Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ovečkin: Nedá sa každý rok vyhrávať

Osem medailí pozbieral z dvanástich štartov na svetových šampionátoch ruský kanonier Alexander Ovečkin, ale bronz na domácom turnaji v Moskve mal preňho horkú príchuť.

22.05.2016 20:44
Alexander Ovečkin Foto:
Alexander Ovečkin v zápase o bronz.
debata (1)

Hviezdna posila tímu Olega Znaroka z Washingtonu za šesť zápasov na turnaji nazbierala len gól a asistenciu. Výrazne jej totiž nevyšlo semifinále s Fínskom.

„Nedá sa každý rok vyhrávať. Tri roky sme boli majstri sveta, potom druhí a teraz tretí. Lepšie tak, než byť štvrtí alebo piati,“ povedal novinárom Ovečkin, ktorý má na konte tri zlatá (2008, 2012, 2014), dve striebra (2010, 2015) a na bronz dosiahol tiež v rokoch 2005 a 2007.

S Washingtonom šesťnásobný najlepší strelec NHL zatiaľ márne bojuje o Stanleyho pohár, a kedykoľvek pre neho v zámorí skončí sezóna, okamžite mieri posilniť Rusko. Na svetovom šampionátov debutoval pred 12 rokmi a odvtedy chýbal len v roku 2009.

Tento rok mu ale turnaj nevyšiel podľa predstáv. Nazbieral len dva body, proti Fínsku v semifinále mohol z úniku zvýšiť na 2:0, ale stroskotal na brankárovi Mikkovi Koskinenovi. Navyše po jeho faule Suomi dovŕšili v presilovke na konci prostredného dejstva obrat na 1:3.

„Keby som dal gól, tak by sme postúpili do finále, ale aspoňže sme zakončili sezónu bronzom,“ uviedol Ovečkin, ktorý si svoju slabú produktivitu na turnaji nevylepšil ani v boji o bronz. Pri výhre nad USA 7:2 vyšiel naprázdno.

„Snažil som sa strieľať čo najviac, niekedy to chcelo lepšie presnejšie, či vyššie. Ale dôležité bolo, ako hral tím, a nie moja bilancia. Vedeli sme, že s Američanmi to bude ťažké, ale dokázali sme ich prehrať jeden na jedného.“

Sníval ale o tom, že pred vlastnými fanúšikmi konečne siahne na zlato. V roku 2007 v Moskve tiež skončil tretí a v roku 2014 na olympijských hrách v Soči musel stráviť štvrťfinálové vyradenie. Pod piatimi kruhmi tak na cenný kov ani na tretíkrát nedosiahol. „Nemá už cenu premýšľať na tým, čo bolo a nebolo,“ povedal Ovečkin.

Ďalšou výzvou pre neho bude jesenný Svetový pohár v Toronte. Na predchádzajúcom v roku 2004 začínal svoju reprezentačnú kariéru ešte ako hráč Dynama Moskva. „Všetky tímy tam budú vyrovnané. Kanaďania a Američania tam budú silnejší. Tímy budú iné a bude to úplne iný turnaj,“ dodal Ovečkin.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Ovečkin