Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angažovanie Cígera bol správny ťah. Má na čom stavať

Hoci konečné umiestnenie - 9. priečku - nepovažuje za najlepšie, snaží sa na vystúpenie slovenských hokejistov na svetovom šampionáte v Petrohrade pozerať reálne a hľadať najmä pozitíva.

18.05.2016 14:13 , aktualizované: 16:00
Igor Nemeček Foto: ,
Šéf SZĽH Igor Nemeček.
debata (30)

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček tvrdí, že Zdeno Cíger by mal pokračovať na lavičke národného tímu bez ohľadu na to, kto zasadne na najvyšší post v hnutí po nových voľbách. „Čaká ma ešte kongres Medzinárodnej hokejovej federácie, o prípadnej kandidatúre na post prezidenta sa do konca mája nebudem vyjadrovať. Nič nevylučujem,“ tvrdí Nemeček.

O vystúpení Slovenska na turnaji

Hodnotenie je v kompetencii hlavného trénera Zdena Cígera. Prednesie ho budúci týždeň v stredu na vedení zväzu. Som spokojný, že sme vyhrali posledný zápas, aj keď až v predĺžení, ale rozlúčili sme sa s turnajom tak, ako sme doň vstúpili – víťazstvom. Tím bol mladý, je na čom stavať. Veľa ľudí čakalo viac, napokon sme boli len krôčik od štvrťfinále. Umiestnenie nie je najlepšie, ale treba hľadať najmä pozitíva. Viacerí mladíci sú perspektívni pre ďalšie šampionáty i olympijský turnaj 2018 v Pjongčangu. Pod piatimi kruhmi chceme rozhodne obstáť lepšie než v Soči. Už o tri roky organizujeme majstrovstvá sveta. Radi by sme vylepšili umiestnenie z ostatného domáceho šampionátu v roku 2011.

O výpadkoch mužstva

Nie všetci hráči zvládli hrať šesťdesiat minút. Nemci sú zaslúžene vo štvrťfinále, hrali dobre. Vedia poskladať tím a teraz robili všetko preto, aby sa dobre ukázali pred domácimi MS 2017. Najviac ma mrzí zápas s Bielorusmi. Po výhre s nami to mali naštartované do štvrťfinále a nakoniec hrali o udržanie. S troma bodmi zo vzájomného zápasu by sme boli vo štvrťfinále.

O budúcnosti slovenského hokeja

Nemám rád katastrofické scenáre. To je slovenský problém, vždy hľadíme na najhoršiu možnosť a nie dopredu. V minulosti sme nesmeli prehrávať s Nemcami a Švajčiarmi, teraz je to takmer bežné a stane sa, že zakopneme s Dánmi, Nórmi aj inými súpermi. Určitá skupina hráčov v reprezentácii skončila alebo končí a nová nastupuje. V roku 2012 sme vyleteli na druhú priečku, s čím nikto nepočítal. No dnes je prvá desiatka, ba aj šestnástka, veľmi vyrovnaná. Už aj Maďari vedia hrať hokej, zdolali Bielorusov a hrali vyrovnané partie aj s ďalšími. Dáni sú vo štvrťfinále, čo čakal málokto. Každý tím zo šestnástky môžeme zdolať, ale niekedy je to ťažké. Treba sa na to pozerať reálne a reálne to aj hodnotiť. Problémom sa stáva zostavenie reprezentácie počas sezóny. Kluby si stále viac chránia hráčov a nechcú, aby hrali za národné tímy, lebo to zvyšuje záťaž. My ich však potrebujeme. Tento problém majú všetky zväzy.

O rozdieloch medzi Maďarskom a Slovenskom

V mládežníckych kategóriách nás už zdolávajú, v Maďarsku venuje hokeju zvýšenú pozornosť štát. Najmä mládeži dáva veľké peniaze, preto napreduje. Keď sa spojí dobrá mládež s pár Kanaďanmi, ktorí dostanú občianstvo, tak seniorská reprezentácia z toho ťaží. Je len na nás, aby sme dobre pracovali s mládežou i so seniorskou reprezentáciu. Nespoliehajme sa len na to, či nám príde pár hráčov z NHL. Keď som vlani hovoril, že priamy postup na olympiádu je veľký úspech, mnohí si to neuvedomovali. Pozrite sa na zloženie kvalifikačných skupín v Nórsku, Lotyšsku a Bielorusku. Postúpiť z nich do Pjongčangu bude veľmi náročné.

