Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL sa vyfarbila. Averyho potrestala za slová, Crosbyho za činy nie

Už je to jasné. Najväčšia mediálna hviezda NHL Sidney Crosby za nechutný atak na slovenského hokejistu Borisa Valábika žiaden trest nedostane. Vedenie ligy zavrelo pred kapitánom Pittsburghu obe oči a ako pštros "strčilo hlavu do piesku".

22.12.2008 19:55
Sidney Crosby Foto:
Sidney Crosby.
debata

Hokejista, ktorého pre jeho geniálnu hru prirovnávajú v Kanade k Waynovi Gretzkému, sa „vyfarbil“ v zápase s Atlantou Thrashers, kde sa zapojil do hromadnej mely. V momente, keď sa slovenský obor Valábik naťahoval s Krisom Letangom, však Crosby akoby stratil hlavu a nezmyselne začal bezbranného Slováka udierať do hlavy a slabín.

„Nikdy som nič podobné nezažil. Jeho správanie bolo totálne trápne,“ povedal Valábik pre denník Atlanta Journal Constitution.

Crosby mal pritom podľa pravidla 47.16 dostať trest na 5 minút plus do konca zápasu. Bod, ktorý je známy aj ako pravidlo tretieho muža, totiž hovorí jasne – ak sa do potýčky dvoch hráčov zapojí niekto tretí, rozhodca ho má automaticky potrestať vylúčením do konca zápasu. To sa však v Crosbyho prípade nestalo. Skúsení arbitri Chris Rooney a Don VanMassenhoven akoby nepoznali pravidlá a lídra Pens poslali na trestnú lavicu len s dvojminútovým trestom.

Po zápase penil na Crosbyho konanie najmä tréner Atlanty John Anderson. „Zavolám asi viceprezidenta NHL Colina Campbella, aby som si to ujasnil.“

Vedenie NHL však i tak rozhodlo, a to tak, že vlastne nerozhodlo, keďže podľa neho nebolo o čom. Crosby nedostal žiaden dodatočný trest, a tak bude môcť nastúpiť už na najbližší duel tučniakov proti Buffalu.

Páni z Toronta však asi veľmi svoje „ničnerobenie“ nedomysleli. Len preto, že tento atak spravil Sidney Crosby, nepadol žiaden trest a incident sa akoby nestal. Zachovalo by sa však vedenie ligy rovnako aj v prípade, ak by nervy stratil niekto z „tvrdých chlapov“ ligy ako David Kočí, Chris Neil či Donald Brashear? Crosbyho nepotrestanie totiž môže nahrávať práve týmto hráčom.

Americké právo je známe uznávaním precedensov. Bude to platiť aj v NHL? Pomôže nabudúce niektorému z bit­károv fráza – „Nepotrestali ste Crosbyho, tak prečo by ste mali trestať mňa“?

Odpoveď je však asi dopredu jasná – NIE. Sidney Crosby je totiž hlavná hviezda NHL. Hráč, z ktorého je paf celá Kanada. Hráč, ktorého označil časopis Hockey News za najvplyvnejšieho muža svetového hokeja. Hráč, ktorý naplní všetky haly. Hráč, ktorého dresy sa predávajú na dračku, akoby nemohol byť potrestaný.

Ako sa však momentálne cíti taký Sean Avery, ktorý dostal od vedenia NHL stop na šesť zápasov a následne ho jeho klub Dallas Stars vyhodil za to, že si pred zápasom v Calgary „pustil jazyk na špacír“ a urazil svoju bývalú priateľku a pár protihráčov?

Avery pykal za slová. Crosby za činy nie. V prvom prípade NHL okamžite konala, v druhom sa tvári, akoby nebolo o čom…

debata chyba