeme od neho góly, vyžadujeme od neho perfektnú hru pred bránkou a v rohoch klziska. To sú priestory, kde musí kraľovať,“ priznal kouč Babcock.

Jonathan Ericsson (vľavo). Foto: SITA
Jonathan Ericsson Jonathan Ericsson (vľavo).

Ďalšou veľkou neznámou bude útočná sila červených krídiel. Organizácia, ktorá sa môže popýšiť asi najlepšou výchovou talentov v lige, je pripravená otvoriť dvere do veľkého hokeja pre viacero mladých hráčov.

Asi najväčšou hviezdou má byť švajčiarsky útočník Damien Brunner, ktorý by mal nahradiť Jiřího Hudlera (odišiel do Calgary). Brunner doteraz hrával v domácej lige za Zug, v 167 zápasoch nazbieral 190 bodov za 78 gólov a 112 asistencii. Tréner Babcock sledoval Švajčiara pozorne na majstrovstvách sveta, kde patril k najlepším hráčom krajiny heltvétskeho kríža. „Dáva veľa gólov, je to rodený strelec. Bude sa musieť preorientovať zo širokých európskych klzísk na tie zámorské, ale pri jeho talente by to nemal byť veľký problém,“ mieni Babcock.

Švajčiarski reprezentanti Damien Brunner... Foto: Reuters
Švajčiarsko Taliansko Brunner Švajčiarski reprezentanti Damien Brunner (vľavo) s Romanom Josim.

Ďalším adeptom na prvé mužstvo je aj slovenský útočník Tomáš Tatar. Dvadsaťjedenročný rýchlik sa takisto prezentoval v skvelom svetle na svetovom šampionáte, kde sa pričil o senzačný zisk striebornej medaily. V NHL už odohral deväť zápasov, v ktorých dokázal strelil jeden gól.

„Na oficiálnej stránke NHL som čítal článok nejakého experta, že by som sa mal dostať do prvého tímu alebo byť v pozícii prvého náhradníka. Ak by mi v tejto sezóne NHL nevyšla, v budúcej ma určite neminie. Podľa môjho kontraktu musím hrať v sezóne 2013/14 v Detroite, alebo Red Wings na mňa stratia práva. V takom prípade by si ma mohol vziať ktorýkoľvek iný tím NHL a minimálne na dva mesiace mi dať šancu v prvom tíme,“ prezradil v nedávnom rozhovore pre Pravdu Tatar.

Tomáš Tatar odohral za Detroit už deväť zápasov. Foto: PROFIMEDIA
Detroit Tatar Tomáš Tatar odohral za Detroit už deväť zápasov.

Rodák z Ilavy by mohol byť žolíkom Detroitu. Tvrdo na sebe pracuje, čo mu pomaly prináša ovocie. „Vnímam to ako osud, že ma draftoval práve Detroit. V inom klube by som už hral v prvom tíme, povedalo mi to viacero ľudí. Ani ma to nebaví viac počúvať, lebo ma to potom mrzí. Už to ale vydržím,“ dodal jeden z najväčších talentov slovenského hokeja posledných rokov.

debata chyba