Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Miluje hokej a nestráca vieru. Jágr zatienil hviezdy

Na staré kolená opäť uchvátil hokejový svet a následne povedal zbohom. Legendárny Jaromír Jágr dokázal, že aj v štyridsiatichtroch rokoch je na ľade nepriehladnuteľný.

18.05.2015 18:54
Jaromír Jágr Foto: ,
Jaromír Jágr.
debata

Najstarší hokejista turnaja síce nedoviedol Česko k vytúženým medailám – skončilo štvrté, napriek tomu, ho akreditovaní novinári zvolili do All-Star výberu a určili za najužitočnejšieho hráča šampionátu.

Po prehratom súboji o bronz s Američanmi rodák z Kladna vyhlásil definitívny koniec v národnom tíme. „Nadišiel môj čas, aby som sa posunul ďalej. Keby nebol šampionát v Česku, určite by som neprišiel. Zlomili ma diváci, otec a Růča (útočník Ručinský). Hrali sme spolu od šestnástich a bolo by skvelé zahrať si spolu aj po 25 rokoch. Škoda, že sa zranil,“ uviedol Jágr pre idnes.cz.

Svoju reprezentačnú misiu plánoval ukončiť už po vlaňajšom šampionáte v Minsku. Hoci pred domácimi majstrovstvami sveta trénoval s českým výberom, zotrvanie v tíme podmienil zdravým, formou a vlastným pocitom, že nezaberá miesto lepším. Všetko splnil.

Na turnaji zaznamenal šesť gólov a tri asistencie. Koncertoval najmä vo štvrťfinále s Fínskom, kde strelil dva góly, vrátane víťazného. Levie srdce a bojovnosť ukázal v súbojoch s Francúzskom a Nemeckom, kde si bránil spoluhráčov aj bitkami. „Hokej hrá s obrovskou vášňou a je veľmi hrdý na svoju krajinu. Je to vážne skvelá osobnosť,“ povedal bývalý kanadský hokejista Brandan Shanahan.

S reprezentáciou sa Jágr stal majstrom sveta 2005 a 2010 i olympijským víťazom z Nagana 1998. Vysnívanej rozlúčke chýbalo len medailové vyvrcholenie. „Šport je divadlo. Keď pôjdeme do hĺbky, výsledok nie je najdôležitejší. Podstatné je, že sa malé deti pozerali na hokej, možno sa im zapáčil a zmení im život. Majú nové vzory, nebudú sa flákať po ulici a majú motiváciu pre svoj život. Šport im v tom pomôže,“ dodal.

Geniálne schopnosti preukazoval už ako žiak druhej triedy, kedy hrával za Kladno medzi šiestakmi a Sparte nastrieľal 12 gólov. V osemnástich si zobral pas, dostal americké víza a v Pittsburghu hneď v prvých dvoch sezónach vyhral po boku Maria Lemieuxa bájny Stanleyho pohár.

Počas hviezdnej kariéry kladie dôraz na tréningovú rehoľu. Čím je starší, tým drie viac. Známe sú jeho nočné zaberačky na ľade s dvojkilovými závažiami na členkoch a dvadsať kilogramovou vestou. „Nie je jednoduché s ňou korčuľovať, ale keď si ju vyzlečiem, mám pocit, že lietam,“ tvrdí vo videu, ktoré má motivovať jeho nasledovníkov.

Mieru veľkého talentu a tvrdého tréningu dopĺňa o nezlomnú vieru. Aj počas šampionátu sa chodil pravidelne modliť do kostola. „Kde je viera, stráca sa strach či obavy. Viem si predstaviť, že keby som nehral hokej, mohol som byť kňazom,“ prezradil pre český Blesk.

Jeho život je popretkávaný aj kauzami. V NHL zarobil 121 miliónov dolárov a ďalších 22 miliónov zinkasoval za tri sezóny v ruskom Omsku. Dosť z toho skončilo v automatoch v Las Vegas či v stávkach na baseball. V Česku má vytvorenú takú pozíciu, že je mu všetko odpustené.

Hokeju obetoval celý doterajší život. „Si sám, bez rodiny, drieš ako kôň, nikto na teba doma nečaká. To neznie príliš nádejne. Prečo to teda robím? Pretože to milujem. Láska je to najsilnejšie a najúžasnejšie, čo človek môže pocítiť. Láska je najväčšia sila, najlepší pohon, láska nepozná limit,“ napísal v minulosti na sociálnu sieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Jágr