O financiách do hokeja

Dôležité je, že po prijatí nového zákona o športe pôjde do hokeja viac peňazí, a tak pôjde viac mládeži. Je ale najmä na tréneroch a kluboch, aby ich efektívne využívali a implementovali najnovšie poznatky do výchovy detí. Mnohí kritizujú projekty 18-ky a 20-ky, no treba si priznať, že bez nich by sme sa len veľmi ťažko udržali v A-kategórii. V niektorých kluboch nemajú hráči dostatočné podmienky na tréningový rast, musíme to riešiť týmto spôsobom. Osemnástka skončila piata a verím, že na budúci rok na MS na Slovensku bude hrať opäť dôstojnú úlohu. Kluby sa v súvislosti so zákonom o športe obávajú ustanovenia, podľa ktorého budú musieť mať hráčov v zamestnaneckom pomere. Je to pre ne väčšia záťaž, ale ustanovenie ešte môže byť novelizované.

O nových štadiónoch

Potrebujeme zlepšiť infraštruktúru, aby mali deti vhodné podmienky na trénovanie. Najprv dáme financie do Popradu a Spišskej Novej Vsi, kde sa uskutočnia majstrovstvá sveta osemnásťročných. Nemusíme stavať veľa nových štadiónov, najprv treba rekonštruovať tie, ktoré máme. Futbalový zväz má výhodu v spolufinancovaní. Do stavby štadiónov idú peniaze zo zväzu, od štátu, miest a obcí, ale aj od UEFA, čo u nás nie je.

O Zdenovi Cígerovi

Po prvý raz bol na takomto veľkom podujatí hlavným trénerom, bola to pre neho nová skúsenosť. Odhodlal sa po dlhých rokoch tím výraznejšie omladiť a ctí ho, že na tejto ceste zotrval. Bol pod veľkým tlakom. Jeho angažovanie nepovažujem za risk. V minulosti sme vyskúšali rôzne varianty, aj zahraničných trénerov. Zdeno ponuku prijal a úlohy sa zhostil dobre. Má predpoklady na to, aby v tejto pozícii pokračoval. Zmluvu má aj na budúcu sezónu s následnou opciou. Zhodnotíme majstrovstvá sveta i celý rok jeho pôsobenia. Vybral pár mladých hráčov a oni hrali, čo mohli. Chcem zdôrazniť, že počas mojej dlhej kariéry som nezažil toľko vážnych zranení ako tento rok, čo realizačnému tímu výrazne komplikovalo robotu. Zdeno a generálny manažér Robo Švehla urobili aj nejaké chyby. Myslím si, že v budúcnosti sa vrátime k tradičným návštevám hráčov v zahraničí a väčšej komunikácii s nimi.

O kandidatúre na prezidenta

Budem to riešiť až po kongrese IIHF a skončení šampionátu. Do konca mája sa k tomu zatiaľ nebudem vyjadrovať. Zvažujem všetky možnosti. Nevylučujem nič. V piatok 27. mája je Rada SZĽH, kde budeme schvaľovať všetky zmeny stanov a predpisov, tam sa určí aj termín mimoriadneho kongresu.

O rozpoltenosti v slovenskom hokeji

Verím, že sa to konečne začne dávať trochu dokopy, pretože nás nie je tak veľa, aby sme mohli byť rozdelení na skupiny. Musíme ťahať za jeden povraz. Zdeno Cíger môže byť jeden z tých, ktorí k tomu výrazne prispejú. Všetko vidí z nadhľadu, nie je deformovaný vzťahmi z minulosti a môže byť prepojiteľom všetkého. Možno za ním momentálne nestoja bežní fanúšikovia, no som presvedčený, že má na to.

O generácii, ktorá chce prevziať zodpovednosť

V každej krajine významní hráči, ktorí niečo dosiahli, chcú pokračovať vo funkcionárskych pozíciách. Treba si však odpovedať na otázku, kde začať. Prísť hneď do vrcholových funkcií na zväze je dosť problematické. Potrebujú najprv nabrať skúsenosti a zistiť, ako to funguje. Treba začať v kluboch. Ako napríklad Žigo Pálffy, ktorý začal perfektne pracovať s mládežou v Skalici.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Igor Nemeček #SZĽH #MS 2016 v hokeji