Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fíni pomýšľajú na zlatý hetrik. Kto ich zastaví?

Svetový šampionát sa vo štvrtok prelomí do najzaujímavejšej fázy. Po 56 zápasoch v základných skupinách sa hrá dôležité štvrťfinále. Postúpilo doň šesť najsilnejších krajín, prekvapením je Dánsko.

19.05.2016 08:00
Fínsko, hokej Foto: ,
Fínska gólová radosť. Budú ju mať aj po štvrťfinále?
debata

Pred utorkovým finišom základných skupín boli najväčšími favoritmi na titul domáci Rusi a Kanaďania. Impozantnú 16-zápasovú sériu obhajcov trofeje bez prehry vo veľkom štýle uťali Fíni. Zverenci Kariho Jalonena zdolali Kanadu 4:0. Radi by tak dovŕšili zlatý tohtoročný hetrik fínskeho hokeja po víťazstvách na šampionátoch osemnásť aj dvadsaťročných.

„Zvládli sme doteraz najväčšiu prekážku. Je to dobrý znak, ale iba prvý krok k nášmu cieľu,“ povedal kapitán Mikko Koivu. Fíni neprehrali ani jeden duel zo siedmich, inkasovali len šesť gólov, sú najmenej vylučovaným tímom a majú druhú najlepšiu presilovku, hru v početnej nevýhode aj efektivitu streľby.

Ich prvou prekážkou budú Dáni. Do štvrťfinále sa prebojovali len druhýkrát v histórii. Najmä vďaka výbornému brankárovi Sebastianovi Dahmovi, piatim gólom Nicklasa Jensena a vynikajúcej presilovke (34,62 %) získali jedenásť bodov, čo stačilo na štvrtú priečku.

Švédi aj Kanaďania majú jedno spoločné – na záver skupiny utrpeli prehru. Severania bez väčších mien síce postúpili, no ich výkony sú zatiaľ nevýrazné. V poslednom zápase podľahli Rusku 1:4. Po slabom vstupe sa ruská mašina rozbehla a ide na plné gólové obrátky. Diriguje ju bývalé petrohradské trio Šipačov-Dadonov-Panarin. Ofenzívni ťahúňi majú na svojom konte 34 bodov (12+22). „Máme za sebou pohodlné víťazstvo. Dodalo nám sebavedomie,“ poznamenal obranca Alexej Jemelin.

Proti domácej reprezentácii nastúpi odhodlané a výborne organizované mužstvo Nemecka. „Pokúsime sa zdolať aj veľkú hokejovú krajinu. Na týchto majstrovstvách sme zažili už niekoľko prekvapení,“ vyhlásil tréner Marco Sturm. Jeho zverenci zdolali Slovákov, Američanov a potrápili aj Kanadu.

Bez viacerých známych mien a kritikou nominácie odcestovali do Moskvy českí hokejisti. Neprajníkom zatvorili ústa už po prvom zápase, keď zdolali hviezdne Rusko 3:0. A hoci stratili bod s Lotyšmi a prehrali s Dánmi, vyhrali A-skupinu.

„Nesmieme sa pozerať na to, že ledva postúpili. Čaká nás veľmi ťažký a fyzický duel. Som presvedčený, že máme šancu ich zdolať,“ povedal najproduktívnejších Čech Michal Birner. Američania svojimi výkonmi nepresvedčili, no obrancu Connora Murphyho to nezaujíma. „Dostali sme novú šancu. Sme vo štvrťfinále a chceme sa pobiť o ďalšiu.“

Štvrťfinále: 15.15 Česko – USA, Fínsko – Dánsko, 19.15 Rusko – Nemecko, Kanada – Švédsko.

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2016 v hokeji